Çok eski bir web tarayıcısı kullanıyorsunuz. Bu veya diğer siteleri görüntülemekte sorunlar yaşayabilirsiniz.. Tarayıcınızı güncellemeli veya alternatif bir tarayıcı kullanmalısınız.
Herkese merhabalar şeker pancarında taban gübrelemesini ekim öncesi yapıp, ekimle birlikte dekara 15-20 kg üre veya amonyum sülfat gübresi vermek nasıl olur? Zararı var mıdır? Görüşlerinizi paylaşmanız dileğiyle şimdiden teşekkür ederim.
Taban gübresini at arkasına 10 kg üre at karıştır.
Üre ot ların çıkışını da hızlandıracağı için günlük takip etmek gerek.
Aksi halde yüzey ot ilacı uygulaması yapılmalı.
Üre iyi olur ekimden önce çıkıştan sonra farkını görürsün
Ekim ile beraber as daha iyi olur.Toprağın pH sını aşa çekeceğinden kaymaklanma problemi varsa bir nebze olsun ortadan kaldırır.
Üre ekimle beraber önerilmez.Tohuma yakın bir yerlere düşerse tohuma zarar verme ihtimali var.
Yıllardır şekerpancarı işi yapmaktayız. Taban gubresine üre katılmaz. Kesinlikle üre gubresini kullanmayın. Üre yüzey gubresidir ve saf azottur. 8-10 yaprak döneminde kullanılır ve üre kullanımı dekara 20 kg ı kesinlikle geçmemelidir. Üre kullanımının ardına kesinlikle sulama ya da yağmur olmalıdır. Aksi takdirde attığınız gübrenin büyük kısmı uçar.
Taban gübresine AS karıştırmak pancarın sıra üzerine tutunmasını düzenler. Daha iyi bir çıkış olur. Ayrıca saf kükürt de kullanılabilir. Burda dikkat etmeniz gereken nokta kullanacağınız AS miktarı taban gübresinin 5 te birini geçmemelidir. Toprağa aşırı azot yüklemek, şekerpancarı tarımında aşırı yapraklanmaya sebep olur. Belimize gelen pancarimiz olur ama şeker oranı düşük çıkar.
Taban gübresine üre karıştırılmasını mısır bitkisinde uyguluyoruz.
60 kg 20.20 veya fosfor oranı düşükse, silaj yeri fosfor kaldırıyor, 15.15.15 ve taban 20 kg da üre karıştırırız ,
Mısır 20 cm boyda iken ara çapalama da 10 kg , 50-70 cm boyda iken sulamadan önce 10 kg üre kullanırız.
Pancarda bazı tarlalarımızda DAP bazılarında ise TSP gübre kullanmıştık.
Üre, taban gübresi olarak pancarda hiç kullanmadık.