Yaban (Bayır) Turpu Nedir?
Yaban turpu veya en çok bilinen diğer adıyla bayır turpu (Armoracia rusticana) yabani olarak dağlık alanlarda kendiliğinden yetişen turp çeşididir. En fazla 100 cm büyüyen turp, çoğunlukla beyaz ve krem renkli olmaktadır. Etli, damarlı ve derin kök saplı olan bitki, otsu bir yapıya sahiptir. Kendisi her ne kadar toprağın altında olsa da yapraklarından tanınan yaban turpu, parlak ve koyu yeşil yapraklara sahiptir.
En fazla 30 cm büyüklüğünde olan yaprakları çoğunlukla tüysü yapıya sahiptir. Çiçekleri ise beyaz renkli ve çanak yapıda olmaktadır. Yaban turpunun içinde nişasta, C vitamini yanı sıra şeker, reçine, glutamatin, eterik yağ bulunmaktadır. Bilhassa C vitamini ihtiyacı olan kişiler için en çok önerilen besinler arasında yer almaktadır.
Yaban Turpunun Özellikleri Nelerdir?
Yaban turpu, kendi kendine yetişen, yetiştiği ortamda oldukça bol bulunan bitkilerden biridir. Acımsı bir tada sahip olduğu için pek çok insan tarafından sevilmese de oldukça faydalıdır. Yalnızca bu sebep nedeniyle tüketilmeye özen göstermelidir. Sırt ağrılarından zehirlenmelere kadar pek çok sorunun çözümü olarak kullanılan yaban turpu, toz halinde de hazırlanabilmektedir.
Parçalandıktan sonra toz haline getirilerek salatalarda, yemeklerde kullanılabilen turp, bu şekilde daha düzenli kullanılmaktadır. Yaban turpunu saklarken özellikle cam kavanoz kullanmaya özen gösterilmelidir. Aksi halde kısa sürede parçalanacak, bozulacaktır.
Bilgihanem