Süte su katsam haram olur mu

d1d6f18e746f42bf24866012e7922413.jpg

Durum çok vahim çiftçiyi sanayicinin elinde oyuncak yaptilar 3.5tl ye süt satiyorlar markette istese 4 e de satar denetleyen yok karisan yok ciftciden de hem 61krş a alıp bide stopaj diye haraç kesiyorlar sene 2006 da babam sütcülügü bıraktıgında 90krş a vermiştik süt birligine

süte suyu zaten kooperatifteki eleman katıyor.
süt toplayan şirket ile süt kooperatifi arasındaki sözleşmede %10 su hesaplıyor zaten.
kimse su katmasa bile, kooperatifçi süte su katıp %10'a getiriyor su/süt oranını. sonra öyle veriyor tankere..
eklediği suyu da kendi hesabına süt diye yazıyor.
fabrika bi bakıyor %10 su var sütte. normal deyip alıyor. kooperatifçi de süt parasını alıyor.

4-5 tane dosya gördüm böyle. Kooperatifçi süte suyu katmış, arkadaşlarının üzerine süt diye yazmış sonra süt parasında parayı kırışmışlar...

Bu kooperatiflere ya dışarıdan üniversite mezunu (işletme-iktisat fakültesi dolu mezun dolu...) birilerine getireceksin, ya da kooperatifleri komple kapatacaksın, böyle köyden birilerini kooperatife başkan yaparsan çok üçkağıtlar dönüyor...

2006 süt 90 krş
2017 süt 80 krş (bu bizim köyde)
Ben 2 gün önce Ankara'da sabah 6 da 5 liraya aldım, çocuk acıktığı için markete bir şey diyemedim, zaten 8 de de alsam 4 liraya satıyorlar.
Hatta keçi sütünü 11,99 gördüm be..

Bizim köyde sek süt topluyor sütleri ve her zaman olmasa da arada test yapıyormuş. Su çıkarsa cuk diye ceza yazıyormuş. 100 gr dahi olsa. Süt parasından kesiyormuş.

''stopaj diye haraç'' Vergidir. Hak edilişinden fazla vergi alıyorlar, bu hususta süt üreticileri kendini ifade edemiyorlar vb. bilgisi kullanılmalıdır. Aksi halde masum bir ifade veya hak arayış tavrı yanlış anlaşılabilir.

Eşref Şekerli bu tarz ucuza alımları bana bildirin diyordu. İzniniz olursa fotoğrafı göndereyim. Tabi hangi firma alıyor bunu da bilmek lazım. Normalin altında alanlar var ama sizin durum aşırıya kaçmış.