PORTAL
FORUM
Forumlar
Giriş yap
Kayıt ol
Neler Yeni?
Ara
Ara
Sadece başlıkları ara
Kullanıcı:
Forumlar
Menü
Giriş yap
Kayıt ol
Uygulamayı yükle
Yükle
FORUM
Tarım Ürünleri
Bahçe Bitkileri
Fasulye
Diren kuru fasulye!
JavaScript devre dışı. Daha iyi bir deneyim için, önce lütfen tarayıcınızda JavaScript'i etkinleştirin.
Çok eski bir web tarayıcısı kullanıyorsunuz. Bu veya diğer siteleri görüntülemekte sorunlar yaşayabilirsiniz..
Tarayıcınızı güncellemeli veya
alternatif bir tarayıcı
kullanmalısınız.
Konuya cevap ver
Mesaj
<blockquote data-quote="Hermiyas" data-source="post: 790659" data-attributes="member: 41641"><p><strong>Ynt: Diren kuru fasulye!</strong></p><p></p><p><span style="color: blue"><strong>'İthal fasulye Türk damak tadına uymuyor'</strong></span></p><p><span style="color: blue"><strong>21 Ocak 2014 Salı 13:54</strong></span></p><p><span style="color: blue"><strong>Son Güncelleme: 13:57</strong></span></p><p><span style="color: blue"><strong>İTB Başkan Yardımcısı Korkmaz, 'İthal kuru fasulye Türk damak tadına uymadığı için tüketici tarafından fazla tercih edilmiyor' dedi</strong></span></p><p><span style="color: blue"><strong></strong></span></p><p><span style="color: blue"><strong>İZMİR - İzmir Ticaret Borsası (İTB) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ercan Korkmaz, kuru fasulyedeki fiyat artışını durdurmak için ithalata uygulanan yüzde 20 oranındaki gümrük vergisinin sıfıra indirilmesinin yerli ürün fiyatını etkilemeyeceğini söyledi. </strong></span></p><p><span style="color: blue"><strong></strong></span></p><p><span style="color: blue"><strong>Korkmaz, gümrük vergisinin sıfırlamasının ithal kuru fasulyenin fiyatını 1 ile 1,5 lira arasında düşürebileceğini belirtti. Korkmaz, 'İthal kuru fasulye Türk damak tadına uymadığı için tüketici tarafından fazla tercih edilmiyor. İthalata uygulanan yüzde 20 oranındaki gümrük vergisinin sıfıra indirilmesi yerli ürün fiyatını etkilemeyecek' dedi. </strong></span></p><p><span style="color: blue"><strong></strong></span></p><p><span style="color: blue"><strong>Korkmaz, yerli ürüne en yakın kuru fasulyenin Kırgızistan ve Arjantin ' de üretildiğini kaydetti. Geçen yıl kuraklık sebebiyle bu ülkelerde de rekoltenin düşük çıktığına dikkati çeken Korkmaz, hem döviz kurunun yükselmesi hem de bu ülkelerin artabilecek talep sebebiyle fiyatlarını artırması halinde sıfırlanan gümrük vergisiyle oluşan fiyat avantajının ortadan kalkabileceğine işaret etti. </strong></span></p><p><span style="color: blue"><strong></strong></span></p><p><span style="color: blue"><strong>'Türk damak tadına uymuyor' </strong></span></p><p><span style="color: blue"><strong></strong></span></p><p><span style="color: blue"><strong>Korkmaz, ithal kuru fasulyenin Türk damak tadına uymadığı için yerli ürünün fiyatında bir ucuzlamanın beklenmediğini söyledi. Türkiye ' de en fazla tüketilen yerli kuru fasulye türünün sıra, horoz ve dermason cinsi olduğunu anlatan Korkmaz, tüketicinin çoğunlukla Konya, Karaman, Niğde ve Balıkesir yörelerinde yetiştirilen bu ürünün yerine ithal edileni tercih etmeyeceğini ifade etti. Korkmaz, şunları söyledi: </strong></span></p><p><span style="color: blue"><strong></strong></span></p><p><span style="color: blue"><strong>'İthal edilecek kuru fasulye pişirildiğinde yerli türlere en yakın tadı veren ürün olması gerekiyor. Aksi halde tüketici bir defadan fazla almaz. Arjantin ve Kırgızistan ürününde bu anlamda bir