ofas link=topic=84811.msg1013367#msg1013367 date=1436793604' Alıntı:Domuz varsa notayi tavsiye etmem. Buğdaylar içinde ilk tercihi oluyor.
Iç Anadolu bölgesi için bende tavsiye bekliyorum.
Su var taban-yari taban arazi için.
Bizim burda domuz yok abi ama tavsiyen için sağol.ofas link=topic=84811.msg1013367#msg1013367 date=1436793604' Alıntı:Domuz varsa notayi tavsiye etmem. Buğdaylar içinde ilk tercihi oluyor.
Iç Anadolu bölgesi için bende tavsiye bekliyorum.
Su var taban-yari taban arazi için.
muharrem16 link=topic=84811.msg1013353#msg1013353 date=1436789515' Alıntı:Bende bu sene buğday ekmeyi düşünüyorum. Bu benim ilk deneyimim olacak. Biraz tohum araştırması yaptım ve NOTA cinsi ekmeyi düşünüyorum.
http://www.marmaratohum.com.tr/uruns/default.html bu cins hakkında bilgileri buradan bakabilirsin abi.
sebazios link=topic=84811.msg1016248#msg1016248 date=1438708975' Alıntı:Arkadaşlar buğday tercihinde bulunmadan önce, her yetiştiricinin kendisine sorması gereken bazı sorular vardır. Ekilecek cins tercihi, bu soruların cevaplarına göre belirlenirse, alacağınız sonuç tatmin edici olur.
Peki bu sorular neler?
1-) Hangi türü ekmeliyim? yemlik mi, ekmeklik mi, makarnalık mı?
Tür tercihi, cins tercihinden çok daha önemli bir konudur. Çünkü hem bulunduğunuz bölgenin pazar, hem de alıcıların gösterdiği talep, Elinizdeki ürünün değerini belirler. TMO ' nun açılmasını ve ekseriyetle yem Fabrikaları ' nın bulunduğu bir bölgede, ne yaparsanız yapın, Elinizdeki buğday gerçek değerini bulmaz. Çünkü alıcılar için niteliğin (kalite) çok bir önemi yoktur. Öyle ise size gereken, nicelik (miktar) bakımından yüksek verim veren bir cins olmalı.
Kısaca eğer
- hayvancılık yapıyor ve kendi yem ihtiyacınızı karşılamak için buğday ekiyorsanız,
- bölgenizde ağırlıklı olarak hem fabrikaları mevcutsa
- yakın çevrede tmo ve ekmeklik / makarnalık un fabrikaları bulunmuyorsa,
En nihayetinde, elinizdeki malın kıymetinin bilinmediği bir bölgede iseniz, tercih edeceğiniz tür yüksek rekolteyi yemlik buğdaylar olmalı.
Peki bu buğdaylar neler?
(Koyunlar dama geldi, devam edecek)
Ali Cebeci link=topic=84811.msg1016306#msg1016306 date=1438754578' Alıntı:En heyecanlı yerinde reklama girdik![]()
alper4u link=topic=84811.msg1016346#msg1016346 date=1438771335' Alıntı:Şimdi soru çok genel bir soru olmuş.Ekiliş amacını belirlemek lazım öncelikle.Kimi çiftçi için yemlik olsun verimli olsun der.Kimi çiftçi hem kaliteli olsun hemde verimli bir çeşit olsun ister.Kimi çiftçide hep dener hep dener.Neyse kalite aranacaksa Sert buğdaylardan Sekreterya,Esperia,Dropia,F-85,Enola,Genesi,Rumeli,Aldane vb. çeşitler yöremizde sıklıkla tercih edilmektedir.
Eğer kalite 2. planda olup verim yapsın ama yemlikte olmasın(iyi bakarsan) dersen Tina,Nina,Golia,Gardolap,Pehlivan,Andino,Turkuaz,Prima,Alka,TT.601 önerimdir.
Ayrıca bunların arasında olan yarı sert grubudan da Nota,Anapo buğdayı da tercih edilen çeşitlerdendir.
Son olarak ne ekersen ek iyi olması işçiliğine,toprağa ve bitkiye verdiğine bağlı!![]()