PORTAL
FORUM
Forumlar
Giriş yap
Kayıt ol
Neler Yeni?
Ara
Ara
Sadece başlıkları ara
Kullanıcı:
Forumlar
Menü
Giriş yap
Kayıt ol
Uygulamayı yükle
Yükle
FORUM
Hızlı Paylaşım
Hızlı Paylaşım
2. Ürün Soya Yetiştiriciliği ile İthalat Kapatılır, Hayvancılık Rahatlar mı?
JavaScript devre dışı. Daha iyi bir deneyim için, önce lütfen tarayıcınızda JavaScript'i etkinleştirin.
Çok eski bir web tarayıcısı kullanıyorsunuz. Bu veya diğer siteleri görüntülemekte sorunlar yaşayabilirsiniz..
Tarayıcınızı güncellemeli veya
alternatif bir tarayıcı
kullanmalısınız.
Konuya cevap ver
Mesaj
<blockquote data-quote="ziyaretci87" data-source="post: 1404584" data-attributes="member: 90649"><p><strong>Türkiye’de ikinci ürün soya yetiştirmeye uygun potansiyel alanlar haritasını çıkarmış,</strong></p><p><strong>Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi 2018, 27 (1): 33−46'da yayınlamışlar. </strong></p><p><strong></strong></p><p><strong>Bilimsel olarak nerelerde en uygun yetişir 2. ürün soya tespit etmiş Harun TORUNLAR , Ahmet Nedim NAZLICAN adlı araştırmacılar. </strong></p><p><strong>Tebrik ederim çok değerli bir çalışma ortaya çıkmış. </strong></p><p><strong></strong></p><p><strong></strong></p><p><strong>Evet nerede ekilir 2. ürün soya görelim bakalım.</strong></p><p></p><p></p><p>[ATTACH=full]63548[/ATTACH]</p><p></p><p></p><p></p><p><strong>Yeşil, sarı ve pembe bölgelerde 2. ürün soya yetiştirilebilir. </strong></p><p><strong></strong></p><p><strong>"Bu uygunluk sınıflarının çalışma alanı içerisindeki genel dağılımlarında; alanın </strong></p><p><strong>% 7.65’nin (5 968 013.35 hektar) çok uygun (S1),</strong></p><p><strong>% 4.70’nin ( 3 666 170.55 hektar) orta uygun(S2), </strong></p><p><strong>% 8.43’nün (6 584 410.16 hektar) az uygun (S3) ve </strong></p><p><strong>% 79.22’sinin (61 8394 07.74 hektar) ise uygun olmayan (N) sınıfta yer aldığı tespit edilmiştir."</strong></p><p><strong></strong></p><p><strong></strong></p><p><strong></strong></p><p><strong>"Sonuçlar</strong></p><p><strong></strong></p><p><strong>Ülkemizde, ikinci ürün soya yetiştirmeyeuygun potansiyel alanların belirlenmesiamacıyla yürütülen bu çalışmada, elde edilen uygunluk haritası incelendiğinde; Akdeniz, Ege ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerindeki ovaların, ikinci ürün soya için en uygun alanlar olarak çıktığı görülmektedir. Soya üretim alanlarının çalışma alanı içerisindeki dağılımlarında vegetasyon süresi, Temmuz- Ağustos ayları ortalama sıcaklıkları ve yükseklik kriterlerinin, en önemli sınırlayıcı etkiye sahip olduğu görülmektedir. Özellikle İkinci ürün soyada 110 gün civarında bir yetişme süresine ihtiyaç duyulması, soya ekim alanlarının çok uygun sınıfındaki dağılımını önemli ölçüde sınırlandırmıştır.</strong></p><p><strong></strong></p><p><strong>Çalışma alanı bölgesel olarak incelendiğinde; günümüzde de en fazla soya üretiminin gerçekleştirildiği yer olarak bilinen Çukurova Bölgesinin, yükseklik kriterinin sınırlayıcı etkisi altında kalmayan geniş ovalarının tamamında, buğday ve arpa hasadının ardından ikinci ürün soya için çok uygun alanlar olarak görülmektedir. Sulama imkanı açısından problem yaşanmayan Çukurova’da, ikinci üründe 350-400 kg da-1 verim seviyelerinin alınabilmesi, Çukurova Bölgesini ikinci ürün soya açısından önemli bir alan haline getirmektedir. </strong></p><p><strong></strong></p><p><strong>Güneydoğu Anadolu Bölgesi, iklim uygunluğu ve daha geniş ovalara sahip olması sayesinde, ikinci ürün soya için Çukurova’dan 4-5 kat daha fazla bir potansiyel üretim alanı sunmaktadır. </strong></p><p><strong></strong></p><p><strong>Ege Bölgesinde, başta kıyı ovaları olmak üzere bölgenin büyük bir kısmında, tahıl