Ayçiçeği fiyatı beklentiyi karşılamadı !

3 liranın altında fiyat açıklanırsa kazanamayacağını söyleyen çiftçilere kötü haber Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’den geldi.

2019-2020 üretim sezonu yüzde 40 yağ oranlı, yüzde 9 rutubetli ve yüzde 2-4 yabancı madde içerikli yağlık ayçiçeği alım fiyatı kilogram başına 2,5 lira olarak açıklandı.

Çiftçiler maliyetlerin geçen yıla göre ikiye katlandığını söylerken 2,5 liralık fiyat beklentiyi karşılamadı.

Bu fiyatlarla gelecek sezon ayçiçeği yetiştirme konusunda ne düşünüyorsunuz?
FB_IMG_1565273258088.jpg

Ben hala şunu anlamadım. Devlet Fiyat açıkladı ancak alım yapacak mı?

Bu durumda trakya birlik, konya şeker gibi kurumlar nasıl bir fiyat aciklayacak.

Acaba bu fiyat açıklaması piyasanın daha da yukarı gitmesini engellemek için mı? Mantığını çözemedim

Bazen de şöyle bir durum hasıl oluyor.tam harman yapılacak ithalde gümrük vergisi kaldırılıyor.düşündürücü.
Ziraat odaları ne işe yarar bilen varmı..bizim hakkımızı kim savunacak.bakanlık iyimser açıklama yapıyor ama girdiler çiftçinin belini büküyor.dünya fiyatlarıyla rekabet edebilmemiz için ya devlet desteğini daha fazla artıracak yada maliyetleri düşürecek. Birde bunu anlasalar.

Son düzenleme:
Ben hala şunu anlamadım. Devlet Fiyat açıkladı ancak alım yapacak mı?

Bu durumda trakya birlik, konya şeker gibi kurumlar nasıl bir fiyat aciklayacak.

Acaba bu fiyat açıklaması piyasanın daha da yukarı gitmesini engellemek için mı? Mantığını çözemedim
Bunların amacı dolar i düşürüp yurtdışı dan ithal getirmek bence bu dolar in patlamasına az kaldı ne toplarsalar kar yine birileri zengin olacak

Bunların amacı dolar i düşürüp yurtdışı dan ithal getirmek bence bu dolar in patlamasına az kaldı ne toplarsalar kar yine birileri zengin olacak

Birilerinin zengin olacağı kesin toprağım ancak yine zengin olacak çiftçiler değil.
Bugün bir yerde okuduğum habere göre dolar 5 TL' nin altını görecekmiş. Tabi bu kur geçici bir kur olacak. Daha sonra patlayacak muhtemelen ancak kuru bahane edecekler ve ayçiçek, çeltik vb gibi ürünlerin fiyatları beklediğimiz seviyelerde olmayacak.
Durum pek iç açıcı değil.

Birilerinin zengin olacağı kesin toprağım ancak yine zengin olacak çiftçiler değil.
Bugün bir yerde okuduğum habere göre dolar 5 TL' nin altını görecekmiş. Tabi bu kur geçici bir kur olacak. Daha sonra patlayacak muhtemelen ancak kuru bahane edecekler ve ayçiçek, çeltik vb gibi ürünlerin fiyatları beklediğimiz seviyelerde olmayacak.
Durum pek iç açıcı değil.
Bir aya kadar doları 4.70 civarına düşürürler borsadan kaçan yabancı yatırımcılar da ucuz dolar alıp kaçar bu esnada da ithalat yapacaklar uygun fiyatla yapıp 2 katına piyasa ya çakacak malı olan yine çiftçiye olacak maalesef

Yemin ediyorum bu kadar art niyet olamaz. Ya sen alımını yapmadığın ürünün fiyatını kim oluyorsun da açıklıyorsun ?
Sen kimsin ?
Tarım bakanlığı ne zamandan beri ayçiçeği alımı yapıyor?

