PORTAL
FORUM
Forumlar
Giriş yap
Kayıt ol
Neler Yeni?
Ara
Ara
Sadece başlıkları ara
Kullanıcı:
Forumlar
Menü
Giriş yap
Kayıt ol
Uygulamayı yükle
Yükle
FORUM
Hızlı Paylaşım
Hızlı Paylaşım
Tarım ve Orman Bakanlığı, Coğrafi İşaretli Ürünlerin Korunması İçin Yeni Teknolojileri Kullanıyor.
JavaScript devre dışı. Daha iyi bir deneyim için, önce lütfen tarayıcınızda JavaScript'i etkinleştirin.
Çok eski bir web tarayıcısı kullanıyorsunuz. Bu veya diğer siteleri görüntülemekte sorunlar yaşayabilirsiniz..
Tarayıcınızı güncellemeli veya
alternatif bir tarayıcı
kullanmalısınız.
Konuya cevap ver
Mesaj
<blockquote data-quote="TrakKulüp Gündem" data-source="post: 1451916" data-attributes="member: 4"><p>[ATTACH=full]76518[/ATTACH]</p><p></p><p></p><p>Tarım ve Orman Bakanlığı, coğrafi işaretli ürünlerin <strong>korunması</strong>, daha fazla coğrafi işaret <strong>alınması</strong> ve <strong>gıda</strong> <strong>güvenilirliği</strong> için <strong>NMR</strong> cihazını kullanmaya başladı. <strong>NMR spektroskopisi </strong>ile yapılan analizlerle coğrafi işaretli ürünlerin <strong>karakterizasyonu</strong> ve <strong>kompozisyonu</strong> belirlenerek <strong>veri</strong> havuzu oluşturulması hedefleniyor. Bu sayede <strong>toplumsal</strong> <strong>miras</strong> niteliğindeki <strong>geleneksel</strong> ürünler korunacak, üretimleri <strong>desteklenecek</strong> ve daha çok ürün tescillenebilecek. Ayrıca, <strong>gıda güvenilirliği</strong> için de bu yöntem kullanılacak.</p><p></p><p></p><p>Tarım ve Orman Bakanlığı, <strong>zeytinyağı</strong>, <strong>bal</strong>, <strong>fındık</strong>, <strong>tıbbi aromatik bitkiler</strong> başta olmak üzere Türkiye'nin coğrafi işaretli ürünlerinin <strong>haritalandırılması</strong>, <strong>kütüphanelerin</strong> oluşturulması ve bu verilerle <strong>tescil belgelerinin</strong> alınması sürecinde dünyada kabul görmüş en yeni teknolojilerden olan <strong>NMR</strong> (Nükleer Manyetik Rezonans) cihazını laboratuvarlarında kullanmaya başladı. Bakanlık bünyesindeki Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğüne bağlı Ulusal Gıda Referans Laboratuvarı Müdürlüğü ve <strong>Ankara</strong> Gıda Kontrol Laboratuvarı Müdürlüğüne alınan <strong>NMR</strong> cihazları ile deneme ve cihaz kütüphanesini geliştirme çalışmalarına başlandı.</p><p></p><p></p><p>İlk analizler yapıldı</p><p></p><p></p><p><strong>NMR spektroskopisi</strong>, karışımları <strong>ayırma</strong> ve <strong>saflaştırma</strong> adımları gerektirmeden moleküler düzeyde <strong>hızla</strong> analiz edebilen ve gıda bilimindeki uygulamalar için ideal hale getiren bir yöntem olarak biliniyor. <strong>NMR</strong> cihazının Tarım ve Orman Bakanlığının stratejik planları doğrultusunda etkin kullanılabilmesi ve üreticilere hizmet verebilmesi için geniş veri kütüphanesine ihtiyaç duyuluyor. Bu çerçevede <strong>bitki florası</strong>, <strong>yetiştirme alışkanlıkları,</strong> <strong>arı ırkları</strong>, <strong>coğrafi şartlar</strong> gibi kriterler göz önünde bulundurularak <strong>bal</strong> üretiminin yoğun olarak yapıldığı <strong>6 farklı coğrafi bölgede</strong> çalışma yürütüldü. Bu bölgelerdeki <strong>18</strong> <strong>ilde rastgele</strong> örnekleme metodu ile belirlenen <strong>100 farklı</strong> işletmeden yapısal karakterizasyon ve kompozisyonun belirlenmesi için <strong>bal</strong> numunesi alındı. Daha sonra numunelerin <strong>NMR</strong> cihazı ile analizler gerçekleştirildi.