sıkıntı yok. En çok kuru fasulye ithalat yaptığımız ülkelerin yanı sıra Kanada ve Mısır ' da da ürün kuraklık sebebiyle rekolte düşük oldu. Etiyopya, Bangladeş, Çin gibi ülkelerden gelecek fasulyenin kalitesi de çok düşük. Türk halkının damak tadına uymayan bu ülkelerin kuru fasulyesi pişirildiğinde dağılma, kabuk attığı biliniyor. Sadece fasulyede bu durumu yaşamıyoruz. Nohut, pirinç, barbunya da Türk ürünü lezzetini vermiyor. Bu ürünlerin vatandaşlarımız tarafından tüketilmesinin mümkün olmadığını düşünüyorum.' </strong></span></p><p><span style="color: blue"><strong></strong></span></p><p><span style="color: blue"><strong>Dünyada şu anda kaliteli fasulyenin kalmadığını, ithal edilecek ürünler piyasaya sürüldüğünde ambalajının üzerine menşeinin mutlaka yazılması gerektiğini dile getiren Korkmaz, kötü ithal ürünün Türk malı olarak piyasaya sürülmesi halinde yerli ürünün imajına zarar vereceğini belirtti. </strong></span></p><p><span style="color: blue"><strong></strong></span></p><p><span style="color: blue"><strong>'İthalat yerli ürünün fiyatını etkilemez' </strong></span></p><p><span style="color: blue"><strong></strong></span></p><p><span style="color: blue"><strong>Korkmaz, ithalatın yerli ürün kuru fasulyenin fiyatını etkilemesinin beklenmediğini, ithal üründe ise kilogramda 1 ile 1,5 lira arasında bir fiyat düşüşünün beklenebileceğini dile getirdi. </strong></span></p><p><span style="color: blue"><strong></strong></span></p><p><span style="color: blue"><strong>Toptancılarda yerli kuru fasulye türlerinden sıra cinsinin 5,8 lira, dermason türünün 6,2 lira, horoz fasulyenin ise 7 liradan satıldığını ifade eden Korkmaz, toplam üretim içindeki payı yüzde 2 dahi olmayan İspir fasulyenin fiyatının baz alınarak 'kuru fasulye 15 liraya çıktı' haberlerinin de yanıltıcı olduğunu söyledi. </strong></span></p><p><span style="color: blue"><strong></strong></span></p><p><span style="color: blue"><strong>Bugün 7 liraya yükselen kuru fasulyenin hasat döneminde 3-3,5 liradan satıldığını anlatan Korkmaz, rekoltenin düşük olduğu bilinmesine rağmen ihracata izin verilmesinin hata olduğunu savundu. </strong></span></p><p><span style="color: blue"><strong></strong></span></p><p><span style="color: blue"><strong>'Gümrüğe getirilmiş mal yoksa ithalat uzun sürebilir' </strong></span></p><p><span style="color: blue"><strong></strong></span></p><p><span style="color: blue"><strong>'Gümrük vergisi sıfırlandı, ithal kuru fasulye hemen gelir' beklentisinin de yanlış olduğunu kaydeden Korkmaz, 'Daha önceden getirilip gümrüklerde bekletilen kuru fasulye varsa bu birkaç gün içinde piyasaya sürülebilir. Aksi durumda ithal ürünün gelmesi epey bir zaman alır' dedi. </strong></span></p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Hermiyas, post: 790659, member: 41641"] [b]Ynt: Diren kuru fasulye![/b] [color=blue][b]'İthal fasulye Türk damak tadına uymuyor' 21 Ocak 2014 Salı 13:54 Son Güncelleme: 13:57 İTB Başkan Yardımcısı Korkmaz, 'İthal kuru fasulye Türk damak tadına uymadığı için tüketici tarafından fazla tercih edilmiyor' dedi İZMİR - İzmir Ticaret Borsası (İTB) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ercan Korkmaz, kuru fasulyedeki fiyat artışını durdurmak için ithalata uygulanan yüzde 20 oranındaki gümrük vergisinin sıfıra indirilmesinin yerli ürün fiyatını etkilemeyeceğini söyledi. Korkmaz, gümrük vergisinin sıfırlamasının ithal kuru fasulyenin fiyatını 1 ile 1,5 lira arasında