hasadının yaz başında tamamlanmasıyla, ikinci ürün soya tarımına geçilebilmesi mümkün görülmektedir. Diğer 4 bölgede ise (Marmara Bölgesi, İç Anadolu Bölgesi Karadeniz Bölgesi ve Doğu Anadolu Bölgesi), ikinci ürün soya için çok uygun sınıfına girebilecek alanların pek bulunmaması, bunun yanında çok az miktarda orta uygun sınıfındaki alanların görülmesi,</strong></p><p><strong>bu bölgelerde ikinci ürün soya potansiyelinin olmadığını belgelemektedir. </strong></p><p><strong></strong></p><p><strong></strong></p><p><strong></strong></p><p><strong></strong></p><p><strong>Sonuç olarak, Akdeniz, Ege ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerindeki çok uygun ve orta uygun alanlar ile, sulama imkanlarının olması durumunda Marmara Bölgesinin orta ve güneyinde yer alan ovaların orta uygun sınıfında çıkması, ikinci ürün soya tarımına en elverişli alanlar olabileceğini göstermiştir.</strong></p><p><strong></strong></p><p><strong>Bu alanların, ülkemiz tarımına ve özellikle de sulu tarıma en uygun ovaları içermesi, bu alanlarda sadece soya değil, pek çok tahıl, endüstri bitkisi, sebze ve meyve ürünlerini de pay sahibi kılmaktadır. </strong></p><p><strong></strong></p><p><strong></strong></p><p><strong></strong></p><p><strong></strong></p><p><strong>Ülkemizde ana ürün buğday sonrası ekimi yapılan ikinci ürün soyanın, yerli soya üretimimizin yaklaşık 2/3’ünü karşıladığı düşünüldüğünde, ikinci ürün soya üretimi için 300-350 bin hektarlık bir alanın bile yeterli olabileceği hesaplanabilir.</strong></p><p><strong></strong></p><p><strong>Çalışma alanındaki çok uygun alanların, özellikle de sulama imkanına sahip olan bölümlerinde, yerli soya üretimi için gerekli ekim alanlarının sağlanması adına üretim desteklerine devam edilmesi durumunda, beklenen üretim artışlarını geçekleştirebilmek mümkün olabilecektir. </strong></p><p><strong></strong></p><p><strong>Bu durumda, yaklaşık 6 milyon hektarlık çok uygun sınıfında yer alan alanların 1/20’sinin ikinci ürün soyaya ayrılması sağlanabilirse, ithalata gerek duyulmadan, yerli üretimle tüm soya ihtiyacımızın karşılanabilmesi de gündeme gelebilecektir."</strong></p><p><strong></strong></p><p><strong></strong></p><p><strong></strong></p><p><strong></strong></p><p><strong>Kaynak: </strong><a href="https://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/494779" target="_blank"><strong>Türkiye’de İkinci Ürün Soya (Glycine max L. Merrill) Yetiştirmeye Uygun Potansiyel Alanların Belirlenmesinde Coğrafi Bilgi Sistemleri Tabanlı Analitik Hiyerarşi Süreç Tekniğinin Kullanımı PDF</strong></a></p></blockquote><p></p>
[QUOTE="ziyaretci87, post: 1404584, member: 90649"] [B]Türkiye’de ikinci ürün soya yetiştirmeye uygun potansiyel alanlar haritasını çıkarmış, Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi 2018, 27 (1): 33−46'da yayınlamışlar. Bilimsel olarak nerelerde en uygun yetişir 2. ürün soya tespit etmiş Harun TORUNLAR , Ahmet Nedim NAZLICAN adlı araştırmacılar. Tebrik ederim çok değerli bir çalışma ortaya çıkmış. Evet nerede ekilir 2. ürün soya görelim bakalım.[/B] [ATTACH type="full" alt="Türkiye 2. Ürün Soya Haritası.png"]63548[/ATTACH] [B]Yeşil, sarı ve pembe bölgelerde 2. ürün soya yetiştirilebilir. "Bu uygunluk sınıflarının çalışma alanı içerisindeki genel dağılımlarında; alanın % 7.65’nin (5 968 013.35 hektar) çok uygun (S1), % 4.70’nin ( 3 666 170.55 hektar) orta uygun(S2), % 8.43’nün (6 584 410.16 hektar) az uygun (S3) ve % 79.22’sinin (61 8394 07.74 hektar) ise uygun olmayan (N) sınıfta yer aldığı tespit edilmiştir." "Sonuçlar Ülkemizde, ikinci ürün soya yetiştirmeyeuygun potansiyel alanların belirlenmesiamacıyla yürütülen bu çalışmada, elde edilen uygunluk