PORTAL
FORUM
Forumlar
Giriş yap
Kayıt ol
Neler Yeni?
Ara
Ara
Sadece başlıkları ara
Kullanıcı:
Forumlar
Menü
Giriş yap
Kayıt ol
Uygulamayı yükle
Yükle
FORUM
Tarım Ürünleri
Bahçe Bitkileri
Fasulye
Diren kuru fasulye!
JavaScript devre dışı. Daha iyi bir deneyim için, önce lütfen tarayıcınızda JavaScript'i etkinleştirin.
Çok eski bir web tarayıcısı kullanıyorsunuz. Bu veya diğer siteleri görüntülemekte sorunlar yaşayabilirsiniz..
Tarayıcınızı güncellemeli veya
alternatif bir tarayıcı
kullanmalısınız.
Konuya cevap ver
<blockquote data-quote="Hermiyas" data-source="post: 785125" data-attributes="member: 41641"><p><strong>Ynt: Diren kuru fasulye!</strong></p><p></p><p><span style="color: blue"><strong>Mehmet YAŞİN <a href="mailto:myasin@hurriyet.com.tr">myasin@hurriyet.com.tr</a></strong></span></p><p><span style="color: blue"><strong></strong></span></p><p><span style="color: blue"><strong>12 Ocak 2014</strong></span></p><p><span style="color: blue"><strong></strong></span></p><p><span style="color: blue"><strong>Milli yemeğimizin kökü dışarıda</strong></span></p><p><span style="color: blue"><strong></strong></span></p><p><span style="color: blue"><strong>Mutfağımıza girişinin üstünden 200 yıl bile geçmeyen, başka ülkelerden satın aldığımız bu sebzeden yapılan yemeğin nasıl milli olarak tanımlandığına akıl erdiremiyorum.</strong></span></p><p><span style="color: blue"><strong></strong></span></p><p><span style="color: blue"><strong>Bir zamanlar kurufasulye fakir fukaranın sofrasından hiç eksik olmazmış. Onun için nimetten sayılırmış. Etrafa gösteriş yapanlara, kendini fasulye gibi nimetten sayıyor derlermiş.</strong></span></p><p><span style="color: blue"><strong></strong></span></p><p><span style="color: blue"><strong>Yemek ve Kültür Dergisinin son sayısında, yazar Sermet Muhtar Alus fasulye hakkında şunları söylüyor: Öteden beri Trabzon fasulyesi meşhurdur. Ama yazar nedense Erzurumun İspir kasabasında yetişen meşhur şeker fasulyesinden hiç söz etmemiş. Unutmuş muydu, yoksa o zamanlar bu fasulye cinsi bilinmiyor muydu anlayamadım.</strong></span></p><p><span style="color: blue"><strong></strong></span></p><p><span style="color: blue"><strong>Sermet Muhtar Alusa göre, tiritli fasulyenin tadına doyum olmazdı. Tabağın altına, tereyağında iyice kızartılmış ekmek parçaları döşenir, onun üstüne kurufasulye konur, en üste de bol kırmızı biber ekilerek yenirdi. Babam ne zaman yemekte kurufasulye olsa, tiritle ilgili hep aynı anısını anlatırdı: Bir gün İsmet İnönü kışlaya gelmiş, askerlerle birlikte yemek yemiş. Önce yarım tayın ekmeğini tabağına doğrayıp, üstüne suyu bol fasulyeden koymuş ve kaşık kaşık götürmüş. Sonra da yanında oturan babama, bu yemeği çok sevdiğini söylemiş. Şimdi düşünüyorum da bu hikâyeyi defalarca dinlediğime göre, bizim evde de sık sık fasulye pişiyormuş. Kaynaklar, Atatürkün de en sevdiği yemeğin kurufasulye olduğunu öne sürüyor. Bulunduğu mekânların mutfaklarında sürekli fasulye tenceresi kaynarmış.</strong></span></p><p><span style="color: blue"><strong></strong></span></p><p><span style="color: blue"><strong><span style="color: red">Gelelim şimdiki zamana. Fasulye artık varlıklı kesimin yemek masalarına terfi etti. Varlıksız kesimse haftada bire indirdi. Çünkü, bir kilosunun fiyatı 15 TLye yaklaştı. Yılda yüzde 60 fiyat artışıyla kırılması güç bir rekorun sahibi. Bunun nedenine değinmeden önce, fasulyenin milli yemeğimiz olup olmadığı tartışmasının içine dalmak lazım.