düşürebileceğini belirtti. Korkmaz, 'İthal kuru fasulye Türk damak tadına uymadığı için tüketici tarafından fazla tercih edilmiyor. İthalata uygulanan yüzde 20 oranındaki gümrük vergisinin sıfıra indirilmesi yerli ürün fiyatını etkilemeyecek' dedi. Korkmaz, yerli ürüne en yakın kuru fasulyenin Kırgızistan ve Arjantin ' de üretildiğini kaydetti. Geçen yıl kuraklık sebebiyle bu ülkelerde de rekoltenin düşük çıktığına dikkati çeken Korkmaz, hem döviz kurunun yükselmesi hem de bu ülkelerin artabilecek talep sebebiyle fiyatlarını artırması halinde sıfırlanan gümrük vergisiyle oluşan fiyat avantajının ortadan kalkabileceğine işaret etti. 'Türk damak tadına uymuyor' Korkmaz, ithal kuru fasulyenin Türk damak tadına uymadığı için yerli ürünün fiyatında bir ucuzlamanın beklenmediğini söyledi. Türkiye ' de en fazla tüketilen yerli kuru fasulye türünün sıra, horoz ve dermason cinsi olduğunu anlatan Korkmaz, tüketicinin çoğunlukla Konya, Karaman, Niğde ve Balıkesir yörelerinde yetiştirilen bu ürünün yerine ithal edileni tercih etmeyeceğini ifade etti. Korkmaz, şunları söyledi: 'İthal edilecek kuru fasulye pişirildiğinde yerli türlere en yakın tadı veren ürün olması gerekiyor. Aksi halde tüketici bir defadan fazla almaz. Arjantin ve Kırgızistan ürününde bu anlamda bir sıkıntı yok. En çok kuru fasulye ithalat yaptığımız ülkelerin yanı sıra Kanada ve Mısır ' da da ürün kuraklık sebebiyle rekolte düşük oldu. Etiyopya, Bangladeş, Çin gibi ülkelerden gelecek fasulyenin kalitesi de çok düşük. Türk halkının damak tadına uymayan bu ülkelerin kuru fasulyesi pişirildiğinde dağılma, kabuk attığı biliniyor. Sadece fasulyede bu durumu yaşamıyoruz. Nohut, pirinç, barbunya da Türk ürünü lezzetini vermiyor. Bu ürünlerin vatandaşlarımız tarafından tüketilmesinin mümkün olmadığını düşünüyorum.' Dünyada şu anda kaliteli fasulyenin kalmadığını, ithal edilecek ürünler piyasaya sürüldüğünde ambalajının üzerine menşeinin mutlaka yazılması gerektiğini dile getiren Korkmaz, kötü ithal ürünün Türk malı olarak piyasaya sürülmesi halinde yerli ürünün imajına zarar vereceğini belirtti. 'İthalat yerli ürünün fiyatını etkilemez' Korkmaz, ithalatın yerli ürün kuru fasulyenin fiyatını etkilemesinin beklenmediğini, ithal üründe ise kilogramda 1 ile 1,5 lira arasında bir fiyat düşüşünün beklenebileceğini dile getirdi. Toptancılarda yerli kuru fasulye türlerinden sıra cinsinin 5,8 lira, dermason türünün 6,2 lira, horoz fasulyenin ise 7 liradan satıldığını ifade eden Korkmaz, toplam üretim içindeki payı yüzde 2 dahi olmayan İspir fasulyenin fiyatının baz alınarak 'kuru fasulye 15 liraya çıktı' haberlerinin de yanıltıcı olduğunu söyledi. Bugün 7 liraya yükselen kuru fasulyenin hasat döneminde 3-3,5 liradan satıldığını anlatan Korkmaz, rekoltenin düşük olduğu bilinmesine rağmen ihracata izin verilmesinin hata olduğunu savundu. 'Gümrüğe getirilmiş mal yoksa ithalat uzun sürebilir' 'Gümrük vergisi sıfırlandı, ithal kuru fasulye hemen gelir' beklentisinin de yanlış olduğunu kaydeden Korkmaz, 'Daha önceden getirilip gümrüklerde bekletilen kuru fasulye varsa bu birkaç gün içinde piyasaya sürülebilir. Aksi durumda ithal ürünün gelmesi epey bir zaman alır' dedi. [/b][/color] [/QUOTE]
Alıntı ekle…
İnsan doğrulaması
Cevapla
FORUM
Tarım Ürünleri
Bahçe Bitkileri
Fasulye
Diren kuru fasulye!
Bu site çerezler kullanır. Bu siteyi kullanmaya devam ederek çerez kullanımımızı kabul etmiş olursunuz.
Kabul
Daha fazla bilgi edin…
Üst
Alt