Patateste ki çatlak sorunu

Arkadaşlar sizlerin agria patateslerinde çatlak problemi ne durumda çözebilen varsa yardımcı olabilir mi?

Agria yı bilmem ama bazı Rhizoctonia gibi hastalıklardan,virüsden ,Bor -Kalsiyum gibi Bazı mineral eksikliğinden,Toprağın iyi işlenmemiş tabanın sert olmasından ve sulamanın dengesiz yapılarak patatesi sıkıştırması,aşırı büyüme gibi sebeplerden patates çatlak yapabiliyor.

Taban gübresi dap ve 4 11 disye bi gubre attim. Boğaza da üre be nitrat attim. Hümikasit uyguladim ekim öncesi birde böcek ilacı be sadece su verdim 10 gün ara ile kurak dönemde başka birşey yok.

Pazarda patatesin tipine bakıyolar o yüzden melody ektik ama agrianın yerini tutmaz sarı değil lezzetli de değil. Tek avantajı yumruları düzgün öyle olunca agriadan hızlı satılıyor

çatlamanın sebebi büyük ihtimalle azot fazlalığından yapar. ama toprak kökenli bazı hastalıklardan dolayı olur ama nadir sizinki büyük ihtimalle azot fazlalığından ve çeşidin karakteristik özelliğinden olur

azot cok cok asırı olmazsa catlak yapmaz patatesde ureyı kullanmakda hasattan sonra sofrada sıkıntı yapar sekerı yukselıyoor kızarması cogalıyor fln

azot cok cok asırı olmazsa catlak yapmaz patatesde ureyı kullanmakda hasattan sonra sofrada sıkıntı yapar sekerı yukselıyoor kızarması cogalıyor fln
Aşırı azot yoktur neden dersen en az 4 sene ekin ekiliydi tarlaya. Ayrıca dekara 50 kg dap, 50 kg 4 11 diye bir gübre. Boğazda da 25 kg üre ile 25 kilo şeker gübresi denilen gübreyi kullandım birde humik asit ile böcek ilacı attım tabanına. Başka gübre yok.