</span></strong></span></p><p><span style="color: blue"><strong><span style="color: red"></span></strong></span></p><p><span style="color: blue"><strong><span style="color: red">Kimileri kurufasulyenin Anadolulu olduğunu ileri sürüyor. Mevlananın Mesnevisinde adının geçmesini, Bodrum Tavşan Adasında yapılan kazılarda bulunan 1600 yaşındaki fasulye fosillerini buna kanıt gösteriyor. Ama dünyadaki yaygın inanış, bu sebzenin anayurdunun Amerika kıtası olduğu. Peruda bulunan fasulye fosilleri 4 bin yıl öncesine ait.</span></strong></span></p><p><span style="color: blue"><strong></strong></span></p><p><span style="color: blue"><strong><span style="color: red">YÜZDE 60I İTHAL</span></strong></span></p><p><span style="color: blue"><strong><span style="color: red"></span></strong></span></p><p><span style="color: blue"><strong><span style="color: red">Yılda tükettiğimiz 180-200 bin ton fasulyenin yüzde 60ı ithal. Bize fasulye satan ülkelerin başında Arjantin geliyor. Fasulyesine kaşık salladığımız diğer ülkelerse Mısır ve Çin. Fiyat artışının nedeni de bu dışa bağımlılıktan kaynaklanıyor.</span></strong></span></p><p><span style="color: blue"><strong><span style="color: red"></span></strong></span></p><p><span style="color: blue"><strong><span style="color: red">Mutfağımıza girişinin üstünden 200 yıl bile geçmeyen, yeteri kadar yetiştiremediğimiz, başka ülkelerden satın aldığımız bu sebzeden yapılan yemeğin nasıl milli olarak tanımlandığına ben pek akıl erdiremiyorum.</span></strong></span></p><p><span style="color: blue"><strong></strong></span></p><p><span style="color: blue"><strong>Milli olsun veya olmasın ben kurufasulyeyi çok severim. Tereyağlı pirinç pilavının nişastasıyla fasulyenin nişastasının damakta çarpışması sonucunda, ortaya bilinmedik lezzet moleküllerinin çıktığına inanırım. Bu ikilinin yanında acı biber, yeşil domates, lahana turşularını ve soğanın cücüğünü asla ihmal etmem. Kurufasulyenin, fırında, güveç kabında pişenini severim. Çünkü o zaman fasulye taneleri helmeleşir. Ayrıca güveçte pişen fasulyenin suyu daha kıvamlı olur ve batırdığınız ekmeğin her tarafını sarar.</strong></span></p><p><span style="color: blue"><strong></strong></span></p><p><span style="color: blue"><strong>Yazıyı fasulyenin faydalarıyla bağlamazsak uzayıp gidecek. Kemik yapısını güçlendirdiği için menopozdan sonra kadınlara bol fasulye yemeleri öneriliyor. Ünlü doktor Mehmet Öze kulak verirseniz, uyku sorununuzu bile kurufasulye yiyerek çözebilirsiniz.</strong></span></p><p><span style="color: blue"><strong></strong></span></p><p><span style="color: blue"><strong>Benim fasulyecilerim</strong></span></p><p><span style="color: blue"><strong></strong></span></p><p><span style="color: blue"><strong>Kısıklıdaki Çömlekte Fasulye, Unkapanında Kömür, Süleymaniyede tüm kurufasulyeciler, Tophanede Fasuli, Beyoğlunda Hacı Abdullah, Ortaköyde Neşe, Üsküdarda Kanaat, Fenerbahçede Güveçci Abdullah, Çekmecede Mandacı, Nuruosmaniyede Subaşı Lokantası ve Anadolunun esnaf lokantaları.</strong></span></p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Hermiyas, post: 785125, member: 41641"] [b]Ynt: Diren kuru fasulye![/b] [color=blue][b]Mehmet YAŞİN [email]myasin@hurriyet.com.tr[/email] 12 Ocak 2014 Milli yemeğimizin kökü dışarıda Mutfağımıza girişinin üstünden 200 yıl bile geçmeyen, başka ülkelerden satın aldığımız bu sebzeden yapılan yemeğin nasıl milli olarak tanımlandığına akıl erdiremiyorum. Bir zamanlar kurufasulye fakir fukaranın sofrasından hiç eksik olmazmış. Onun için nimetten sayılırmış. Etrafa gösteriş yapanlara, kendini fasulye gibi nimetten sayıyor derlermiş. Yemek ve Kültür Dergisinin son sayısında, yazar Sermet