Bir hayat besicilik ile nasıl geçer

Merhaba herkese iyi forumlar,18 yaşında bir gencim foruma da yeni üye oldum.
Yaşıtlarımda olan 8-5 çalışayım memur olayım kafası ne mutlu ki ben de yok kendimi bu yüzden şanslı hissediyorum.
Besicilik işi biraz kafama yattı gibi hayvanları 8 aylık alıp 12-14 aylıkken kesime götürmeyi düşünüyorum.
Fakat yaşım daha toy bu iş ömür boyu yapılır mı ileri ki yıllarda ki öngörüleriniz nelerdir.
Ülkemizde pek kazandırmıyor anladığım kadarı ile besicilik.
Bir yanımda diyor ki solucan gübresi üret :)

18 yaşında iş hayatına atılmayı düşünen bir gence tavsiyeleriniz ne olur,bu işi yaparken okuyacağım tabiki de ama hayatımı bunun üzerine kurmayı planlıyorum

Sevgiler..

Yaşıtlarımda olan 8-5 çalışayım memur olayım kafası ne mutlu ki ben de yok kendimi bu yüzden şanslı hissediyorum.
Besicilik işi biraz kafama yattı gibi hayvanları 8 aylık alıp 12-14 aylıkken kesime götürmeyi düşünüyorum.
Fakat yaşım daha toy bu iş ömür boyu yapılır mı ileri ki yıllarda ki öngörüleriniz nelerdir.

18 yaşında iş hayatına atılmayı düşünen bir gence tavsiyeleriniz ne olur,bu işi yaparken okuyacağım tabiki de ama hayatımı bunun üzerine kurmayı planlıyorum

Sevgiler..

Sadece besicilik değil süt ve besicilik karışık yapmayı öneren çok buzağılayan erkek tanaları besiye alırsınız hem sütünüzü satarsınız birde özellikle sulu tarla olması lazım kaba yemi kesinlikle kendiniz karşılamanız lazım silajlık mısır yonca vs vs.

Hoşgeldin kardeşim, 8 aylıkken alıp 12 yada 14 aylıkken kestirsen pek bişey kazanmazsın zaten kesim fiyatları ucuz bu aralar, yapabilirsen 5 tane kadar inekle başla hem sütünü sağ hem buzağıları satarsın büyütüp...zamanla inekleri çoğaltır gidersin

Sevgiler..
80 milyonluk müslüman bir nüfus helal et ihtiyacı var bu devasa bir et ihtiyaci demek. Et isinde para yüksek. Ancak gider çok. En büyük gider ham besi hayvanı. 5-6 bine erkek mal alıp 3 bin harcayip 9 bine mal edip 9500 e kesersin cok bi gelirin olmaz. Hayvan niye pahali dersen ulkemizde hayvan azlıgı var üzücü bir gercek. Besici abilerimiz kızmasın ama besi isinde uretim olmadigi icin sevmem hic. Simdi sana 5 6 ya dedim ya hayvan fiyatlari, o parayi vermeye razi da olsan hayvan bulamazsin kolay kolay haa. Hayvan az var. Kıtlık gibi. Sen üretici olmalısın. Üretim yapmalısın ki para kazanasin. 8 aylik dana alayim 15 aya kadar besleyim gibi kolay is fikri herkesin aklina geliyor ve cogu da kazanamiyor. Hayvan üret. Anac hayvan al kaliteli etci ırk buzagilar uret. Isciligi az olur. Simental de alabilirsin sütünu sagip satarsin anac masrafini karsilar senede 1 simental buzagi verir onu da besiye alsan 18 ayda 400 kg karkas alirsin cok rahat. 16 ayda da alirsin daha profesyonel olursan 2 aylik masraf cepte kalir. Uzun lafin kisasi alip satmayla kimse kazanamaz

Değerli yorumnlarınız için teşekkür ederim,Kandemir abinin söyledikleri çok mantıklı geldi,ben biraz kolaya kaçıyorum besicilikte onu anladım :) kolay para yokmuş onu anladım :) üretim olunca biraz uğraştırıcak süt vesaire ama bakalım zanan gösterecek

Ben askere gidiyom gelince yapacağım 5 - 10 arası güzel inek bunların sütünü satacam samsunda toptan yane süt birliği vb fabrikalar 1 TL civarı sütü alıyor ama sen git sat 2.5 TL 3 TL gidiyo şehir yakinsan 1-2 apartman bağların kendine gunluk satigin süt yarısı cebine yarisi hayvanına gider hiç olamasa hayvanım buyuycek onu satacam para gelir beklemezsin cebinde haslik olur

