Türkiye, Ukrayna’daki 'çiftçileri kalkındırmak için' teknik ve mali yardım yapacak

21.12.2020
1,458
2,218
Ukrayna'ya Destek.png


Türkiye, Ukraynalı çiftçiye Kalkınma İşbirliği Antlaşması ile destek verecek​


Türkiye-Ukrayna Kalkınma İşbirliği Antlaşması’nın onaylanmasına ilişkin yasa teklifi TBMM Dışişleri Komisyonu’na sunuldu. Türkiye, Ukrayna’daki “çiftçileri kalkındırmak için” teknik ve mali yardım yapacak​

Hüseyin Hayatsever
24.11.2021


Ülkedeki ekonomik sıkıntılara karşın büyüme gösteren “dış yardım bütçesi” tartışılırken Türkiye’nin mali yardımda bulunacağı ülkelere Ukrayna da ekleniyor. Her geçen yıl tarımsal üretimi geriye giden Türkiye, 2020’de yaklaşık 1 milyar dolarlık tarımsal ürün ithalat ettiği Ukrayna’daki “çiftçileri kalkındırmak için” teknik ve mali yardım yapacak.
2018’de Türkiye ile Ukrayna’nın imzaladığı anlaşmalar arasında yer alan Türkiye-Ukrayna Kalkınma İşbirliği Antlaşması’nın onaylanmasına ilişkin yasa teklifi TBMM Dışişleri Komisyonu’na sunuldu. Anlaşmayla Türkiye’nin Ukrayna ile ekonomik, teknik, sosyal ve kültürel alanlarda ilişkilerini geliştirmesi ve Ukrayna’nın kalkınmasına yardımcı olunması amacıyla Türk İşbirliği Koordinasyon Ajansı (TİKA) tarafından Ukrayna’da uygulamaya konulacak projelere hukuki zemin sağlanması hedefleniyor. Anlaşmadaki işbirliği alanları arasında Ukrayna’da eğitim altyapısına katkıda bulunulması, bu ülkedeki sağlık koruma altyapısının geliştirilmesi, Türkiye’de Ukrayna çalışmalarının, Ukrayna’da ise Türkoloji çalışmalarının geliştirilmesi ve ayrıca Ukrayna’daki tarımsal üretimin artırılması ve kırsal alanların geliştirilmesi bulunuyor.
Anlaşmada sayılan işbirliği alanlarında Türkiye, TİKA aracılığıyla Ukrayna’ya teknik ve mali yardımda bulunacak. Ukrayna’ya teknik yardım TİKA tarafından teknik bilgi transferi, personel eğitimi, danışma faaliyetleri ile donanım ve malzemelerin teminini kapsarken Ukrayna’ya yapılacak mali yardım ise TİKA tarafından yürütülecek proje ve programların uygulanması için sağlanacak hibe yoluyla gerçekleştirilecek.



Anlaşma kapsamında TİKA, Ukrayna’nın başkenti Kiev’e ve Ukrayna tarafından uygun bulunması durumunda diğer şehirlere program koordinasyon ofisi ve temsilcilikeri açacak.


İLGİNÇ TARIM DESTEĞİ​

İiki ülke arasındaki tarımsal ürün ticaretinde Türkiye’nin Ukrayna’dan ithalatçı konumunda bulunmasına karşın TİKA’nın Ukrayna’ya teknik ve mali yardımda bulunacağı alanlar arasında “tarımsal üretimin artırılması” başlığının yer alması dikkat çekti. Ticaret Bakanlığı’nın yayımladığı “Ukrayna ülke profili” verilerine göre Türkiye’nin 2020 yılında Ukrayna’dan yaptığı 2.5 milyar dolar tutarındaki ithalatın yaklaşık 1 milyar dolarlık kısmı buğday, mısır, yağlı tohum ve meyveler, hayvan yemleri ile katı ve sıvı yağların da aralarında bulunduğu tarımsal ürünlerden oluşuyor.
 
Ukraynadan getireceği ürünleri ucuza alıp burada ürün fiyatı düşürecek bir politika, ama tabi işin esasında ithalatçı kazanacak, destek milletin cebinden kazanan ithalatçı ve fiyatı içeride düşüren yöneticiler olacak, keybeden ise bu ülkenin üreticisi.

Bu icraatı düşünen bir koltuk makam sahibi yok ülkede aslında, sadece böyle olursa güzel olur diye bu icraatı uygulatan ithalatçı var, koltuk makam sahibide aa iyimiş diyerek bu icraatı uygulamakta sakınca görmüyor, iyi niyet bunun neresinde?

Burada çiftçiye destek verecek ama bu desteği ürünün alım fiyatının içine dahil edecek, bu yıl buğdaya alım fiyatı açıklarken 2250 açıkladı ve destek dahil 2450 yapar dediler dünya fiyatıda 2450 dediler, örnektir, niye? dışarıdan getireceği 2450 olunca böyle.

Şunuda belirteyim, Ukraynada ne çiftçiler var gidip görenler biliyor anlatıyor, videolarını çekmişler gösteriyorlar, senin burada 15-20 çiftçine bedel, büyük arazi büyük iş büyük traktör ekipman kullanıyor, üretim gücü zaten yüksek, sadece ürünün satılıp para kazanması var, arada biri bu işi yaparsa zaten desteğe gerek yok.

Dediğim gibi burada maksat ithalatçının kazanması ve içeride ürün fiyatını düşük tutabilmek için mal alabileceği yeri yemlemek, ama bu yemlemeyi bu milletin sermayesi ve gücüyle yapmak ? destek vermenin izah edilir yanı olamaz, ama olmuş kimse duymadan? çünkü milli irade yok, şunu yapalım diyenlerin icraatı oluyor, kuşkusuz ithalatçı faktörü olmasa koltukta oturanın aklının ucuna gelmez, ama böyle olunca hem ithalatçı getirenler, hem bunlar koltukta daha rahat edecek içeride fiyatlar ucuz kalacak böylece başları ağrımıycak, Desteğinde Ukraynalı üreticinin cebine girmeyeceğini herkes biliyor, buradaki destek senin cebine girince nasıl ürün satarken piyasaya destek miktarı kadar ezdiriyorsa onada bu iş tekrarlanır, sana şu kadar destek verildi bu kadar ucuza vereceksin gibi, bu işleri icat edenler gerçekten çok profesyonel tacirlerdir.

Malesef kabul edilir yanı yok.
 

Benzer Konular