Avcı Böcekler | Predatör & Parazitoid

Ülke genelinde bir üründe böcek gördük mü, yapraktaki bulunma eşiğinin üstünde mi bakmadan hemen ilaçlama yaparız. Oysaki ilaçlama yaptığımızda faydalı böceklerde bundan etkilenir, ölmese de eski verimlerinde çalışamazlar veya hiç etkilenmeseler bile yiyecekleri böcekleri biz ilaçlarla öldürdüğümüz için onlara yiyecek kalmaz ve dolaylı olarak ölürler. Oysa ki böceklerle ilaçlama dışında bir çok savaşma yöntemi vardır. Bunları ilerleyen zamanlarda konu açarak anlatırız. Bu tanıtım yazısında esas olarak avcı böceklerin özelliklerini göreceğiz.

Predatör Böcekler: Yaşamı boyunca birden fazla böcekle beslenirler, avlarını hemen öldürürler. Neuroptera takımındaki böcekler buna örnek verilebilir. Bu böcek takımındaki türler tabiri caizse avlarını elma yer gibi yer. Uğur böcekleri de bunlara örnek verilebilir. Heteroptera takımından bazı böceklerde dahildir. Bunları "yararlı böcekler" olarak adlandırırız.

Bu böcekler, böcek ilaçları (insektisit) kullanımının yanında tarlayı komple yakmakdan da etkilenirler. Eğer mümkünse hastalıklı bitki artıkları bir kenara toplanıp, orada yakılmalıdır.

Uğur böceği ve yaprak bitleri:
1614522125014.png


Predatör takımı olan Neuroptera:
1614522414133.jpeg



Parazitoid Böcekler: Yaşamlarını bir böceğin içinde, onun iç organlarını yiyerek geçirirler. En sonunda onun iç organlarını yiyip, öldürürler ve dışarı çıkarlar. Bu türlerin dişileri; yumurtalarını hedef böceğin thorax'ının (gövde) üst kısmına bırakır. Böylece hedef böcek hiç bir şekilde kanatlarıyla, bacaklarıyla, antenleriyle yumurtaya ulaşamaz. Larva bırakıldığı noktadan delik delerek içeri girer. Bu şekilde dişiler; hedef yetişkin böcek, larva, yumurtalara, pupalara kendi yumurtalarını bırakır. Dişi böcek genelde yumuşak, rahat yüzeyli yerlere yumurtasını bırakmak ister. En fazla yaprak bitlerinin ve beyaz sineklerin üzerlerine bırakırlar.

Parazitoid böceklerin yumurtaları eğer ergin bir hedef böceğin üzerine bırakılmışsa, parazitoid böcekler zamanla yediği iç organlardan olan trake sistemini kendi trake sistemine bağlar. Trake sistemi böceklerin hava almasını ve vücuduna bu havayı dağıtmasını sağlayan sistemdir.

Trichogramma türleri mısır ve elma iç kurdu mücadelerinde;
Trissolcus türleri buğday zararlısı olan süne mücadelesinde biyolojik mücadele yöntemi olarak kullanılır.


Süne ve ortadaki resim süne yumurta parazitoidi
1614522413632.png


Bir başka başarılı olmuş parazitodiler:
1614522542578.png
 

Benzer Konular

Hakkımızda

TrakKulüp, içinde 100.000'den fazla konuyu, 1.300.000'den fazla mesajı barındıran Türkiye'nin ilk ve en büyük traktör, tarım ekipmanları ve çiftçilik paylaşım sitesidir. 86.000 üyemiz gibi sizi de aramızda görmek isteriz.
Üst Alt