haritası incelendiğinde; Akdeniz, Ege ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerindeki ovaların, ikinci ürün soya için en uygun alanlar olarak çıktığı görülmektedir. Soya üretim alanlarının çalışma alanı içerisindeki dağılımlarında vegetasyon süresi, Temmuz- Ağustos ayları ortalama sıcaklıkları ve yükseklik kriterlerinin, en önemli sınırlayıcı etkiye sahip olduğu görülmektedir. Özellikle İkinci ürün soyada 110 gün civarında bir yetişme süresine ihtiyaç duyulması, soya ekim alanlarının çok uygun sınıfındaki dağılımını önemli ölçüde sınırlandırmıştır. Çalışma alanı bölgesel olarak incelendiğinde; günümüzde de en fazla soya üretiminin gerçekleştirildiği yer olarak bilinen Çukurova Bölgesinin, yükseklik kriterinin sınırlayıcı etkisi altında kalmayan geniş ovalarının tamamında, buğday ve arpa hasadının ardından ikinci ürün soya için çok uygun alanlar olarak görülmektedir. Sulama imkanı açısından problem yaşanmayan Çukurova’da, ikinci üründe 350-400 kg da-1 verim seviyelerinin alınabilmesi, Çukurova Bölgesini ikinci ürün soya açısından önemli bir alan haline getirmektedir. Güneydoğu Anadolu Bölgesi, iklim uygunluğu ve daha geniş ovalara sahip olması sayesinde, ikinci ürün soya için Çukurova’dan 4-5 kat daha fazla bir potansiyel üretim alanı sunmaktadır. Ege Bölgesinde, başta kıyı ovaları olmak üzere bölgenin büyük bir kısmında, tahıl hasadının yaz başında tamamlanmasıyla, ikinci ürün soya tarımına geçilebilmesi mümkün görülmektedir. Diğer 4 bölgede ise (Marmara Bölgesi, İç Anadolu Bölgesi Karadeniz Bölgesi ve Doğu Anadolu Bölgesi), ikinci ürün soya için çok uygun sınıfına girebilecek alanların pek bulunmaması, bunun yanında çok az miktarda orta uygun sınıfındaki alanların görülmesi, bu bölgelerde ikinci ürün soya potansiyelinin olmadığını belgelemektedir. Sonuç olarak, Akdeniz, Ege ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerindeki çok uygun ve orta uygun alanlar ile, sulama imkanlarının olması durumunda Marmara Bölgesinin orta ve güneyinde yer alan ovaların orta uygun sınıfında çıkması, ikinci ürün soya tarımına en elverişli alanlar olabileceğini göstermiştir. Bu alanların, ülkemiz tarımına ve özellikle de sulu tarıma en uygun ovaları içermesi, bu alanlarda sadece soya değil, pek çok tahıl, endüstri bitkisi, sebze ve meyve ürünlerini de pay sahibi kılmaktadır. Ülkemizde ana ürün buğday sonrası ekimi yapılan ikinci ürün soyanın, yerli soya üretimimizin yaklaşık 2/3’ünü karşıladığı düşünüldüğünde, ikinci ürün soya üretimi için 300-350 bin hektarlık bir alanın bile yeterli olabileceği hesaplanabilir. Çalışma alanındaki çok uygun alanların, özellikle de sulama imkanına sahip olan bölümlerinde, yerli soya üretimi için gerekli ekim alanlarının sağlanması adına üretim desteklerine devam edilmesi durumunda, beklenen üretim artışlarını geçekleştirebilmek mümkün olabilecektir. Bu durumda, yaklaşık 6 milyon hektarlık çok uygun sınıfında yer alan alanların 1/20’sinin ikinci ürün soyaya ayrılması sağlanabilirse, ithalata gerek duyulmadan, yerli üretimle tüm soya ihtiyacımızın karşılanabilmesi de gündeme gelebilecektir." Kaynak: [/B][URL='https://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/494779'][B]Türkiye’de İkinci Ürün Soya (Glycine max L. Merrill) Yetiştirmeye Uygun Potansiyel Alanların Belirlenmesinde Coğrafi Bilgi Sistemleri Tabanlı Analitik Hiyerarşi Süreç Tekniğinin Kullanımı PDF[/B][/URL] [/QUOTE]
Alıntı ekle…
İnsan doğrulaması
Cevapla
FORUM
Hızlı Paylaşım
Hızlı Paylaşım
2. Ürün Soya Yetiştiriciliği ile İthalat Kapatılır, Hayvancılık Rahatlar mı?
Bu site çerezler kullanır. Bu siteyi kullanmaya devam ederek çerez kullanımımızı kabul etmiş olursunuz.
Kabul
Daha fazla bilgi edin…
Üst
Alt