PORTAL
FORUM
Forumlar
Giriş yap
Kayıt ol
Neler Yeni?
Ara
Ara
Sadece başlıkları ara
Kullanıcı:
Forumlar
Menü
Giriş yap
Kayıt ol
Uygulamayı yükle
Yükle
FORUM
Hızlı Paylaşım
Hızlı Paylaşım
Birbirimizi kırmadan
JavaScript devre dışı. Daha iyi bir deneyim için, önce lütfen tarayıcınızda JavaScript'i etkinleştirin.
Çok eski bir web tarayıcısı kullanıyorsunuz. Bu veya diğer siteleri görüntülemekte sorunlar yaşayabilirsiniz..
Tarayıcınızı güncellemeli veya
alternatif bir tarayıcı
kullanmalısınız.
Konuya cevap ver
<blockquote data-quote="apsiL" data-source="post: 1224200" data-attributes="member: 38742"><p>Tarımsal Ekonomi için güzel bir örnek vereceğim.</p><p></p><p>2008 yılında Rusya'ya gittim. Oradan da şu an Defacto bağımsız Abhazya Cumhuriyetine geçtim. Gözlemlerim sonucu inanılmaz derecede Mısır, Fasulye ve Patates tüketiminin olduğu buna rağmen ise üretimin az olması sebebi ile de fiyatların yüksek olduğuna kanaat getirdim. </p><p></p><p>Ankara'ya döndüğümde Abim ile yaptığım konuşma aynen şöyle, </p><p></p><p>-Adamlar deli gibi fasulye, mısır, patates tüketiyor ama eken, biçen yok.</p><p></p><p>-Ne yapacağız?</p><p></p><p>-Burada üretip, oraya satacağız ya da en temizi orada üretip nakliye ile uğraşmayıp daha çok kazanacağız. </p><p></p><p>- Yaa ne uğraşıyon tarla ile, onla bunla.. Ne kadar Türkiye de patatesin kilosu; alalım götürüp oaraya satalım, al gülüm ver gülüm, paramıza bakalım. </p><p></p><p>Diyalogdaki son cümle Türkiye ekonomisinin özetidir. Az biraz parası olan ya da az biraz çevresi olan dışarında ucuza getirip iç piyasaya satma derdine düşmüştür. Bunda birşey yok aslında ithalat da ihracat kadar doğaldır; ama, bizim tüm sektörlerin patronları uyanık olduğu için uğraşmamak namına, 'al gülüm ver gülüm' yoluna gitmiştir. Buna da müsade eden hatta teşvik eden bir de yönetim olunca iş çığrından çıktı. Buna teşvik eden yönetim, gümrük verigisi almayan, girdi maaliyetlerini görmeksizin iç piyasada üretimi sadece yüzeysel olarak teşvik eden. Ne gereği var üretimin bir akraba, arkadaş yurtdışından gümrüksüz getirir daha kolay değil mi ? </p><p></p><p>Yurtdışına dolar ver , iç piyasaya TL ile sat, sonra elde biriken TL yi merkez bankasından piyasayı canlı tutmak için sürülen dolardan al , bir daha doları götür, malı getir.. sonra merkez bankası rezervi azalsın. Bir daha dolar sürsün bir daha almak iste, baktın fiyat yüksek fiyatın düşmesini, düşürülmesini; yani merkez bankasının müdahalesini bekle. Çevren de varsa değme keyfine.. </p><p></p><p>Bunların sonucunda; iç piyasada dolar azaldı, halbu ki aynı gemideyiz batıyorsak beraber batacağız. Bu durum bile zenginin çok umrunda olmaz, Murat Ülkerin yapmış olduğu gibi alır dolarını, basar gider yurtdışına..</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="apsiL, post: 1224200, member: 38742"] Tarımsal Ekonomi için güzel bir örnek vereceğim. 2008 yılında Rusya'ya gittim. Oradan da şu an Defacto bağımsız Abhazya Cumhuriyetine geçtim. Gözlemlerim sonucu inanılmaz derecede Mısır, Fasulye ve Patates tüketiminin olduğu buna rağmen ise üretimin az olması sebebi ile de fiyatların yüksek olduğuna kanaat getirdim. Ankara'ya döndüğümde Abim ile yaptığım konuşma aynen şöyle, -Adamlar deli gibi fasulye, mısır, patates tüketiyor ama eken, biçen yok. -Ne yapacağız? -Burada üretip, oraya satacağız ya da en temizi orada üretip nakliye ile uğraşmayıp daha çok kazanacağız. - Yaa ne uğraşıyon tarla ile, onla bunla.. Ne kadar Türkiye de patatesin kilosu; alalım götürüp oaraya satalım, al gülüm ver gülüm, paramıza bakalım. Diyalogdaki son cümle Türkiye ekonomisinin özetidir. Az biraz parası olan ya da az biraz çevresi olan dışarında ucuza getirip iç piyasaya satma derdine düşmüştür. Bunda birşey yok aslında ithalat da ihracat kadar doğaldır; ama, bizim tüm sektörlerin patronları uyanık olduğu için uğraşmamak namına, 'al gülüm ver gülüm' yoluna gitmiştir. Buna da müsade eden hatta teşvik eden bir de yönetim olunca iş çığrından çıktı. Buna teşvik eden yönetim, gümrük verigisi almayan, girdi maaliyetlerini görmeksizin iç piyasada üretimi sadece yüzeysel olarak teşvik eden. Ne gereği var üretimin bir akraba, arkadaş yurtdışından gümrüksüz getirir daha kolay değil mi ? Yurtdışına dolar ver , iç piyasaya TL ile sat, sonra elde biriken TL yi merkez bankasından piyasayı canlı tutmak için sürülen dolardan al , bir daha doları götür, malı getir.. sonra merkez bankası rezervi azalsın. Bir daha dolar sürsün bir daha almak iste, baktın fiyat yüksek fiyatın düşmesini, düşürülmesini; yani merkez bankasının müdahalesini bekle. Çevren de varsa değme keyfine.. Bunların sonucunda; iç piyasada dolar azaldı, halbu ki aynı gemideyiz batıyorsak beraber batacağız. Bu durum bile zenginin çok umrunda olmaz, Murat Ülkerin yapmış olduğu gibi alır dolarını, basar gider yurtdışına.. [/QUOTE]
Alıntı ekle…
İnsan doğrulaması
FORUM
Hızlı Paylaşım
Hızlı Paylaşım
Birbirimizi kırmadan
Bu site çerezler kullanır. Bu siteyi kullanmaya devam ederek çerez kullanımımızı kabul etmiş olursunuz.
Kabul
Daha fazla bilgi edin…
Alt