Ben askere gidiyom gelince yapacağım 5 - 10 arası güzel inek bunların sütünü satacam samsunda toptan yane süt birliği vb fabrikalar 1 TL civarı sütü alıyor ama sen git sat 2.5 TL 3 TL gidiyo şehir yakinsan 1-2 apartman bağların kendine gunluk satigin süt yarısı cebine yarisi hayvanına gider hiç olamasa hayvanım buyuycek onu satacam para gelir beklemezsin cebinde haslik olur
bu elden süt satışı kolay değil.
sabah kalk slaj al vs.
hayvanları sağ.
kahvaltı yap.
süt satmaya git.
bu hayvanların kaba yemini ne zaman yetiştireceksin.
yoncanı mısırını ne zaman sulayacaksın.
altının gübresini ne zaman temizleyeceksin.
kızgınlığı nasıl takip edeceksin.
elden süt satışı çok zaman alan bir iş.
yeterli tarlanız ve yardım edecek insanınız yoksa çok zorlanırsınız.

bu elden süt satışı kolay değil.
sabah kalk slaj al vs.
hayvanları sağ.
kahvaltı yap.
süt satmaya git.
bu hayvanların kaba yemini ne zaman yetiştireceksin.
yoncanı mısırını ne zaman sulayacaksın.
altının gübresini ne zaman temizleyeceksin.
kızgınlığı nasıl takip edeceksin.
elden süt satışı çok zaman alan bir iş.
yeterli tarlanız ve yardım edecek insanınız yoksa çok zorlanırsınız.
Aynen abi herkes isini yapacak üretici üretecek satıcı satacak ama bu isi yaparken hem üreticiye zulmetmeyecek hem tuketiciye zulmetmeyecek bu buyuk firmalar hem ureticiyi zorluyor sutun kutusunu da 2.5 dan asagi vermiyor sikinti

Aynen abi herkes isini yapacak üretici üretecek satıcı satacak ama bu isi yaparken hem üreticiye zulmetmeyecek hem tuketiciye zulmetmeyecek bu buyuk firmalar hem ureticiyi zorluyor sutun kutusunu da 2.5 dan asagi vermiyor sikinti
kendi ürününü pazarlayınca karlılık yüksek görünüyor. ama madalyonun arka yüzüne bakmak gerek.
zaman kavramı var. günü bölün ne zaman tarlada ne zaman satışta olucaz bunları bi düşünün bu işler çok zaman alan işler.
tek kişiyi canından bezdirir.

kendi ürününü pazarlayınca karlılık yüksek görünüyor. ama madalyonun arka yüzüne bakmak gerek.
zaman kavramı var. günü bölün ne zaman tarlada ne zaman satışta olucaz bunları bi düşünün bu işler çok zaman alan işler.
tek kişiyi canından bezdirir.
Abi zaten hayvanciligin zor bir is oldugu ortada. Buzagilarin sütü dogumlar tohumlamalar kizginlik takipleri yemlemeler tedaviler sagimlar birsuru isi var satis da yapmak istiyorsan adam calistirmak zorundasin kocaelinde hamzabey ciftligi var jersey ciftligi onlar bu isi yapiyorlar ve beceriyorlar da bu isi guzel yapanin örneği az

kandemir nerdesin sen tatilde bir yerlermı gıttın sen gideli kulubun hayvancılık kısmı çöktü başkan haAYVANCILIK KANIMIZA İŞLEMİŞ YAZDA OKUYAlım zor ama olsun her iş zor sadece bu canlı olunca biraz riskli bir bebek gibi bakacaksın

kandemir nerdesin sen tatilde bir yerlermı gıttın sen gideli kulubun hayvancılık kısmı çöktü başkan haAYVANCILIK KANIMIZA İŞLEMİŞ YAZDA OKUYAlım zor ama olsun her iş zor sadece bu canlı olunca biraz riskli bir bebek gibi bakacaksın
Abi konu oldumu yazacak birsey bulunmuyor ya. Forumda hep traktör muhabbeti var hic hayvancılık üzerine konuşan konu acan bi elin parmaklarıni gecmez ki. Sen abi arada aklına takılan bisey olursa konu ac eger bilgim varsa elimden geldigince yazarım:)

Mazot fiyatiyla ilgili baslikta yazmistim, fuar acildi ilk gelecek mesajlar traktor fotografli olacak diye. Bugun baktim ilk mesaj traktor fotografli, digeri Landini soruyor fuarda varmiydi diye.

Kandemir, bence haklisin, ahir, rasyon, anali danali falan konusan az, ama konusanlar bilgili arkadaslar. Az yaziliyor ama bana faydali, memnunum. Faydali bir forum, artik konu basliklarina bakarken sag tarafta mesaj atana bakip anliyorun isime yararmi yaramazmi. Traktor muhabbetinin de bir sekli var, Hoca teknik ve egitici yaziyor mesela, ama bazilari var anliyorum ki babasinin traktorunde resim cektirmis. Hoca yazinca okuyorum, birkac usta var onlar yazinca okuyorum. Bugunlerde reygrass , yonca ve silajlik misiri dekara daha fazla verimli yetistirmek icin kafa yoruyorum. Okuyup duruyorum. Birseyler var, Adamlar basit sera kurup yilda dekara yaklasik 12 ton dane misir almis, ryegrass seraya ekmis ozel gubreleme yapmis yilda dekara 14-15 ton kuru ot almis. Onemli olan verimi artirmak, bunun yollarini onlar bulmus biz ogrenmek zorundayiz. Yoksa hayvancilik bugunku sekliyle para birakmaz gibi.