Muhtar Alus fasulye hakkında şunları söylüyor: Öteden beri Trabzon fasulyesi meşhurdur. Ama yazar nedense Erzurumun İspir kasabasında yetişen meşhur şeker fasulyesinden hiç söz etmemiş. Unutmuş muydu, yoksa o zamanlar bu fasulye cinsi bilinmiyor muydu anlayamadım. Sermet Muhtar Alusa göre, tiritli fasulyenin tadına doyum olmazdı. Tabağın altına, tereyağında iyice kızartılmış ekmek parçaları döşenir, onun üstüne kurufasulye konur, en üste de bol kırmızı biber ekilerek yenirdi. Babam ne zaman yemekte kurufasulye olsa, tiritle ilgili hep aynı anısını anlatırdı: Bir gün İsmet İnönü kışlaya gelmiş, askerlerle birlikte yemek yemiş. Önce yarım tayın ekmeğini tabağına doğrayıp, üstüne suyu bol fasulyeden koymuş ve kaşık kaşık götürmüş. Sonra da yanında oturan babama, bu yemeği çok sevdiğini söylemiş. Şimdi düşünüyorum da bu hikâyeyi defalarca dinlediğime göre, bizim evde de sık sık fasulye pişiyormuş. Kaynaklar, Atatürkün de en sevdiği yemeğin kurufasulye olduğunu öne sürüyor. Bulunduğu mekânların mutfaklarında sürekli fasulye tenceresi kaynarmış. [color=red]Gelelim şimdiki zamana. Fasulye artık varlıklı kesimin yemek masalarına terfi etti. Varlıksız kesimse haftada bire indirdi. Çünkü, bir kilosunun fiyatı 15 TLye yaklaştı. Yılda yüzde 60 fiyat artışıyla kırılması güç bir rekorun sahibi. Bunun nedenine değinmeden önce, fasulyenin milli yemeğimiz olup olmadığı tartışmasının içine dalmak lazım. Kimileri kurufasulyenin Anadolulu olduğunu ileri sürüyor. Mevlananın Mesnevisinde adının geçmesini, Bodrum Tavşan Adasında yapılan kazılarda bulunan 1600 yaşındaki fasulye fosillerini buna kanıt gösteriyor. Ama dünyadaki yaygın inanış, bu sebzenin anayurdunun Amerika kıtası olduğu. Peruda bulunan fasulye fosilleri 4 bin yıl öncesine ait.[/color] [color=red]YÜZDE 60I İTHAL Yılda tükettiğimiz 180-200 bin ton fasulyenin yüzde 60ı ithal. Bize fasulye satan ülkelerin başında Arjantin geliyor. Fasulyesine kaşık salladığımız diğer ülkelerse Mısır ve Çin. Fiyat artışının nedeni de bu dışa bağımlılıktan kaynaklanıyor. Mutfağımıza girişinin üstünden 200 yıl bile geçmeyen, yeteri kadar yetiştiremediğimiz, başka ülkelerden satın aldığımız bu sebzeden yapılan yemeğin nasıl milli olarak tanımlandığına ben pek akıl erdiremiyorum.[/color] Milli olsun veya olmasın ben kurufasulyeyi çok severim. Tereyağlı pirinç pilavının nişastasıyla fasulyenin nişastasının damakta çarpışması sonucunda, ortaya bilinmedik lezzet moleküllerinin çıktığına inanırım. Bu ikilinin yanında acı biber, yeşil domates, lahana turşularını ve soğanın cücüğünü asla ihmal etmem. Kurufasulyenin, fırında, güveç kabında pişenini severim. Çünkü o zaman fasulye taneleri helmeleşir. Ayrıca güveçte pişen fasulyenin suyu daha kıvamlı olur ve batırdığınız ekmeğin her tarafını sarar. Yazıyı fasulyenin faydalarıyla bağlamazsak uzayıp gidecek. Kemik yapısını güçlendirdiği için menopozdan sonra kadınlara bol fasulye yemeleri öneriliyor. Ünlü doktor Mehmet Öze kulak verirseniz, uyku sorununuzu bile kurufasulye yiyerek çözebilirsiniz. Benim fasulyecilerim Kısıklıdaki Çömlekte Fasulye, Unkapanında Kömür, Süleymaniyede tüm kurufasulyeciler, Tophanede Fasuli, Beyoğlunda Hacı Abdullah, Ortaköyde Neşe, Üsküdarda Kanaat, Fenerbahçede Güveçci Abdullah, Çekmecede Mandacı, Nuruosmaniyede Subaşı Lokantası ve Anadolunun esnaf lokantaları.[/b][/color] [/QUOTE]
Alıntı ekle…
İnsan doğrulaması
FORUM
Tarım Ürünleri
Bahçe Bitkileri
Fasulye
Diren kuru fasulye!
Bu site çerezler kullanır. Bu siteyi kullanmaya devam ederek çerez kullanımımızı kabul etmiş olursunuz.
Kabul
Daha fazla bilgi edin…
Alt