Uzmanlar Muz Üretiminin Katlanmasından Endişeli

Antalya Ticaret Borsası, Tarım ve Orman Müdürlüğü ve Tarım Konseyi’nin işbirliğinde düzenlenen Muz E-Çalıştayının bildirisi 14 Nisan'da yayınlandı. Çalıştaya 5 yabancı uzman da katıldı.



Çalıştayın raporuna göre:

- Destekler ve krediler, bir yılda ürün alınabilmesi, yüksek verim, düşük işçilik muz üretimini teşvik ediyor.
- Muz üretim alanı son 5 yılda yaklaşık 2 kat artarken, verim 0.4 kat ve üretim miktarı ise 2.5 kat arttı.
- Örtü altı muz üretimi ise 3.5 kat artış gösterdi.

- Türkiye’de 111 bin 544 dekar alanda 728 bin ton muz üretildiği,
- Türkiye’de kişi başı muz tüketiminin 7 kilogram olduğu,
- Kendine yeterlilik oranının ise %77 olduğu bildirildi.
- Manavgat en fazla muz yatırımının yapıldığı ilçe.



Çalıştay:

"Türkiye’de muz üretim maliyetinin diğer ülkelere kıyasla daha yüksek olduğu biliniyor, yerli muz yüksek gümrük vergi oranları ile korunuyor. Bu koruma kalktığında yerli muz, ithal olanla rekabet edemeyecektir."

“Muz üretiminde su tüketimi çok yüksektir.
Yoğun muz üretilen bölgelerde çok sayıda kuyu vardır. Bölgede yeraltı su kaynaklarının azalması söz konusu olabilecektir. Kontrolsüz, plansız ve eksik bilgi ile yapılan muz üretimi birkaç yıl sonra ekili alanların çoraklaşmasına ve verimsiz alanlara dönüşmesine neden olacaktır. Örtü altı üretim iklim ve toprak açısından uygun değildir. Bölgedeki arazilerin doğal dengesinin bozulması olasıdır”



1618682688075.png
 
  • Beğen
Tepkiler: The_Hoca

Benzer Konular