Sulama Hibesi Şartları Belli Oldu

Bireysel sulama sistemlerde %hibe sağlayan "KIRSAL KALKINMA DESTEKLERİ KAPSAMINDA BİREYSEL SULAMA SİSTEMLERİNİN DESTEKLENMESİ HAKKINDA TEBLİĞ" bugün resmi gazete yayınlandı.

Tebliğ, 30/1/2021 - 31/12/2025 tarihlerini ve tüm illeri kapsıyor. Başvuruların kabul edilmesinin sonrasında en geç 90 gün içerisinde sistem tarlaya kurdurulacak. Projeye kolektif şirket, limited şirket ve anonim şirket şeklinde kurulmuş olan şirketler, ana sözleşmelerinde tarımsal üretim yapabileceklerinin belirtilmesi şartı ile tüzel kişilik olarak başvurabilir.

------------------------------HİBE VERİLECEK SİSTEMLER-----------------------------------
MADDE 8 – (1) Program aşağıdaki yedi adet yatırım konusunu kapsar:

a) Tarla içi damla sulama sistemi kurulması,
b) Tarla içi yağmurlama sulama sistemi kurulması,
c) Tarla içi mikro yağmurlama sulama sistemi kurulması,
ç) Tarla içi yüzey altı damla sulama sistemi kurulması,
d) Lineer veya Center Pivot sulama sistemi kurulması,
e) Tamburlu sulama sistemi kurulması,
f) Güneş enerjili sulama sistemi kurulması.

*Bent gibi su alma yapısı inşası, yeni kuyu açılması, enerji nakil hattı, depolama tesisi gibi yapım işleri ve su kaynağından sulama alanına kadar sadece iletim hattı yapılması hibe desteği kapsamı dışındadır. Sadece güneş enerjisi sistemini içeren, sulama sistemi içermeyen başvurular hibe desteği kapsamı dışındadır.

*Proje güneş paneli, pompa, filtre, kontrol ünitesi, ana ve yan dallara ait borular, bağlantı ekipmanı, vanalar, damlatıcı ve yağmurlama ekipmanlarının eksiksiz montajlanması ve çalıştırılmasını; Center pivot, lineer ve tamburlu sistem yağmurlama sulama makinelerinin; yerinde çalıştırılıp, kontrollerinin yapılması ve tespit tutanaklarının düzenlenmesini kapsıyor.

*Damlama, yağmurlama, damlama ve toprak altı damlama sistemlerinde en az o arazinin +3 yıl kira şartı aranacak, Lineer/Center pivot, tamburlu ve güneş enerjili sistemler içinse +5 yıl kira şartı aranacak.

*Damlama, yağmurlama, damlama ve toprak altı damlama sistemlerinde son 10 yıl içerisinde hibeden yararlanmış olanlar faydalanamayacak fakat, geçmişteki hibe parselin bir kısmında faydanılmış ise tekrar başvuru yapılabilecek.

*Son 5 yıl içinde T.C. Ziraat Bankası A.Ş. ve Tarım Kredi Kooperatiflerince tarımsal üretime dair düşük faizli yatırım ve işletme kredisi kullananlar aynı parselde bu projeden yararlanamayacak fakat daha önceden parselin bir kısmı kullanılarak kredi çekilmişse, diğer parseller kullanılarak projeye başvuru yapılabilecek.

*Proje ile sulama ekipmanlarının KDV hariç net tutarının %50'sini ve KDV'yi çiftçi ödemekle yükümlü.

*Hibe 1 milyon TL'yi geçemez, geçerse bile yatırımcı tarafından tamamını kendi ödeyecek şekilde karşılanır.

*Tüm mal alımları bayilerle sözleşme ile kayıt altına alınmalıdır.

*Hibeye esas proje tutarının yüzde birini aşmamak kaydı ile proje hazırlama giderleri hibe desteği kapsamındadır.

------------------------------BAŞVURULAR--------------------------------
Yetkili ziraat mühendislerince hazırlanmış
olmalıdır. Gerekli izinler:

a)
Yerüstü su kaynakları için ilgili kurumdan alınacak Su Kaynağı Kullanım İzni/Tahsis Belgesi,
b) Yeraltı su kaynakları için ilgili kurumdan alınacak Yeraltı Suyu Kullanma Belgesi

*Kuyu kiralanmasıyla yapılan başvurulara hibe desteği verilmez. Ancak kiralanan arazi içinde arazi sahibi adına Yeraltı Suyu Kullanma Belgesi olan kuyu mevcut ise kabul edilir. Satın alınan arazilerde bulunan kuyular için yapılacak başvurularda, arazinin yeni sahibi adına Yeraltı Suyu Kullanma Belgesi alınması gerekir.

*Başvurular; 2021 yılı için 1 Mart tarihinden başlayarak otuz gün içerisinde, diğer uygulama yıllarında ise 1 Ocak tarihinden başlayarak altmış gün içerisinde, son başvuru tarihi mesai bitimine kadar, başvuru sahipleri tarafından dosya halinde tek nüsha olarak elden il müdürlüğüne teslim edilerek yapılır.

*Son başvuru tarihi mesai bitimine kadar teslim edilen başvurular en fazla 30 günde il proje yürütme birimi tarafından incelenerek değerlendirilir. Değerlendirme kriterlerine ve ödenek durumuna göre; asil, reddedilen ve yeterli ödenek tahsis edilememesi durumunda yedek başvuru sahipleri listeleri hazırlanarak onaya sunulur, onay süresi 5 günü geçemez. İl müdürlüğünün onayından sonra reddedilen başvurular, başvuru sahiplerine 10 gün içerisinde yazılı tebliğ edilir. Onaylanan asil ve varsa yedek başvuru sahibi listeleri 10 gün süresince il müdürlüğü internet sitesinde ve duyuru panolarında yayımlanır, bu başvuru sahiplerine ayrıca yazılı tebligat yapılmaz. Asil listedeki başvuru sahiplerinden değerlendirme sonuçlarının yayımlanmasının son gününden itibaren on günlük süre içerisinde hibe sözleşmesi imzalamayan başvuru sahiplerinin yerine, varsa yedek listeden puan sıralamasına göre gerekli sayıda başvuru sahibi belirlenerek, il müdürlüğü internet sitesinde ve duyuru panolarında beş gün süresince yayımlanır, bu başvuru sahiplerine ayrıca yazılı tebligat yapılmaz.

*Başvuruları kabul edilen başvuru sahipleri, değerlendirme sonuçlarının il müdürlüğü internet sitesinde ve duyuru panolarında yayımlanmasının son gününden itibaren on gün içerisinde, il müdürlüğü ile hibe sözleşmesi imzalamak zorundadır. Hibe sözleşmesinin imzalanacağı son günün tatil gününe denk gelmesi halinde takip eden ilk iş günü mesai bitimine kadar hibe sözleşmesi imzalanabilir.

*Yatırımcı bu Tebliğ, güncel Uygulama Rehberi ve hibe sözleşmesi koşullarına uygun olarak hareket etmediği takdirde, il müdürlüğü hibe sözleşmesini fesheder.

*Hibe ödemesi; yatırımcı gerçek kişi ise T.C. kimlik numarasına, tüzel kişi ise vergi numarasına göre yatırımcı adına Ziraat Bankasındaki hesaba gönderilir.
 

Benzer Konular