PORTAL
FORUM
Forumlar
Giriş yap
Kayıt ol
Neler Yeni?
Ara
Ara
Sadece başlıkları ara
Kullanıcı:
Forumlar
Menü
Giriş yap
Kayıt ol
Uygulamayı yükle
Yükle
FORUM
Tarım Ürünleri
Tarla Bitkileri
Arpa
Harman Sonu Değerlendirmesi
JavaScript devre dışı. Daha iyi bir deneyim için, önce lütfen tarayıcınızda JavaScript'i etkinleştirin.
Çok eski bir web tarayıcısı kullanıyorsunuz. Bu veya diğer siteleri görüntülemekte sorunlar yaşayabilirsiniz..
Tarayıcınızı güncellemeli veya
alternatif bir tarayıcı
kullanmalısınız.
Konuya cevap ver
<blockquote data-quote="Akifİnanç68" data-source="post: 1351216" data-attributes="member: 77558"><p>----------------------TARLA 2------------------------------</p><p>-Toplam Arpa Verimi: 17.5 ton</p><p>-Toplam Saman Verimi: 9.5 ton</p><p>-Toplam Alan: 19 dekar</p><p>-Ortalama Arpa Verimi: 921kg/1000m²</p><p>-Ortalama Saman Verimi: 500kg/ Dekar</p><p></p><p>Bu tarlamızı yine 14 ekimde ektik. Aslında bu tarla komple 40 dekardı. Fakat kalan 21 dekarda hala pancar sökülmediği için ilk burayı ekebildik. Zaten kalan 21 dekarı da TARLA 3 olarak anlatacağım. Buranın 2.5 dekar kadar yerine, yonca yerinden arta kalan dekara 21kg Novadsadski ile beraber 20kg civarında dap ile ektik. Novadsadski bittikten sonra her zamanki kullandığımız tohumluk olan Ramata'yı dekara 30kg ektik ( tohumluk vasfı tam olmayıp daneler cılız olduğu için fazla kullandık).Mibzer yan köyden birinindi ve o kullandı. Karadüzen eski olduğu için istediğimiz taban gübresini atmadı.</p><p></p><p>Babama daha önceden " Gel bi Şanzımanlı mibzer alalım, seni beni mezara gömsün, daha evdeyken bile tarlaya gitmeden kalibrasyon sayesinde o anki ayarla kaç kg gübre ve tohum gideceğini öğrenelim, markörle tertemiz ekelim" diye söylemiştim ama herzamanki gibi tercihini yine karadüzen tarımdan yana kullandı. Bende eksik kalan taban gübresini çıkış suyu vermeden önce fırfırla dekara 20kg gelecek şekilde üstten attım. Ardından 2 kere 3'er saat cıkış suyu verdim. Yine kasım ayı geldiğinde Nova'nın ekili olduğu kısımda "Rhyncosporim secalis" i gördüm. Bahar geldiğinde yonca yeri olmadığı için yonca yeri kadar mantar zararı yoktu. Ama mart ayında yaptığım kontrolde, 1.tarladaki 2.gördüğüm hastalık olan "Pyrenopora Teres"i Nova'nın ekili olduğu alanda yine gördüm, neyseki dengeli azottan dolayı aşırı ilerlememişti. Yine Priaxoru buraya da kullandım. Yine 1 dekar Güneyde bulunan bi alanda, babam sözümü dinleyip gerekli fungusiti ( mantar ilacı) alana kadar mantar ilerlemiş. Priaxor yine bu tarladada güzel çalıştı fakat o 1 dekar yerde arpaların %40'ı başak açamadı.</p><p></p><p>Sapa kalkma dönemi: ( Nova tarafından çektim, farkettiyseniz hem "Rhyncosporim secalis" hem de " Pyrenopora teres" var fakat alt yapraklarda kalmış. Üst yapraklarda ilaç sayesinde bir belirti yok.</p><p>[ATTACH=full]51834[/ATTACH]</p><p></p><p>Nisan başında tarlanın durumu. Sağ taraftaki Nova, soldaki Ramata. Erkenci olduğu için başlarda hızlıydı.