</p><p></p><p></p><p>Halihazırda yapılmış olan survey çalışması gibi karakterizasyon ve kompozisyonun belirlenmesi için ülke genelinde üretilen <strong>ballardan</strong> <strong>azami</strong> düzeyde <strong>numune</strong> toplanarak <strong>veri havuzu</strong> oluşturulması hedefleniyor. <strong>NMR</strong> ile yapılan çalışmalarla, toplumsal miras niteliğindeki geleneksel ürünleri korumak, bu ürünlerin üretimlerinin sürdürülmesini desteklemek için coğrafi köken analizi çalışmalarının artması sağlanacak ve daha çok ürün tescillenebilecek. Yine bu yöntem gıda güvenilirliği için de kullanılacak.</p><p></p><p>[ATTACH=full]76519[/ATTACH]</p><p></p><p></p><p></p><p><strong>"Yeni teknolojileri kullanarak coğrafi işaretli ürün sayımızı artıracağız"</strong></p><p></p><p></p><p>Tarım ve Orman Bakanı <strong>İbrahim Yumaklı</strong>, kullanmaya başladıkları <strong>NMR</strong> cihazları ile Türkiye'nin milli değerleri olan coğrafi işaretli ürünlerin <strong>korunmasını</strong> ve sayısını <strong>artırmayı</strong> amaçladıklarını belirtti. Coğrafi işaretli ürün sayısının artmasıyla birlikte <strong>kırsal kalkınmaya destek</strong> olunacağını ve bu minvalde üreticilere <strong>getiri artışı</strong> sağlanacağını vurgulayan <strong>Yumaklı</strong>, ayrıca insan sağlığını etkileyen en önemli etkenlerden biri olan gıda güvenilirliği açısından da birçok konuya ışık tutulacağını dile getirdi. Bakan <strong>Yumaklı</strong>, yeni teknolojileri yakından izleyerek Türkiye'nin geleneksel zenginlikleri olan coğrafi işaretli ürünlerini daha fazla koruma altına alacaklarını ifade ederek, şunları kaydetti:</p><p></p><p></p><p><strong>"Ülkemizin her köşesindeki değerlerimizin sayısını artıracağız. AB'den tescil alan 13 ürünümüz var. İnşallah bu sayıyı daha da yukarılara taşıyacağız ve ülkemizin değerlerini dünya sahnesine çıkaracağız. Ülkemizin bu zenginlikleri üzerinden haksız kazancın önüne geçilmesi ve fikri mülkiyet haklarının korunması da coğrafi işaretli ürün sayısının artmasından geçiyor. Ayrıca, resmi kalite işareti olan coğrafi işaretin, ürünün pazarlama gücüne güç kattığı da bir gerçek. Dolayısıyla coğrafi işaretli ürünlerimizi koruma, sayılarını artırma ve gıda güvenilirliğini sağlamada yeni teknolojilerden yararlanmaya devam edeceğim."</strong></p></blockquote><p></p>
[QUOTE="TrakKulüp Gündem, post: 1451916, member: 4"] [ATTACH type="full" width="666px"]76518[/ATTACH] Tarım ve Orman Bakanlığı, coğrafi işaretli ürünlerin [B]korunması[/B], daha fazla coğrafi işaret [B]alınması[/B] ve [B]gıda[/B] [B]güvenilirliği[/B] için [B]NMR[/B] cihazını kullanmaya başladı. [B]NMR spektroskopisi [/B]ile yapılan analizlerle coğrafi işaretli ürünlerin [B]karakterizasyonu[/B] ve [B]kompozisyonu[/B] belirlenerek [B]veri[/B] havuzu oluşturulması hedefleniyor. Bu sayede [B]toplumsal[/B] [B]miras[/B] niteliğindeki [B]geleneksel[/B] ürünler korunacak, üretimleri [B]desteklenecek[/B] ve daha çok ürün tescillenebilecek. Ayrıca, [B]gıda güvenilirliği[/B] için de bu yöntem kullanılacak. Tarım ve Orman Bakanlığı, [B]zeytinyağı[/B], [B]bal[/B], [B]fındık[/B], [B]tıbbi aromatik bitkiler[/B] başta olmak üzere Türkiye'nin coğrafi işaretli ürünlerinin [B]haritalandırılması[/B], [B]kütüphanelerin[/B] oluşturulması ve bu verilerle [B]tescil belgelerinin[/B] alınması sürecinde dünyada kabul görmüş en yeni teknolojilerden olan [B]NMR[/B] (Nükleer Manyetik Rezonans) cihazını laboratuvarlarında kullanmaya başladı. Bakanlık bünyesindeki Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğüne bağlı Ulusal Gıda Referans