Abi konu oldumu yazacak birsey bulunmuyor ya. Forumda hep traktör muhabbeti var hic hayvancılık üzerine konuşan konu acan bi elin parmaklarıni gecmez ki. Sen abi arada aklına takılan bisey olursa konu ac eger bilgim varsa elimden geldigince yazarım:)

Dert yanayım biraz; 4 ay üst üste bir ineğe aynı süt bildirimi verirsek buzağı desteği kesiliyor, örneğin bir inek tek aşılamada gebe kalmazsa ve uzun süre aşılama yapılırsa 8-10 ay sağılır ve sütü hep aynı, az miktarda seyreder, mesela 5 ay 15 lt süt bildirimi yaptık, damızlık birliğine üye olanlar 500 TL destek alıyor, inek sayısı 5 ten az olanlar 350 TL destek alıyor.
Masa başındaki memur inekleri sağlıklı kabul edip, düzgün süt bildirimi yapılmıyor diye destek kesiyor, buzağıya 350 TL destek çıkıyor, öbür tarafa alacağımız olsun.

Dert yanayım biraz; 4 ay üst üste bir ineğe aynı süt bildirimi verirsek buzağı desteği kesiliyor, örneğin bir inek tek aşılamada gebe kalmazsa ve uzun süre aşılama yapılırsa 8-10 ay sağılır ve sütü hep aynı, az miktarda seyreder, mesela 5 ay 15 lt süt bildirimi yaptık, damızlık birliğine üye olanlar 500 TL destek alıyor, inek sayısı 5 ten az olanlar 350 TL destek alıyor.
Masa başındaki memur inekleri sağlıklı kabul edip, düzgün süt bildirimi yapılmıyor diye destek kesiyor, buzağıya 350 TL destek çıkıyor, öbür tarafa alacağımız olsun.
Ben 10 yıllık üyelikten bu yıl ayrıldım, süt un zaten sıcak soğuk muhabbeti çıktı, ölçmede tahmini verdiğimiz süt ölçümleri ni zaten bıkıp bırakmıştım, olmayan soy kütüğüne bu dünya para kestiler v.s. sonuç damızlık birliği; tarım il md.lugu bünyesinden kurtulup dışa açıldığında ilk araçları 84 model reno stw dünyanın, Şu ana kadar pert ettikleri sıfır araç sayısı bizim hayvanlar ı geçmiştir, ben hala 93 model reno 9 dan bir adım ileri gecemedim.
Bu sebepledir ki; her türlü birlik, dernek vs kuruluşlara karşıyım, özgürlük her zaman iyidir, Koop konusunda biraz ümidim olsa da, ülkede Koop sicili bozuk maalesef, tek alternatif bana göre iyi bir ortaklık veya şirketleşmek,
Yoksa; aile işletmesi falan hikaye, en canlı örnek bizim işletme, 3 kuşak bir arada, babam, ben ve oğlum [emoji846] sonuç; kuşat çatışması, ilerleyememe, patinaj ve nefret..

Mazot fiyatiyla ilgili baslikta yazmistim, fuar acildi ilk gelecek mesajlar traktor fotografli olacak diye. Bugun baktim ilk mesaj traktor fotografli, digeri Landini soruyor fuarda varmiydi diye.

Kandemir, bence haklisin, ahir, rasyon, anali danali falan konusan az, ama konusanlar bilgili arkadaslar. Az yaziliyor ama bana faydali, memnunum. Faydali bir forum, artik konu basliklarina bakarken sag tarafta mesaj atana bakip anliyorun isime yararmi yaramazmi. Traktor muhabbetinin de bir sekli var, Hoca teknik ve egitici yaziyor mesela, ama bazilari var anliyorum ki babasinin traktorunde resim cektirmis. Hoca yazinca okuyorum, birkac usta var onlar yazinca okuyorum. Bugunlerde reygrass , yonca ve silajlik misiri dekara daha fazla verimli yetistirmek icin kafa yoruyorum. Okuyup duruyorum. Birseyler var, Adamlar basit sera kurup yilda dekara yaklasik 12 ton dane misir almis, ryegrass seraya ekmis ozel gubreleme yapmis yilda dekara 14-15 ton kuru ot almis. Onemli olan verimi artirmak, bunun yollarini onlar bulmus biz ogrenmek zorundayiz. Yoksa hayvancilik bugunku sekliyle para birakmaz gibi.
ustam tarım fuarı olduğu dönemlerde ilk gelen fotoların traktör fotosu olması çok normal üstüne birde traktör forumu olduğunu düşünürsek çok normal.

forumda hayvancılık yapan çok az.
yapandan çok araştıran var.
açıkçası tarım ve hayvancılık üzerine sohbetleri seven biriyim ama yüzde yüz yanlış bir uygulamayı burada böyle olması lazım diye yazanlara bu kadar hayvan severden mık ses çıkmayışına şaşırdım.
belkide böyle sebeplerden hayvancılık sohbetleri daha az oluyor.