</p><p>[ATTACH=full]51835[/ATTACH]</p><p>[ATTACH=full]51836[/ATTACH]</p><p>Mart ayında dekara 28kg Üre kullandık. Ardından nisan ayında yağmurlamaya başladık, toplamda 3 kere sulayarak 20saat su verdim. Sapa kalkma - başaklanma öncesi dönemde yağmurlamayla dekara 20-25kg Amonyum Sülfat verdim:</p><p>[ATTACH=full]51837[/ATTACH]</p><p>Ot ilacı olarak yine "2-4D Ester" kullanmıştım. Yine mart ayında bizim alışveriş yaptığımız bayi babamı kandırmış, tarlamızda çinko eksikliği olmadığı halde aldırmış. Ben alt-üst yapraklara bakarak hangi besin elementi eksikliği olduğunu bildiğimden ( kesinlikle yaprak ve toprak analizi şart ama geç de olsa bu yöntemle de gözlemlenebilir.) "Bunu ver çinko eksikliğimiz yok, bize demir lazım" dememe rağmen zorla ot ilacı ile çinkoyu attırdı. Yine sonraki yaptığım araştırmalarda öğrendim ki ot ilacını atarken besinde kullanırsak, ot ilacındaki aktif madde bizim yetiştirmek için uğraştığımız ana kültür bitkisi tarafından alınıyor ve zarar veriyor. Hatta bu durumu pancarda gördüm. Adam yakıcı gruptan (tess, drago, betanal) ot ilacı ve kurt ilacını beraber aynı holderde karıştırmış. Pancar aktif maddeyi tanıyarak sınırlı miktarda alacakken, sistemik kurt ilacını bünyesine tamamen aldığı icin kurunun yanında yaş da yanmış ve pancarı ölmüş.</p><p></p><p>Neyse konumuza, babamı ve benim gibi nicelerinin tarımsal bilgisi zayıf babasını yanlış yönlendiren bayilere geri dönelim. Size soruyorum bu zirai bayilerin % kaçı çiftciyi kazıklamadan , doğru bilgiyle iş yapar? 1 gram bilgi olmadan insanları bilerek yanlış yönlendiriyorlar. Bu sene bizim ilçeye sanki hiç yokmuş gibi 4-5 tane bayi açıldı. Bunlardan sadece 1 tanesi ziraat mühendisiydi ve kendinin "Bitki Koruma Ürünleri Bayilik ve Toptancılık Belgesi" sayesinde açtı. Ötekilerde belge kiralayıp çiftçiyi sömüredursunlar...</p><p></p><p>Bu tarlayı da 26 Haziran'da CX6.080'e biçtirdik.[ATTACH=full]51838[/ATTACH]</p><p></p><p></p><p></p><p></p><p>-------------------------TARLA 3--------------------------</p><p>-Toplam Verim: 17.5 ton</p><p>-Toplam Saman Verimi: 11 ton</p><p>-Ortalama verim: 833 kg/1000m²</p><p>-Ortalama Saman Verimi: 523kg/1000m²</p><p></p><p>-Bu Kasımın sonlarına doğru merdaneli mibzer ile ekildi. Ben ara sınavlara hazırlanirken babam bizim köyden birinin mibzerini alıp Ramata cinsi arpayı kendi ekmiş, tohum ve gübre miktarı hakkında bilgim yok.Bu parsel 19 dekarın hemen yanındakiydi. Bu parselde hala sökülecek pancar kaldığı için geç ekildi. 1 kere 3 saatten çıkış suyu verdik, ardından yağmurlar başladı. Ama aralık ayına girdiğimizde bu arpa halâ 2-3 parmak boydaydı. Dolayısıyla kışın dondan çok etkileceğini düşündüm. Fakat kışın aşırı soğuk geçmedi ve kar yağmadı. Mart ayında 30kg Üre kullandık, ot ilacı + çinko ( malum mevzu ) kullandık. Bu parsel geç ekildiği için geç olgunlaştı ve fazladan 1 su sulayarak, 4 suda toplamda 27 saat sulayarak bitirebildik. 3. suda, sapa kalkma dönemindeyken 20-25kg Amonyum Sülfat vermiştim. 2.suyu sulanacakken kuyu ortağı fazla suladığı için arpanın bir kısmı yanmıştı.</p><p></p><p>Açıkçası benim bu tarladaki verim beklentim 1000kg üstüydü. Son 2 suda sıklık ve boy yüzünden 1.20m'ye kadar su içinde kalıp, yağmurlama değiştirirken güçlük çekiyordum. Azotlu gübreleme daha uygun zamana denk geldiği için son suda yaptığım kontrollerde daneler daha dolu gibiydi. Fakat hasat akşamı gördüm ki, ekim tarihinin geç olması 1000 dane ağırlığını da düşürüyor.</p><p></p><p>Erken ekilen 2.tarla soldaki, 3.tarla sağdaki. Sağdaki 15cm daha boyanmıştı.</p><p>[ATTACH=full]51839[/ATTACH]</p><p></p><p>Bizim köy cıvarından başka yere gitmeyen, oldukça kolay ulaşabileceğimiz T56 sahibi biçerci bu sene aşırı döKdüğünden, nispeten uzakta çalışan komşumuzu bekledik. O gelene kadar bu arazide kuruyunca 2 tarlayıda 26 Haziranda beraber biçtirdik.