Kar: Doğanın Gübresi mi?
Paul Hetzler tarafından
1 yorum
Tarım söz konusu olduğunda, Kuzey New York'ta mandıra kraldır (veya süt kraliçesi mi?). Ancak şimdiye kadar yaşadığımız kış nedeniyle, özellikle bölgemize uygun olan diğer mahsulleri üretmeye başlamamalı mıyız diye merak ediyorum. Kar bezelyesi yetiştirmeye ne dersiniz? Ya da buzdağı marul?
Tamam, hayatın en nafile aktivitelerinden birini yapıyorum, hava durumunu dert ediyorum ama çiftçiler, ormancılar ve bahçıvanlar için tüm bu karın bir tersi var.
Kar, eser elementlerin ve daha da önemlisi bitkilerde bulunan azot formlarının bir kaynağı olduğu için “fakir kişinin gübresi” olarak adlandırılmıştır. Kar, kısa sürede bütün bir kışın (bu nedir - altı, sekiz ay mı?) besin maddesi saldığında, nitrojen değeri artabilir.
Hava %78 azot olduğundan, bitkilerin ihtiyaç duydukları her şeye sahip olacağını düşünürdünüz. Ancak atmosferik nitrojen, N2, bitkilerin kullanamadığı çok kararlı, atıl bir moleküldür. Kullanılabilir nitrojen nereden geliyor? Bazı toprak bakterileri, gaz halindeki nitrojeni "sabitleyebilir" ve onu bitkilerin bulamaç haline getirebileceği suda çözünür formlara dönüştürebilir. Yıldırım ayrıca nitrojen gazını bitki “gıdasına” dönüştürür. Ancak bu, karda bulunan azotun yalnızca küçük bir yüzdesini oluşturur.
Karın, yıllar öncesine göre bugün daha iyi bir gübre olduğu ortaya çıktı. Ulusal Atmosferik Biriktirme Programı (NADP) adı verilen ve temelde gökten düşen ve bir tür su olmayan şeyleri ölçen bir takım var. NADP'ye göre, karla taşınan nitrojenin büyük çoğunluğu kirlilikten geliyor.
Kömür yakan enerji santralleri ve motorlu taşıtlar, çeşitli azot oksitler yayarlar, nefes almamız için pek uygun değildir, ancak toprağa yıkandıklarında nitratlı gübrelerdir. Bitkilerde bulunan azotun başka bir formu olan amonyak, gübre ve ticari üre bazlı gübrelerden kaçar.
Peki bu günlerde Kuzey Ülkesini kaplayan rüzgârla oluşan kar yığınlarında ne kadar gübre var? Batı ve Ortabatı'nın çoğundan daha fazla kirlilikten “faydalanıcıları” olduğumuz için, karımızda ulusal ortalamadan daha fazla nitrojen alıyoruz, yılda dönüm başına yaklaşık 12 pound. Mahsulüne bağlı olarak, bir çiftçi 150 libre mertebesinde başvurabilir. dönüm başına nitrojen, yani 12 libre. küçük patatestir. Kelimenin tam anlamıyla. Ama aynı zamanda kıyılmış karaciğer de değil (ki bu nitrojen bakımından yüksek ama ideal bir toprak değişikliği değil).
Kar bazlı nitrojen, marjinal topraklardaki ekosistemler için önemli bir nimet olabilir. Bol kar yağışı olan bir yılda, şekerlikler, ormanlar ve meralar hiç şüphesiz “fakir insanın gübresinden” yararlanır. Kar ayrıca, temel bir bitki besin maddesi olan oldukça fazla kükürt getirir. Ayrıca toprağı daha asidik hale getirebilir ki bu her zaman iyi bir şey değildir, o yüzden kükürt karışık bir nimet diyelim.
Açıkçası, kar erken ilkbaharda toprak nemi sağlar. Kar erimesinin yağmurdan farkı, karın, neredeyse tüm nemi toprağa girecek kadar yavaş yavaş erimesidir. Bu nazik sızma, bir yüzdesi - bazen büyük bir kısmı - akan ve toprağa fayda sağlamayan yaz yağmurunun aksine.
Üst toprak doyduğunda veya agronomistlerin dediği gibi, tarla kapasitesinde, fazla su toprak profilinden aşağı sızar. Sonunda yeraltı suyu olur, su tablasını yükseltir ve akiferlerimizi yeniden doldurur. Bölgedeki hemen hemen tüm su kuyuları serbest akiferlere açılmaktadır. Bu sadece belirli bir yerde toprağa giren suyun oradaki kuyudan çıkan su olduğu anlamına gelir. Bu akiferler, karların erimesine ve yeniden doyum için uzun süreli şiddetli ilkbahar ve sonbahar yağmurlarına bağlıdır.
Tarlada ve ormanda çalışanlar, yükselen kar yığınlarına cesaret etmeli, umutsuzluğa kapılmamalı. Şimdi izin verirseniz, biraz kar kürmek için rototiller ile bahçeye gidiyorum. Eminim buralarda bir yerde bir paket Karışık Dondurulmuş Sebze tohumu vardır…
Where agriculture is concerned, dairy is king (or is dairy queen?) in Northern New York. But with the kind of winter we’ve had so far, I wonder if we shouldn’t start producing other crops, ones particularly suited to our region. How about we raise snow peas? Or iceberg lettuce? OK, so I’m...
www-adirondackalmanack-com.translate.goog