Daha önce bir kaç yerde konusu geçmişti ama forumda bununla ilgili bir konu açılmamıştı.
Özet geçersek:
Kanola taneleri, "harnup" isminde, aynı bakla kozasına benzeyen Koza'ların içerisinde bulunurlar. Ancak bu harbuplar, hasada yaklaştıkça gevremeye, gevredikçe açılmaya ya da aralanmaya başlar. Hali ile dane dökme ve maddi kayıp gerçekleşir.
Özellikle (şu anki gibi) hasada az bi zaman kaldığında, bu kayıplar artar. Dolu ve fırtına gibi afetleri geçtim, rüzgar ya da yağmur dahi zarara yol açar. Buna bir de biçerdöverin yarattığı titreşimi eklenir ve kayıp can sıkar.
İşte bu problemin aşılması için bulunmuş bir çözüm aslında "iki aşamalı biçim"
Peki Nasıl?
Bu yöntem, çerezlik ayçiçeği hasarına benzetebiliriz. Biç, namlu yap, tarlada kurut, kuruyanı makine ile hasar et.
İşlemler de şöyle
1-) daha Koza açmadan, bitki yeşilken ilk biçim yapılıyor.
2-) biçim sırasında, biçerdöver tablosundan modifiye özel bir hasat makinesi kullanılıyor.
3-) mahsul namlu halinde tarlada bırakılıyor.
4-) kuruyunca, bu kuru ancak dalında bekleyen mahsül biçerdöverler ikinci ve son kez hasat yapılıyor.
Fotoğraflar:
Biçer tablosundan modifiye, çekili tip biçme:
Hasat edilmiş namlular:
İş pozisyonu:
Yol pozisyonu:
Tablo üzerindeki taşıma bandı:
Bu yöntemle ilgili bir çok soru sorulabilir ama bence ilk sorulması gereken soru şu:
Biçilmiş, namlu yapılmış bir mahsul yağmura yakalatılırsa ne olur?
Özet geçersek:
Kanola taneleri, "harnup" isminde, aynı bakla kozasına benzeyen Koza'ların içerisinde bulunurlar. Ancak bu harbuplar, hasada yaklaştıkça gevremeye, gevredikçe açılmaya ya da aralanmaya başlar. Hali ile dane dökme ve maddi kayıp gerçekleşir.
Özellikle (şu anki gibi) hasada az bi zaman kaldığında, bu kayıplar artar. Dolu ve fırtına gibi afetleri geçtim, rüzgar ya da yağmur dahi zarara yol açar. Buna bir de biçerdöverin yarattığı titreşimi eklenir ve kayıp can sıkar.
İşte bu problemin aşılması için bulunmuş bir çözüm aslında "iki aşamalı biçim"
Peki Nasıl?
Bu yöntem, çerezlik ayçiçeği hasarına benzetebiliriz. Biç, namlu yap, tarlada kurut, kuruyanı makine ile hasar et.
İşlemler de şöyle
1-) daha Koza açmadan, bitki yeşilken ilk biçim yapılıyor.
2-) biçim sırasında, biçerdöver tablosundan modifiye özel bir hasat makinesi kullanılıyor.
3-) mahsul namlu halinde tarlada bırakılıyor.
4-) kuruyunca, bu kuru ancak dalında bekleyen mahsül biçerdöverler ikinci ve son kez hasat yapılıyor.
Fotoğraflar:
Biçer tablosundan modifiye, çekili tip biçme:

Hasat edilmiş namlular:

İş pozisyonu:

Yol pozisyonu:

Tablo üzerindeki taşıma bandı:

Bu yöntemle ilgili bir çok soru sorulabilir ama bence ilk sorulması gereken soru şu:
Biçilmiş, namlu yapılmış bir mahsul yağmura yakalatılırsa ne olur?