</p><p></p><p>Balya bağlarken çektiğim video:</p><p>[MEDIA=youtube]dM40b5Ftg84[/MEDIA]</p><p></p><p></p><p>--------------------DEĞERLENDİRME----------------------</p><p>Bu sezon meslek hayatıma çok şey kattım. Eğer ben size bundan 2 sene öncesi gibi +1000kg verimler yazıp, yetiştirme sürecinde herşeyin sorunsuz yürüdüğünü söyleseydim bana tecrübe olarak hiç bir şey katmazdı. Beni maddi ve manevi üzen 1.tarla sayesinde çok zor olduğuna inandığım ve benim mensubu olduğum Ziraat Fakültesi/ Bitki Koruma bölümünün ana amacı olan "Fitapatoloji" dalına giriş yaptım. Ayrıca 2.sınıfta göreceğim "Bitki Besleme" dersinde göreceğimiz noksanlıların çoğunu bölge bölge de olsa görme şansım oldu.</p><p></p><p>Ders başlamadan önce üst sınıfların ne işlediklerini tahtada incelerdim. İlaçlarda bulunan aktif maddeleri ezberlemek, tahtada formülüzasyonları ile beraber görünce sanki imkansızmış gibi geliyordu, sanki klavyede rastgele harflere basılmış gibiydi [emoji846]. Ama babamın yaptığı hatalar ve akabinde kazandığım tecrübeler benim bu önyargımı kırdı.Ancak doğanın bize verdiği yer altı suyu gitgide azaldığından dolayı, tüm parsellerw yetiştirebilmek için sulama kalitesinden ödün vererek yapılan hatalar malesef hiç bir tecrübe katmıyor, maddi zarara yol açıyor.</p><p></p><p>Bu yazıyı paylaştıktan sonra gübreleme programımı yazanlar, daha detaylı bilgi isteyenler olacaktır. 2 sene önceki açtığım konuda olmuştu. Bu süreçte geçen bilgi birikimime dayanarak söylüyorum ki; çok gübre çok ürün değildir, yüksek verim alan x kişisi şu kadar attıysa kimse o dozu tutturmak zorunda değil. Besin ihtiyacı her tarlaya özeldir. Ki benim programım bile doğru sayılmaz. Toprak analizi konusunun ne kadar üzerinde dursamda babam onu da yaptırmadığı için bende 1 ayağı yalın, yapraklara bakarak program yapabiliyorum.</p><p></p><p>Fakültemize gelip şu cümleleri kuran Sencer Solakoğlu'nun dediği gibi, " Türkiye tarımla kalkınacak ama bu zihniyetle değil"...</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Akifİnanç68, post: 1351216, member: 77558"] ----------------------TARLA 2------------------------------ -Toplam Arpa Verimi: 17.5 ton -Toplam Saman Verimi: 9.5 ton -Toplam Alan: 19 dekar -Ortalama Arpa Verimi: 921kg/1000m² -Ortalama Saman Verimi: 500kg/ Dekar Bu tarlamızı yine 14 ekimde ektik. Aslında bu tarla komple 40 dekardı. Fakat kalan 21 dekarda hala pancar sökülmediği için ilk burayı ekebildik. Zaten kalan 21 dekarı da TARLA 3 olarak anlatacağım. Buranın 2.5 dekar kadar yerine, yonca yerinden arta kalan dekara 21kg Novadsadski ile beraber 20kg civarında dap ile ektik. Novadsadski bittikten sonra her zamanki kullandığımız tohumluk olan Ramata'yı dekara 30kg ektik ( tohumluk vasfı tam olmayıp daneler cılız olduğu için fazla kullandık).Mibzer yan köyden birinindi ve o kullandı. Karadüzen eski olduğu için istediğimiz taban gübresini atmadı. Babama daha önceden " Gel bi Şanzımanlı mibzer alalım, seni beni mezara gömsün, daha evdeyken bile tarlaya gitmeden kalibrasyon sayesinde o anki ayarla kaç kg gübre ve tohum gideceğini öğrenelim, markörle tertemiz ekelim" diye söylemiştim ama herzamanki gibi tercihini yine karadüzen tarımdan yana kullandı. Bende eksik kalan taban gübresini çıkış suyu vermeden önce fırfırla dekara 20kg gelecek şekilde üstten attım. Ardından 2 kere 3'er saat cıkış suyu verdim. Yine kasım ayı