PORTAL
FORUM
Forumlar
Giriş yap
Kayıt ol
Neler Yeni?
Ara
Ara
Sadece başlıkları ara
Kullanıcı:
Forumlar
Menü
Giriş yap
Kayıt ol
Uygulamayı yükle
Yükle
FORUM
Çiftçilik Genel
Tarım ve Hayvancılık Haberleri
Akademisyenin Kaleminden Buğday Masraf-Kâr Hesabı (2022)
JavaScript devre dışı. Daha iyi bir deneyim için, önce lütfen tarayıcınızda JavaScript'i etkinleştirin.
Çok eski bir web tarayıcısı kullanıyorsunuz. Bu veya diğer siteleri görüntülemekte sorunlar yaşayabilirsiniz..
Tarayıcınızı güncellemeli veya
alternatif bir tarayıcı
kullanmalısınız.
Konuya cevap ver
<blockquote data-quote="toztoprak" data-source="post: 1415521" data-attributes="member: 59451"><p>Bu dediğine katılıyorum, yıl iyi olursa sap bol olur para etmez, kurak olsa sap para etse bile sap verimide düşük olunca, tabloda kuruda gelirinde biçim masraflarına denk gelecek şekilde olması mantıklı olanı, ama yinede ben hadi 100 lira yazsın dedim hesabımı gelecek yıl olası fiyatlardan hesaplamış tabloda bende öyle yaptım hesapladım, olmazda, hadi olsun dedim. </p><p></p><p> Şöyle olur o zaman tabloda, hasat 50 balyalama 25 lira balya taşıma 25 lira olsa sapında balyalanmış kilosu <strong>1,20</strong> kuruş olsa 125*1,20= <strong>150</strong> lira....</p><p></p><p> yani bu durumda gelir 1200 oluyorken gider kısmı <strong>710,25 </strong>liraya düşerki buda tablodaki net gelir kısmını 1200-710,25= <strong>489,75</strong> liraya düşürür. </p><p></p><p>ama tabi bu tabloda balya yaptırıp masraf ederek ve sonrasında satarak gelir elde etme var aslında</p><p></p><p>balya yaptırmaz isen sadece hasat 50 lira ve sapı seneye öylece<strong> 0,80</strong> kuruşa tarlada bağlanmamış haliyle verme imkanın olursa buda dekar sapın satışında 125*0,80=<strong>100</strong> lira yapar </p><p></p><p>burada da tabloda masraflardan balyalama ve balya taşıma çıkarırsın masraflar toplamı<strong> 660 ,25</strong> olurki bu durumda gelir 1150 olurken tablodaki net gelir kısmı 1150-660,25=<strong>489,75</strong> lira olur.</p><p></p><p> Ne yaptım fazladan elde edilen sap gelirini net gelirden her iki şekildede çıkardım böylece bana göre hesap sap dahil şekliylen şimdi oldu, kısaca toplamda fazla sap geliri var tabloda, oda aslında fazladan sap verimi 200 kilo yazılmış, bu rakamın kuruda Türkiye ortalaması olmayacağı ortada.</p><p></p><p> hesaplamada sapın balyalanmış hali kilosu 1,20 ve balyalanmadan biçerin ardından çıktığı şekilde tarladan satılırsa çoğu yer böyle yapar 0,80 kuruş değerlerini 2022 yılı harmanında olası fiyat olarak hesapladım ama tabi ilk hesaplamadaki sap taşıma ve balyalama değerleri 25 er lira kafadan değerler oldu, belki tabloda hesaplayan gibi 200 kilo üzerinden yapmış kendisi, bende 125 kilo üzerinden hesaplasaydım yazdığım 25 er liradan birkaç lira daha fazla tutabilirdi ve ilk hesapta çıkan 489,75 in 3-4 lira daha üzerinde bir rakam ile net geliri 494 lira civarı bulabilridm ama o kadar incelemedim.