Yemin ediyorum bu kadar art niyet olamaz. Ya sen alımını yapmadığın ürünün fiyatını kim oluyorsun da açıklıyorsun ?
Sen kimsin ?
Tarım bakanlığı ne zamandan beri ayçiçeği alımı yapıyor?
Yanılıyorsunuz sayın samet alım yapıyor ama devlet eliyle yapmıyor.Bugün yağ şirketlerinin ortaklarıyla bağlantıları var bu kişilerin.Daha sonra senin çöpe gidecek ayçiceğinden sonra ithal gelecek ayçiceğini getirecek olan firmayla 1e1 bağlantısı var.Bu ayçiceğini satacak olan büyük marketlerle de bağlantısı var.Yani bir ürünü 1 sefer almıyor beyefendiler

Yanılıyorsunuz sayın samet alım yapıyor ama devlet eliyle yapmıyor.Bugün yağ şirketlerinin ortaklarıyla bağlantıları var bu kişilerin.Daha sonra senin çöpe gidecek ayçiceğinden sonra ithal gelecek ayçiceğini getirecek olan firmayla 1e1 bağlantısı var.Bu ayçiceğini satacak olan büyük marketlerle de bağlantısı var.Yani bir ürünü 1 sefer almıyor beyefendiler
Tarım bakanı Trakya birlik ile birlikte çıkıp birlikte bir açıklama yapabilirlerdi. Belki Trakya birlik 2. 75 açıklayacakti. Aciklanan 2.5 fiyat Trakya birliği kurtarmadigi için Belkide Trakya birlik 2.4 açıklayacakti. Fiyat konusu tam bir Terazi işi ne fazla olsun ne eksik olsun ama herkesin yuzu gülsün. Mesela ben şunu beklerdim rakamlar örnektir. enflasyon için taban fiyat 2.5 olarak açıklandı fakat desteği arttirarak 0.6 kuruş arttirarak fiyat 3.1 yapıyoruz denebilirdi. Ortak yapılmayan her açıklama üreticiyi kusturur dolayısı ile 2020 çiftçi için zor bir yıl olacak.

Tarım bakanı Trakya birlik ile birlikte çıkıp birlikte bir açıklama yapabilirlerdi. Belki Trakya birlik 2. 75 açıklayacakti. Aciklanan 2.5 fiyat Trakya birliği kurtarmadigi için Belkide Trakya birlik 2.4 açıklayacakti. Fiyat konusu tam bir Terazi işi ne fazla olsun ne eksik olsun ama herkesin yuzu gülsün. Mesela ben şunu beklerdim rakamlar örnektir. enflasyon için taban fiyat 2.5 olarak açıklandı fakat desteği arttirarak 0.6 kuruş arttirarak fiyat 3.1 yapıyoruz denebilirdi. Ortak yapılmayan her açıklama üreticiyi kusturur dolayısı ile 2020 çiftçi için zor bir yıl olacak.
Evet beklentiler çok ama yapmıyorlar bilmediklerinden değil tamamen işine gelmediği için yapmıyorlar.Nasıl inşaat ve otomobil sektörüne desteği kesmiyorlar.Millete zorla evlerini yıktırıp üstüne 30 40 bin lira daha borçlandırıp yeni ev yaptırttılar mütehhahitlere tüm mesele görmekte tarla tapan işini ek iş olarak yapıyorduk artık yapmıyoruz tarlalar boşta bir araziyi yıllardır akraba ekiyor onda da un getiriyor kira yerine ekmemiz için bir sebep yok hali hazırda işim olmasa ekerim mecbur ama su ortam da gereksiz yere para çar çurt etmek demektir.Akarsuyun en tepesinde onlar bulunuyor malesef onlar ne derse o.Devlet ayçiçek yağı almıyor ama su fiyattan olacak demesini biliyor çünkü fiyatı o belirlemese iç piyasadaki çiftçi üretim yapacak böyle olunca gemiler tırlar çalışmayacak.3 ay sonra destekleme diyorlar o destekleme de 3 ay sonra gelmiyor geldiğin de de zaten sen ben tarım krediye faiz borcu ödüyor oluyoruz adamlar parayı döndürüyor haberimiz yok hangimiz yıl sonu bilançosu yapıyoruz o bilanço da çıkıyor zaten para nereye gitmiş