geldiğinde Nova'nın ekili olduğu kısımda "Rhyncosporim secalis" i gördüm. Bahar geldiğinde yonca yeri olmadığı için yonca yeri kadar mantar zararı yoktu. Ama mart ayında yaptığım kontrolde, 1.tarladaki 2.gördüğüm hastalık olan "Pyrenopora Teres"i Nova'nın ekili olduğu alanda yine gördüm, neyseki dengeli azottan dolayı aşırı ilerlememişti. Yine Priaxoru buraya da kullandım. Yine 1 dekar Güneyde bulunan bi alanda, babam sözümü dinleyip gerekli fungusiti ( mantar ilacı) alana kadar mantar ilerlemiş. Priaxor yine bu tarladada güzel çalıştı fakat o 1 dekar yerde arpaların %40'ı başak açamadı. Sapa kalkma dönemi: ( Nova tarafından çektim, farkettiyseniz hem "Rhyncosporim secalis" hem de " Pyrenopora teres" var fakat alt yapraklarda kalmış. Üst yapraklarda ilaç sayesinde bir belirti yok. [ATTACH type="full"]51834[/ATTACH] Nisan başında tarlanın durumu. Sağ taraftaki Nova, soldaki Ramata. Erkenci olduğu için başlarda hızlıydı. [ATTACH type="full"]51835[/ATTACH] [ATTACH type="full"]51836[/ATTACH] Mart ayında dekara 28kg Üre kullandık. Ardından nisan ayında yağmurlamaya başladık, toplamda 3 kere sulayarak 20saat su verdim. Sapa kalkma - başaklanma öncesi dönemde yağmurlamayla dekara 20-25kg Amonyum Sülfat verdim: [ATTACH type="full"]51837[/ATTACH] Ot ilacı olarak yine "2-4D Ester" kullanmıştım. Yine mart ayında bizim alışveriş yaptığımız bayi babamı kandırmış, tarlamızda çinko eksikliği olmadığı halde aldırmış. Ben alt-üst yapraklara bakarak hangi besin elementi eksikliği olduğunu bildiğimden ( kesinlikle yaprak ve toprak analizi şart ama geç de olsa bu yöntemle de gözlemlenebilir.) "Bunu ver çinko eksikliğimiz yok, bize demir lazım" dememe rağmen zorla ot ilacı ile çinkoyu attırdı. Yine sonraki yaptığım araştırmalarda öğrendim ki ot ilacını atarken besinde kullanırsak, ot ilacındaki aktif madde bizim yetiştirmek için uğraştığımız ana kültür bitkisi tarafından alınıyor ve zarar veriyor. Hatta bu durumu pancarda gördüm. Adam yakıcı gruptan (tess, drago, betanal) ot ilacı ve kurt ilacını beraber aynı holderde karıştırmış. Pancar aktif maddeyi tanıyarak sınırlı miktarda alacakken, sistemik kurt ilacını bünyesine tamamen aldığı icin kurunun yanında yaş da yanmış ve pancarı ölmüş. Neyse konumuza, babamı ve benim gibi nicelerinin tarımsal bilgisi zayıf babasını yanlış yönlendiren bayilere geri dönelim. Size soruyorum bu zirai bayilerin % kaçı çiftciyi kazıklamadan , doğru bilgiyle iş yapar? 1 gram bilgi olmadan insanları bilerek yanlış yönlendiriyorlar. Bu sene bizim ilçeye sanki hiç yokmuş gibi 4-5 tane bayi açıldı. Bunlardan sadece 1 tanesi ziraat mühendisiydi ve kendinin "Bitki Koruma Ürünleri Bayilik ve Toptancılık Belgesi" sayesinde açtı. Ötekilerde belge kiralayıp çiftçiyi sömüredursunlar... Bu tarlayı da 26 Haziran'da CX6.080'e biçtirdik.[ATTACH type="full"]51838[/ATTACH] -------------------------TARLA 3-------------------------- -Toplam Verim: 17.5 ton -Toplam Saman Verimi: 11 ton -Ortalama verim: 833 kg/1000m² -Ortalama Saman Verimi: 523kg/1000m² -Bu Kasımın sonlarına doğru merdaneli mibzer ile ekildi. Ben ara sınavlara hazırlanirken babam bizim köyden birinin mibzerini alıp Ramata cinsi arpayı kendi ekmiş, tohum ve gübre miktarı hakkında bilgim yok.Bu parsel 19 dekarın hemen yanındakiydi. Bu parselde hala sökülecek pancar kaldığı için geç ekildi. 