Tarımsal Desteklemelerde Model Değişiyor

25.05.2016
3,693
3,486
27
Niğde

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Fakıbaba: "Yeni bir destekleme modeli çıkacak, bu modelde çiftçi de üretici de tüketici de rahatlayacak, bu konuda kapsamlı çalışma yapılıyor""Örneğin pamuk bizim ürettiğimiz bir ürün ve tüketime kafi gelmiyor, dışarıdan ithal ediyoruz. O zaman pamuk desteklenecek ki dışarıdan ithal etmeyelim"

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, üretici ve tüketicinin rahatlayacağı yeni bir tarımsal destekleme modeli üzerinde çalıştıklarını bildirdi.

Fakıbaba, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin verimli tarım arazileriyle dünyanın en önemli gıda üretim merkezlerinin başında geldiğini söyledi.

Ülkenin tarım alanlarını daha iyi değerlendirebilmesi için üretici ve tüketicilerle daha fazla iş birliği yapmayı planladıklarını ifade eden Fakıbaba, bu anlamda kısa sürede önemli çalışmalara imza atmayı hedeflediklerini vurguladı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım ile yapacakları çalışmalara ilişkin görüş alışverişinde bulunduklarına işaret eden Fakıbaba, kısa süre içerisinde tarım, hayvancılık ve gıda alanında yeni düzenlemelere gideceklerini duyurdu.

Öncelikli olarak tarımsal desteklemelere yoğunlaştıklarına dikkati çeken Bakan Fakıbaba, şunları kaydetti:

"Desteklemelerde düzenlemelere gidilecek. Örneğin, ürün ülke için çok elzem bir üründür fakat çiftçi ürettiği zaman zarar ediyordur onun için devlet destek verir. O ürünün kalitesini ve miktarını artırır. Eğer böyle bir ürün yoksa desteğin de olmaması lazım. Örneğin pamuk bizim ürettiğimiz bir ürün ve tüketime kafi gelmiyor, dışarıdan ithal ediyoruz. O zaman pamuk desteklenecek ki dışarıdan ithal etmeyelim. Yeni bir destekleme modeli çıkacak, bu modelde çiftçi de üretici de tüketici de rahatlayacak, bu konuda kapsamlı çalışma yapılıyor."

Göreve kısa süre önce geldiğini anımsatan Fakıbaba, "Bu kadar sürede ancak bu kadar açıklama yapıyoruz. İnanıyorum yavaş yavaş çok daha iyi olacak." dedi.

- "Hizmetkar olmaya aday olduk"

Fakıbaba, çok yoğun bir tempo ile çalışmaya başladığını dile getirdi.

Bakanlığa bağlı kurum ve kuruluşların temsilcileriyle sık sık bir araya gelerek yürütülecek çalışmalara ilişkin fikir alışverişinde bulunacaklarını aktaran Fakıbaba, mümkün olduğunca üreticilerle de yüz yüze görüşeceğine değindi.

Verilen görevi en iyi şekilde yürütmek için özellikle çiftçi ve besicilerin desteğine daha fazla ihtiyaç duyduğunu anlatan Ahmet Eşref Fakıbaba, "Milletvekillerimiz, valilerimiz ve sivil toplum kuruluşlarımızın temsilcileriyle hep beraber iş birliği yaparak çalışacağız. Halk ile el ele verip hizmetkar olmaya aday olduk. Herkesten dua talep ediyorum." dedi.
 
yeni tarım bakanına başarılı olmasını dilerim.

elbet devlet destekleri önemli, gerekli.

tarımda planlama yapmak, destek kadar önemli.

hayvancılıkta da öyle.

80 milyon nüfus, ilave olarak ülkeyi ziyarete gelen misafirler düşünülürse, yiyecek, içecek ihtiyacının karşılanması önemli.

bilgi şart.

ithalatın azaltılıp yerli ürünlerin üretilmesi önemli.

hayvancılıkta yem üretimi, yemleme bilgisi, sürülerin sağlıklı olması önemli (aşılama, tedavi, ölen buzağı sayısının azaltılması, makul, kabuledilir seviyede olması).

et, süt üretiminin sağlıklı yapılması...

fiyat istikrarının sağlanması önemli...

elbet yukarıda sayılanların gerçekleşmesi mümkün,

iyi bir planlama, ciddi takip-izleme, doğru siyaset izlenmesi...

düzenli bir tarım-hayvancılık faaliyeti olması halinde, vatandaşların, üreticilerin, bu alanda hizmet yapanların, bilim adamlarının, bürokratların, bakanların işleri kolaylaşacak, keyifli bir çalışma ortamı oluşacak...

dilerim böyle olur.
 
  • Beğen
Tepkiler: MURTKAYA
tarımda, hayvancılıkta gelişmiş ülkelerin mevcut uygulamaları(ziraat ve hayvancılıkla ilgili bilgi, kitap-yayın, standart, tatbikatları vs) incelenmeli, türkçe'ye çevrilmeli basılmalı-yayınlanmalı ve üreticilere ulaştırılmalı.

üreticinin bilgi ihtiyaçları karşılanmalı...

üretimin standartlara uygun yapılması sağlanmalı...
(zorlaştırılmamalı, kolaylaştırılmalı, basitleştirilmeli)

nakliye, dağıtım, pazarlama sırasında fiyat değişiklikleri denetlenmeli...
(sadece üretici fiyatları değil, pazar fiyatları da izlenmeli, denetlenmeli)

hayvancılıkta, hayvan ürünlerinde sağlık tatbikatları (aşılamalar, tedaviler) izlenmeli, denetlenmeli...

et, süt, et-süt ürünlerinin sağlık bakımından denetimleri yapılmalı, sürekli takip edilmeli...

düve (et ırkı, süt ırkı) ithalatı ile besi danası ithalatının gelecek 10 yıl içinde durdurulması, ihtiyacın iç kaynaklardan tam karşılanması için tedbirler alınmalı, plan yapılmalı...

trakkulup.net
 

Benzer Konular