Balya yapım zamanının ayarlanması..

Özellikle tecrübeli balyacı arkadaşlara bir sorum olacak..Balya yapmak için tarlaya girdiğinizde mahsülün (özellikle yonca ) balya olup olmayacağını(nemlimi kurumu ) nasıl anlarsınız ? :S Bu konuda kıriterleriniz nedir?Birde balyayı yapınca nemini ölçen bir alet varmıdır??? Bilgi ve görüşleriniz için şimdide çok teşekkürler :D
 
Ynt: Balya yapım zamanının ayarlanması..

İSHAK ÇAVUŞ AYDIN link=topic=77671.msg918811#msg918811 date=1410638846' Alıntı:
Özellikle tecrübeli balyacı arkadaşlara bir sorum olacak..Balya yapmak için tarlaya girdiğinizde mahsülün (özellikle yonca ) balya olup olmayacağını(nemlimi kurumu ) nasıl anlarsınız ? :S Bu konuda kıriterleriniz nedir?Birde balyayı yapınca nemini ölçen bir alet varmıdır??? Bilgi ve görüşleriniz için şimdide çok teşekkürler :D

Abi forumda bahsetmiştik ama nerelerdedir bulamadım. Orda ayrıntılı anlatmıştık.

1-) otu elinde çitilediğinde eline nem gelmeyecek
2-) biçildiniz gün bir tutam ot al. Hergün hassas kantarla tart. Ağırlığı ilk günün %25 ' ne düştüğümde bağlanabilir. O imkan yoksa otun genel ağırlığına bak.
3-) Balya için kullanılabilen nem ölçerler var. Fiyatları 100-150 tl ' den başlıyor. Nette yada sahibinden ' de aratır. Ucuz pahalı birçok model var.
4-) Yaş balya çok ağır gelir. Ne sıkıldıkta olursa olsun balyanın ağırlığı 35 kg geçiyorsa o ot yaştır, balya bağlanmaz, bağlanırsa kızışır.
 

Benzer Konular

Hakkımızda

TrakKulüp, içinde 100.000'den fazla konuyu, 1.300.000'den fazla mesajı barındıran Türkiye'nin ilk ve en büyük traktör, tarım ekipmanları ve çiftçilik paylaşım sitesidir. 86.000 üyemiz gibi sizi de aramızda görmek isteriz.
Üst Alt