Ynt: Buğdayda kardeşleme ilacı
poyraz2030 link=topic=38285.msg327005#msg327005 date=1295551692' Alıntı:
Arkadaşlar ben samsundayım. Bu ilaçlardan bizim burada bulunurmu diye araştıracağım. İnşallah vardır. Zira dışarıdan getirmek pahalı olur. Bizim evin yanında 3 sene önce çakıl vardı orada nereden düştüyse buğday çimlenip büyümüş tam 5 kardeş oldu başak halinde aldım süs niyetine garaja asmıştım. Kardeşlenme çok olması artı bir kar demek işletme açısından.
Tarla şartlarında kardeşlenmeyi kısıtlayan faktör bitkilerin birbirine olan rekabetidir. Sizin örneğinizde olduğu gibi, bitkiler tek başlarına büyürlerse (rekabet olmadığı için) çok kardeşlenirler. Bunu çok açık olarak mısır tarlalarında gözlemleyebilirsiniz. Tarla girişindeki mısırlarda genelde 2-3 koçan olur (rekabet yok), normal sıralarda ise her bitkide 1 koçan (rekabet var) olur.
Hububatlarda seyrek olan tarlalarda kardeşlenme daha fazla olur. Aynı şekilde pancarda kökler daha büyük olur (2-3 kg ' lık pancarlar), mısırda her bitkide 2-3 koçan olur. Bu ' ' seyreklik / az bitki ' ' ekonomik-karlı olsaydı, buğday 20 kg değilde 10 kg ekilirdi. Pancarda 9000 bitki istenmezdi, 3000 bitki yeterdi. Mısırda 8000 değilde 2000 bitki iyi olurdu...