Ynt: Bordo Bulamacı Zamanı???
ydincbayram link=topic=73075.msg852619#msg852619 date=1393272406' Alıntı:
İlaçlamayı yaptın mı bilemiyorum ama yapmadan önce ziraat mühendisine danışsan iyi olur. Çiçeklerin ya da tozlaşmayı sağlayan canlıların zarar görmesi senin zararına olur. Eğer zaman geçmişse admiral tarzı ilaçlar senin yazında işini görür. Nar ağaçları gaddardır aslında hastalığa karşı da hayli dirençlidir. Daha çok ne tür hastalıklar görülüyor nar bahçelerinde? Narların cinsi nedir Hicaz mı?
abi mantari hastalık olarak en çok meyve çürüklüğü yaşıyoruz meyve çürüklüğü de ağaçta değil depoda vuruyor bizi nar için bu hastalık etmenine en az 4 kez ilaç atıyoruz dediğim gibi benim bahçem diğer nar bahçelerinde ari olduğu için şiddetli olmuyor kışın bordo bulamacını atarsam yazın mücadele yapmama hiç gerek kalmıyor sadece gerekir ise meyveler 1/3 irilikteyken bakırlı bir preparat atıyoruz onuda son 2 senedir hiç ihtiyaç duymadık ama geçen hasattan sonra şikayet geldi tüccardan çürüme olmuş depoda o yüzden bu yıl sıkı tutmak istiyorum çünki depoya kendim koyacağım bu yıl dediğin gibi nar hastalıklara çok dayanıklı çalı formunda olmasa ne işçiliğine nede bakımına doyum olmaz...daha başka hastalık olarak kahverengi leke hastalığı seyrekte olsa görülüyor 2 yıldır bi kaç ağacımda oluyor sadece onlarıda ayrıca ilaçlıyoruz birde bağdaki ölükol hastalığana benzer bir hastalık var henüz teşhiş yapamadık gördüğümüz ağacın dalını kesip kireçleme yapıyoruz gövdesine tabi kışın yapılan bakırlı mücadelede önemli bu hastalık için
en çok mücadele hastalıktan ziyade zararlılar da oluyor bende yaprak bitleri ve unlu bit en büyük düşmanımız... en çok onlarla mücadele ediyorum ara sırada ağaç sarı kurdu ile onun dışında bir zararlı mücadelesi olmuyor zararlılara yaklaşık 10 sefer ilaç atıyoruz kışlık ve yazlık yağ kullanınca bu sayı 5-6 gibi küçük bir rakama düşüyor rahat ediyoruz...
bugün zirai ilaç bayii ile görüştüm hava bugün yağışa girdi yağışlardan sonra %1lik bakır hidroksit atmaya karar verdik ağaçlar yeni yeni yapraklanıyor bi problem olacağını düşünmedi danışmanım benimde kanaatim bu yöndeydi fakat erken uyanması hiç iyi olmadı daha kış bitmiş değil dolu riski var dolu çarparsa emek hepten boşa gider :S
narların cinsi hicaz ağaçlar 7 yaşında 1.5 dekarlık bir parselde 9 yaşında daha çok genç yani