Ynt: Hatat A100'e hangi Tiller ve Aysan uygun
abdullah_66 link=topic=82238.msg977963#msg977963 date=1425455505' Alıntı:
Kendi arazilerimizi işlemek için çiftçiliğe başladım. Konforu ve özellikleri nedeni ile Hattat A100 aldım. 9 ' lu çizel düşünüyordum ama tiller almam tavsiye ediliyor. En uygun tiller ve aysan hangisidir. Fazla arazim yok öncelikle 2 el arıyorum. Bilgisi olan arkadaşlar var mı?
Hayırlısı olsun , Hattat güle güle kullanın.
Lakin Çizel ve Tiller farklı amaçlar için kullanıyoruz biz.
Çizel daha çok ağır işler , tiller ise daha çok sürülmüş yerleri ikilemede.
Etrafınızdan gözlemleyebileceğiniz üzere bu aletlerin görev alanı olarak kesiştikleri noktalar var , ama her zaman birbirinin yerine geçebilecek aletler bana göre değiller. Örneğin güzden sürüm yaptığınız bir tarlaya kış ve sonbahar döneminde çizel pulluk ile veya tiller ile ikileme kışın rahatça yapabilirsiniz , benzer vazifeyi yaklaşık olarak görürler.
Lakin bu mevsimde ise çizel ile sürülmüş bir ayçiçek elkilecek yere girilmesi , yani derin işleme yapılması bana göre riskli , toprağın tavını kaçırıp , ürünün çıkmama riski var yeterince yağış olmasa , kışın çizel ve tiller işçilik bakımından kesişirken bu mevsimde ise tiller ve aysan dediğimiz hafif tip kültüvatörler benzer işçilik yaparlar. İmkan varsa her ikisinize almanızı veya Çizel , İtalyan ayak aysan öneririm.
Tabi bu gerçekler bölgenizdeki , köyünüzdeki toprak ve iklim yapısına göre değişebilir.