sığır eti üretiminde kaç evre var?

etçi ırklardan sığır eti üretiminde kaç çeşit işletme olmalı? bunlar hangi konuda uzmanlaşmış/tecrübeli olmalı?

hayvancılığı gelişmiş ülkelerinde (avrupa, amerika, avustralya) bu konuda kısaca üç evreden bahsedilir:

1-inek buzağı çiftlikleri/inek çiftlikleri: bu çiftlikler saf ırk ya da melez inek sürülerini yetiştirir. başlıca işleri buzağı üretmektir, bu sürülerde inekler buzağılarını 6-7 ay emzirir. gelirleri buzağı satışlarından olur.
satışta buzağılar 160-230 kg arasında olurlar.

2-besilik dana işletmeleri/dana çiftlikleri: bu işletmeler inek-buzağı çiftliklerinden aldıkları buzağıları hem büyütürler, hem de besiye hazırlarlar; aşıları yapılır, boynuz kesimi/köreltmesi,istenirse kısırlaştırma vs.
bu işletmeler besilik danalarını 300-350 kg ağırlıkta besici işletmelerine, kısaca besicilere satarlar. gelirleri besilik dana satışından olur.

3-besiciler, besi işletmeleri/besi çiftlikleri; 300-350 kg canlı ağırlıktan alınan besilik danalar, ya kısa süreli bir besi ile besili danalar 470-570 kg ağırlıkta kesime gönderilir; ya da uzun süreli bir besi ile besili danalar 600-700 kg canlı ağırlıklarda kesime gönderilir. besicilerin satışları kasaplık dana satışı ile olur.

ülkemizde bu tür bir yapılanma var mıdır. yoksa, buna engel nedir?
 
Ynt: sığır eti üretiminde kaç evre var?

Aslinda kismende olsa bu sistem vardi ülkemizde Behcet bey, kendi bölgemizden örnek vereyim Subat -Mart ayi gibi bazi kimseler köylerden ve pazarlardan erkek dana
toplar merada 4-5 ay kadar otlatir sonbaharda besiciye satardi. Simdi bu dana toplayip besiciye hazirlayan ara kesim kalmadi malesef
 

Benzer Konular


Hakkımızda

TrakKulüp, içinde 100.000'den fazla konuyu, 1.300.000'den fazla mesajı barındıran Türkiye'nin ilk ve en büyük traktör, tarım ekipmanları ve çiftçilik paylaşım sitesidir. 86.000 üyemiz gibi sizi de aramızda görmek isteriz.
Üst Alt