Traktor almayi dusunuyoruz. Ama zorlandiginda bu ön tekerlerin sadece 1 inin donmesi kafami karistiriyor. Agir kosullarda calisiyoruz. Onler duzgun calismadiktan sonra cift cekerin ne onemi kalir ki? Emin olamazsak tek ceker traktor alicaz. Limited slip balatasini belli araliklarla degistirmek işe yariyor mu? Tesekkurler..[emoji4]
Limited slip sistemi balatali ve yipraninca degisilmeli diye biliyorum. Fakat önlerde balata değişen duymadım.
Bunun sebebi bence kullanıcıların bilgi eksikliğinden kaynaklı, çoğu çiftçi bu sistemi bilmiyor. Bu balata da yavaş yavaş asinacagi için farkındalık azalıyor ve tamircilere on dingil tekerlekler çift dönmüyor diye şikayet edilmiyor, tamirciler de bakmıyor.
Bizde TD 65 var, 4000 saatte, ve çoğu yolda çalıştı. Hikayemi anlatayım; 3-4 yıl önce 2. Ürün silaj biçildi ekim ayı sonunda, ardından yağmur yağmıştı pullukla sürüme gittim. Tekerlek izlerinde su duruyordu, pulluk toprağı devirdiginde alttan vıcık olmayan toprak çıkarıyordu, yani toprağın altı suyu emmemişti.
Pulluk cizisine girince sol arka teker buz pistinde gibiydi, cekeri kapatıp denedim nerdeyse gidemedi. Cekeri bağlayınca traktör nerdeyse hiç kaçırmadan gidiyordu, ön sağ teker sağlam zemine tuttuğu için gidiyordu. O tarlada önlerde limited slip olmasaydı on tekerlek de sadece sol teker vıcık toprakta patinaj yapacaktı ve çok katkısı olmayacaktı.
Ben tarla deney imkanı sundu bana, benze durumda ön teker sadece sol çalışırsa ilk işim on dingildeki balatalari yaptırmak olacak.
Bu anlattığım bence uç bir olay, normal zeminde balatası aşınmış da olsa çeker fayda sağlar, yani tek cekerle kıyas olmaz.