</p><p></p><p> sonuçta tablodaki hesap 200 kilo sap balyalanmış haliyle 240 liraya satılması net gelirde 55-60 liralık bir yanlışlık doğuruyor yanlışlık çokda fazla değilmiş, fakat olası en iyimser fiyatlarla bile yinede toplam net gelirin yüzde 10 una tekabül eden bir yanlışlık olarak görmek lazım, hem iyimserlik hem net gelirde yüzde 10 luk fark az değil düzeltilmesi gerekir.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="toztoprak, post: 1415521, member: 59451"] Bu dediğine katılıyorum, yıl iyi olursa sap bol olur para etmez, kurak olsa sap para etse bile sap verimide düşük olunca, tabloda kuruda gelirinde biçim masraflarına denk gelecek şekilde olması mantıklı olanı, ama yinede ben hadi 100 lira yazsın dedim hesabımı gelecek yıl olası fiyatlardan hesaplamış tabloda bende öyle yaptım hesapladım, olmazda, hadi olsun dedim. Şöyle olur o zaman tabloda, hasat 50 balyalama 25 lira balya taşıma 25 lira olsa sapında balyalanmış kilosu [B]1,20[/B] kuruş olsa 125*1,20= [B]150[/B] lira.... yani bu durumda gelir 1200 oluyorken gider kısmı [B]710,25 [/B]liraya düşerki buda tablodaki net gelir kısmını 1200-710,25= [B]489,75[/B] liraya düşürür. ama tabi bu tabloda balya yaptırıp masraf ederek ve sonrasında satarak gelir elde etme var aslında balya yaptırmaz isen sadece hasat 50 lira ve sapı seneye öylece[B] 0,80[/B] kuruşa tarlada bağlanmamış haliyle verme imkanın olursa buda dekar sapın satışında 125*0,80=[B]100[/B] lira yapar burada da tabloda masraflardan balyalama ve balya taşıma çıkarırsın masraflar toplamı[B] 660 ,25[/B] olurki bu durumda gelir 1150 olurken tablodaki net gelir kısmı 1150-660,25=[B]489,75[/B] lira olur. Ne yaptım fazladan elde edilen sap gelirini net gelirden her iki şekildede çıkardım böylece bana göre hesap sap dahil şekliylen şimdi oldu, kısaca toplamda fazla sap geliri var tabloda, oda aslında fazladan sap verimi 200 kilo yazılmış, bu rakamın kuruda Türkiye ortalaması olmayacağı ortada. hesaplamada sapın balyalanmış hali kilosu 1,20 ve balyalanmadan biçerin ardından çıktığı şekilde tarladan satılırsa çoğu yer böyle yapar 0,80 kuruş değerlerini 2022 yılı harmanında olası fiyat olarak hesapladım ama tabi ilk hesaplamadaki sap taşıma ve balyalama değerleri 25 er lira kafadan değerler oldu, belki tabloda hesaplayan gibi 200 kilo üzerinden yapmış kendisi, bende 125 kilo üzerinden hesaplasaydım yazdığım 25 er liradan birkaç lira daha fazla tutabilirdi ve ilk hesapta çıkan 489,75 in 3-4 lira daha üzerinde bir rakam ile net geliri 494 lira civarı bulabilridm ama o kadar incelemedim. sonuçta tablodaki hesap 200 kilo sap balyalanmış haliyle 240 liraya satılması net gelirde 55-60 liralık bir yanlışlık doğuruyor yanlışlık çokda fazla değilmiş, fakat olası en iyimser fiyatlarla bile yinede toplam net gelirin yüzde 10 una tekabül eden bir yanlışlık olarak görmek lazım, hem iyimserlik hem net gelirde yüzde 10 luk fark az değil düzeltilmesi gerekir. [/QUOTE]
Alıntı ekle…
İnsan doğrulaması
FORUM
Çiftçilik Genel
Tarım ve Hayvancılık Haberleri
Akademisyenin Kaleminden Buğday Masraf-Kâr Hesabı (2022)
Bu site çerezler kullanır. Bu siteyi kullanmaya devam ederek çerez kullanımımızı kabul etmiş olursunuz.
Kabul
Daha fazla bilgi edin…
Alt