PORTAL
FORUM
Forumlar
Giriş yap
Kayıt ol
Neler Yeni?
Ara
Ara
Sadece başlıkları ara
Kullanıcı:
Forumlar
Menü
Giriş yap
Kayıt ol
Uygulamayı yükle
Yükle
FORUM
Hızlı Paylaşım
Hızlı Paylaşım
1 dönüm buğday maliyeti kaç tl
JavaScript devre dışı. Daha iyi bir deneyim için, önce lütfen tarayıcınızda JavaScript'i etkinleştirin.
Çok eski bir web tarayıcısı kullanıyorsunuz. Bu veya diğer siteleri görüntülemekte sorunlar yaşayabilirsiniz..
Tarayıcınızı güncellemeli veya
alternatif bir tarayıcı
kullanmalısınız.
Konuya cevap ver
<blockquote data-quote="wallace22" data-source="post: 1334590" data-attributes="member: 52795"><p>Bence çiftçilik de maliyet hesabı yapılırken ilgili ürün için üretim maliyetleri ayrı hesaplanmalı, amortisman, arıza, bakım, bağkur gibi diğer işletme giderleri dönüm bazında ayrıca üretim maliyetinin üzerine eklenmelidir. Böylelikle daha doğru bir maliyet hesabı ortaya çıkacaktır.</p><p></p><p>Üretim maliyetinin içinde tohum,gübre,ilaç vb gibi giderler, sulama giderleri, mazot giderleri, hasat & harman giderleri, varsa dışarıdan sağlanan işçilik giderleri ve varsa icar giderleri yazılmalıdır.</p><p></p><p>Örneğin bir yılda 100 dönüm buğday, 50 dönüm arpa, 100 dönüm ayçiçeği olmak üzere toplamda 250 dönüm arazi ektiğimizi varsayalım.</p><p></p><p>Traktör, römork, ekipman, teçhizat vb. gibi için yıllık <strong><u>15.000 T</u></strong>L amortisman ayırdığımızı varsayalım. Bu durumda dönüm başına gider <strong><u>6<strong><u>0</u></strong> TL</u></strong> olur.</p><p></p><p>Yıllık <strong><u>10.000 TL</u></strong> bağ-kur primi ödediğimizi varsaysak dönüm başına <strong><u>40 T</u></strong>L bağkur maliyeti olur.</p><p></p><p>Arıza & bakım giderleri için de <u><strong>7.500 TL</strong></u> masraf yaptığımızı düşünelim. Bu durumda dönüm başına <strong><u>30 TL</u></strong> bir maliyet oluşur.</p><p></p><p>Bu durumda işletme gideri bir dönüm için 60 + 40+ 30 = <strong><u>130 TL</u></strong> olmaktadır.</p><p></p><p>Bizim yaptığımız işlemlere ve hesaba göre ( icar hariç ) bir dönüm buğdayın üretim maliyetini bu yıl için <strong><u>320 TL</u></strong> olduğunu düşünürsek buna net üretim maliyeti diyebiliriz. Belirttiğim gibi dönüm maliyetini etkileyen bir sürü unsur var, işletmeden işletmeye göre çok farklılık gösterebilir.</p><p></p><p>İşletme giderlerini de hesaba katarsak 320 + 130 = <strong><u>450 TL </u></strong>brüt maliyet ortaya çıkar. </p><p></p><p>Bir dönüm buğdaydan ortalama 450 kg alsak ( son günlerde ortaya çıkan hastalık nedeniyle verim çok daha düşebilir, bölge ortalaması olarak dikkate alalım lütfen ) <strong><u>1,60</u></strong> TL den satsak bir dönüm buğdayın getirisi ;</p><p></p><p>450 * 1,60 = <strong><u>720 TL</u></strong> net gelir.</p><p></p><p>Kg başına 10 kuruş prim desteği 450 * 0,10 = <strong><u>45 TL</u></strong> prim desteği</p><p></p><p>Mazot & gübre desteğini de <strong><u>27 TL</u></strong> olarak alırsak</p><p></p><p>bir dönüm için toplam gelir <u><strong>792</strong></u><strong><u> TL</u></strong> olur.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="wallace22, post: 1334590, member: 52795"] Bence çiftçilik de maliyet hesabı yapılırken ilgili ürün için üretim maliyetleri ayrı hesaplanmalı, amortisman, arıza, bakım, bağkur gibi diğer işletme giderleri dönüm bazında ayrıca üretim maliyetinin üzerine eklenmelidir. Böylelikle daha doğru bir maliyet hesabı ortaya çıkacaktır. Üretim maliyetinin içinde tohum,gübre,ilaç vb gibi giderler, sulama giderleri, mazot giderleri, hasat & harman giderleri, varsa dışarıdan sağlanan işçilik giderleri ve varsa icar giderleri yazılmalıdır. Örneğin bir yılda 100 dönüm buğday, 50 dönüm arpa, 100 dönüm ayçiçeği olmak üzere toplamda 250 dönüm arazi ektiğimizi varsayalım. Traktör, römork, ekipman, teçhizat vb. gibi için yıllık [B][U]15.000 T[/U][/B]L amortisman ayırdığımızı varsayalım. Bu durumda dönüm başına gider [B][U]6[B][U]0[/U][/B] TL[/U][/B] olur. Yıllık [B][U]10.000 TL[/U][/B] bağ-kur primi ödediğimizi varsaysak dönüm başına [B][U]40 T[/U][/B]L bağkur maliyeti olur. Arıza & bakım giderleri için de [U][B]7.500 TL[/B][/U] masraf yaptığımızı düşünelim. Bu durumda dönüm başına [B][U]30 TL[/U][/B] bir maliyet oluşur. Bu durumda işletme gideri bir dönüm için 60 + 40+ 30 = [B][U]130 TL[/U][/B] olmaktadır. Bizim yaptığımız işlemlere ve hesaba göre ( icar hariç ) bir dönüm buğdayın üretim maliyetini bu yıl için [B][U]320 TL[/U][/B] olduğunu düşünürsek buna net üretim maliyeti diyebiliriz. Belirttiğim gibi dönüm maliyetini etkileyen bir sürü unsur var, işletmeden işletmeye göre çok farklılık gösterebilir. İşletme giderlerini de hesaba katarsak 320 + 130 = [B][U]450 TL [/U][/B]brüt maliyet ortaya çıkar. Bir dönüm buğdaydan ortalama 450 kg alsak ( son günlerde ortaya çıkan hastalık nedeniyle verim çok daha düşebilir, bölge ortalaması olarak dikkate alalım lütfen ) [B][U]1,60[/U][/B] TL den satsak bir dönüm buğdayın getirisi ; 450 * 1,60 = [B][U]720 TL[/U][/B] net gelir. Kg başına 10 kuruş prim desteği 450 * 0,10 = [B][U]45 TL[/U][/B] prim desteği Mazot & gübre desteğini de [B][U]27 TL[/U][/B] olarak alırsak bir dönüm için toplam gelir [U][B]792[/B][/U][B][U][B] [/B]TL[/U][/B] olur. [/QUOTE]
Alıntı ekle…
İnsan doğrulaması
FORUM
Hızlı Paylaşım
Hızlı Paylaşım
1 dönüm buğday maliyeti kaç tl
Bu site çerezler kullanır. Bu siteyi kullanmaya devam ederek çerez kullanımımızı kabul etmiş olursunuz.
Kabul
Daha fazla bilgi edin…
Alt