Laboratuvarı Müdürlüğü ve [B]Ankara[/B] Gıda Kontrol Laboratuvarı Müdürlüğüne alınan [B]NMR[/B] cihazları ile deneme ve cihaz kütüphanesini geliştirme çalışmalarına başlandı. İlk analizler yapıldı [B]NMR spektroskopisi[/B], karışımları [B]ayırma[/B] ve [B]saflaştırma[/B] adımları gerektirmeden moleküler düzeyde [B]hızla[/B] analiz edebilen ve gıda bilimindeki uygulamalar için ideal hale getiren bir yöntem olarak biliniyor. [B]NMR[/B] cihazının Tarım ve Orman Bakanlığının stratejik planları doğrultusunda etkin kullanılabilmesi ve üreticilere hizmet verebilmesi için geniş veri kütüphanesine ihtiyaç duyuluyor. Bu çerçevede [B]bitki florası[/B], [B]yetiştirme alışkanlıkları,[/B] [B]arı ırkları[/B], [B]coğrafi şartlar[/B] gibi kriterler göz önünde bulundurularak [B]bal[/B] üretiminin yoğun olarak yapıldığı [B]6 farklı coğrafi bölgede[/B] çalışma yürütüldü. Bu bölgelerdeki [B]18[/B] [B]ilde rastgele[/B] örnekleme metodu ile belirlenen [B]100 farklı[/B] işletmeden yapısal karakterizasyon ve kompozisyonun belirlenmesi için [B]bal[/B] numunesi alındı. Daha sonra numunelerin [B]NMR[/B] cihazı ile analizler gerçekleştirildi. Halihazırda yapılmış olan survey çalışması gibi karakterizasyon ve kompozisyonun belirlenmesi için ülke genelinde üretilen [B]ballardan[/B] [B]azami[/B] düzeyde [B]numune[/B] toplanarak [B]veri havuzu[/B] oluşturulması hedefleniyor. [B]NMR[/B] ile yapılan çalışmalarla, toplumsal miras niteliğindeki geleneksel ürünleri korumak, bu ürünlerin üretimlerinin sürdürülmesini desteklemek için coğrafi köken analizi çalışmalarının artması sağlanacak ve daha çok ürün tescillenebilecek. Yine bu yöntem gıda güvenilirliği için de kullanılacak. [ATTACH type="full" width="705px"]76519[/ATTACH] [B]"Yeni teknolojileri kullanarak coğrafi işaretli ürün sayımızı artıracağız"[/B] Tarım ve Orman Bakanı [B]İbrahim Yumaklı[/B], kullanmaya başladıkları [B]NMR[/B] cihazları ile Türkiye'nin milli değerleri olan coğrafi işaretli ürünlerin [B]korunmasını[/B] ve sayısını [B]artırmayı[/B] amaçladıklarını belirtti. Coğrafi işaretli ürün sayısının artmasıyla birlikte [B]kırsal kalkınmaya destek[/B] olunacağını ve bu minvalde üreticilere [B]getiri artışı[/B] sağlanacağını vurgulayan [B]Yumaklı[/B], ayrıca insan sağlığını etkileyen en önemli etkenlerden biri olan gıda güvenilirliği açısından da birçok konuya ışık tutulacağını dile getirdi. Bakan [B]Yumaklı[/B], yeni teknolojileri yakından izleyerek Türkiye'nin geleneksel zenginlikleri olan coğrafi işaretli ürünlerini daha fazla koruma altına alacaklarını ifade ederek, şunları kaydetti: [B]"Ülkemizin her köşesindeki değerlerimizin sayısını artıracağız. AB'den tescil alan 13 ürünümüz var. İnşallah bu sayıyı daha da yukarılara taşıyacağız ve ülkemizin değerlerini dünya sahnesine çıkaracağız. Ülkemizin bu zenginlikleri üzerinden haksız kazancın önüne geçilmesi ve fikri mülkiyet haklarının korunması da coğrafi işaretli ürün sayısının artmasından geçiyor. Ayrıca, resmi kalite işareti olan coğrafi işaretin, ürünün pazarlama gücüne güç kattığı da bir gerçek. Dolayısıyla coğrafi işaretli ürünlerimizi koruma, sayılarını artırma ve gıda güvenilirliğini sağlamada yeni teknolojilerden yararlanmaya devam edeceğim."[/B] [/QUOTE]
Alıntı ekle…
İnsan doğrulaması
Cevapla
FORUM
Hızlı Paylaşım
Hızlı Paylaşım
Tarım ve Orman Bakanlığı, Coğrafi İşaretli Ürünlerin Korunması İçin Yeni Teknolojileri Kullanıyor.
Bu site çerezler kullanır. Bu siteyi kullanmaya devam ederek çerez kullanımımızı kabul etmiş olursunuz.
Kabul
Daha fazla bilgi edin…
Üst
Alt