1 kere 3 saatten çıkış suyu verdik, ardından yağmurlar başladı. Ama aralık ayına girdiğimizde bu arpa halâ 2-3 parmak boydaydı. Dolayısıyla kışın dondan çok etkileceğini düşündüm. Fakat kışın aşırı soğuk geçmedi ve kar yağmadı. Mart ayında 30kg Üre kullandık, ot ilacı + çinko ( malum mevzu ) kullandık. Bu parsel geç ekildiği için geç olgunlaştı ve fazladan 1 su sulayarak, 4 suda toplamda 27 saat sulayarak bitirebildik. 3. suda, sapa kalkma dönemindeyken 20-25kg Amonyum Sülfat vermiştim. 2.suyu sulanacakken kuyu ortağı fazla suladığı için arpanın bir kısmı yanmıştı. Açıkçası benim bu tarladaki verim beklentim 1000kg üstüydü. Son 2 suda sıklık ve boy yüzünden 1.20m'ye kadar su içinde kalıp, yağmurlama değiştirirken güçlük çekiyordum. Azotlu gübreleme daha uygun zamana denk geldiği için son suda yaptığım kontrollerde daneler daha dolu gibiydi. Fakat hasat akşamı gördüm ki, ekim tarihinin geç olması 1000 dane ağırlığını da düşürüyor. Erken ekilen 2.tarla soldaki, 3.tarla sağdaki. Sağdaki 15cm daha boyanmıştı. [ATTACH type="full"]51839[/ATTACH] Bizim köy cıvarından başka yere gitmeyen, oldukça kolay ulaşabileceğimiz T56 sahibi biçerci bu sene aşırı döKdüğünden, nispeten uzakta çalışan komşumuzu bekledik. O gelene kadar bu arazide kuruyunca 2 tarlayıda 26 Haziranda beraber biçtirdik. Balya bağlarken çektiğim video: [MEDIA=youtube]dM40b5Ftg84[/MEDIA] --------------------DEĞERLENDİRME---------------------- Bu sezon meslek hayatıma çok şey kattım. Eğer ben size bundan 2 sene öncesi gibi +1000kg verimler yazıp, yetiştirme sürecinde herşeyin sorunsuz yürüdüğünü söyleseydim bana tecrübe olarak hiç bir şey katmazdı. Beni maddi ve manevi üzen 1.tarla sayesinde çok zor olduğuna inandığım ve benim mensubu olduğum Ziraat Fakültesi/ Bitki Koruma bölümünün ana amacı olan "Fitapatoloji" dalına giriş yaptım. Ayrıca 2.sınıfta göreceğim "Bitki Besleme" dersinde göreceğimiz noksanlıların çoğunu bölge bölge de olsa görme şansım oldu. Ders başlamadan önce üst sınıfların ne işlediklerini tahtada incelerdim. İlaçlarda bulunan aktif maddeleri ezberlemek, tahtada formülüzasyonları ile beraber görünce sanki imkansızmış gibi geliyordu, sanki klavyede rastgele harflere basılmış gibiydi [emoji846]. Ama babamın yaptığı hatalar ve akabinde kazandığım tecrübeler benim bu önyargımı kırdı.Ancak doğanın bize verdiği yer altı suyu gitgide azaldığından dolayı, tüm parsellerw yetiştirebilmek için sulama kalitesinden ödün vererek yapılan hatalar malesef hiç bir tecrübe katmıyor, maddi zarara yol açıyor. Bu yazıyı paylaştıktan sonra gübreleme programımı yazanlar, daha detaylı bilgi isteyenler olacaktır. 2 sene önceki açtığım konuda olmuştu. Bu süreçte geçen bilgi birikimime dayanarak söylüyorum ki; çok gübre çok ürün değildir, yüksek verim alan x kişisi şu kadar attıysa kimse o dozu tutturmak zorunda değil. Besin ihtiyacı her tarlaya özeldir. Ki benim programım bile doğru sayılmaz. Toprak analizi konusunun ne kadar üzerinde dursamda babam onu da yaptırmadığı için bende 1 ayağı yalın, yapraklara bakarak program yapabiliyorum. Fakültemize gelip şu cümleleri kuran Sencer Solakoğlu'nun dediği gibi, " Türkiye tarımla kalkınacak ama bu zihniyetle değil"... [/QUOTE]
Alıntı ekle…
İnsan doğrulaması
FORUM
Tarım Ürünleri
Tarla Bitkileri
Arpa
Harman Sonu Değerlendirmesi
Bu site çerezler kullanır. Bu siteyi kullanmaya devam ederek çerez kullanımımızı kabul etmiş olursunuz.
Kabul
Daha fazla bilgi edin…
Alt