PORTAL
FORUM
Forumlar
Giriş yap
Kayıt ol
Neler Yeni?
Ara
Ara
Sadece başlıkları ara
Kullanıcı:
Forumlar
Menü
Giriş yap
Kayıt ol
Uygulamayı yükle
Yükle
FORUM
Çiftçilik Genel
Çiftçi Bilgi Kutusu
Toprak Analizinden - Hasata Mısır Sezonu 2022
JavaScript devre dışı. Daha iyi bir deneyim için, önce lütfen tarayıcınızda JavaScript'i etkinleştirin.
Çok eski bir web tarayıcısı kullanıyorsunuz. Bu veya diğer siteleri görüntülemekte sorunlar yaşayabilirsiniz..
Tarayıcınızı güncellemeli veya
alternatif bir tarayıcı
kullanmalısınız.
Konuya cevap ver
<blockquote data-quote="Akifİnanç68" data-source="post: 1432401" data-attributes="member: 77558"><p>---Resimleri uygun zamanda ekleyeceğim---</p><p></p><p>Uzun bir aradan sonra konuyu toparlayalım.</p><p></p><p>Tarla sahibine de attığım, o gün internet fiyatlarıyla oluşturulmuş reçetemiz. Yani toprak analizinin bizim için en sade hali. Bunu aylar önce hazırlamıştım. Kronolojik sırayla devam edelim.</p><p></p><p>[ATTACH=full]70648[/ATTACH]</p><p></p><p>Tarlada toprak analizi yapılmadan önce hafif rotovatör çekilip bırakılmıştı. Yonca kılcal köklerinin toprağa yapışıp, köklerindeki enejiden yararlanmasıyla yonca tekrar çıkış yapmıştı. 6 Mayıs'ta B4 vitesinde (2-3km gibi hızı var şimdi tablodan bakmayayım) yonca köklerini iyice kestim ve hafif kesekli toprağı bizim klasik havalı mibzerlerin ekeceği kıvama getirdim. Gönül ister bu kurak memlekette anıza ekim yapmayı da şimdilik teknoloji buna elveriyor, orası ayrı konu.</p><p></p><p>7 Mayıs'ta Dekalp DKC5685 tohum, 16.5 cm x 70 cm'e ekildi. Analizde önerilen, N/P/K oranı 1/2/1 olan taban gübresini bir kaç tüccardan sormuşlar ama bulamamışlar. İlçe dışına sorulsa bu oranda gübre bulunurdu mutlaka, bizde var diye üstelememisler. Bizde bu orana yakın, şeker fabrikasının verdiği 10.20.12+SO3+ME gübre vardı. Hemen hemen NPK oranı gene 1/2/1'e geliyor. 30 değil de dekara 36kg kullanınca bir sorun kalmayacaktı yani. Sonra baktık, fabrikanın bize verdiği gübre kendimize zor yeteceği belli oldu, babam DAP ile ekimlere devam etti. Zaten kendi yerlerimizde kapkara düzen bitki besleme yapıldığı için babama pek aramıyor...</p><p></p><p>Neyse bizden artan 10.20.12'yi verdik. Dedim tarla sahibi abiye. Bana Azot, fosfor ve potasyum oranı bu olan gübre bul. Mibzerci yarın geliyor ve bir kaç yerden zaten sorduk dendi, ilçedeki bir tüccardan DAP satın aldı. Dedim herhalde römorkun üzerine çuvalları açacak, kürekle sanki inşaat harcı hazırlar gibi karıştıracak ve yarı yarıya bu gübrelerden katıldığında 15.34.6 gibi oranlanlı bir gübre ortaya çıkacak. Meğersem tıpkı bizim kapkara yaptığımız bitki besleme gibi, mibzerin gübre gözlerine 1 adet 10.20.12 atıyorsa, bir tane de DAP atarak bu homojenliğin (!) sağlanacağını düşünmüşler. Babam çok yapardı bunu. Yav derdim baba etme eyleme bari ben kürekle karıştırayım gübre iyice karışmış olsun, yok derdi. Bu şekilde 20kg 10.20.12 ve 20kg DAP atılmış dekara.</p><p></p><p>Neyse dedim, dakika 1 gol 1 oldu ama tarımda zaten herşey istediğimiz gibi gitmez. Firemiz burdan olsun, zaten mibzer ekim yaparken o ara kanala DAP düşse bile azot ve fosfor fazla fazla verilecek ama sadece potasyum ayarsız olacak, o halde damlamayı serdikten sonraki aşamada potasyum gubrelemesine 1 su erken başlarız dedim. Bu olay böyle kapandı.</p><p></p><p>Mayıs ayında kendi tarlalarımızla çok meşguldüm. 1 kere yonca biçmeye giderken denk gelmiştim. O zaman da resim çekmeyi unutmuşum. Bu anlattıklarımdan sonra tarlaya 3 Haziran'da ayak bastım. Yabancı ot incelemesi yapmak için gitmiştim. Özellikle önceki senelerde yoncada mangan, demir ve çinko eksikliğinin gösterdiği belirtileri, erken dönem sonuna doğru, damlamanın döşeneceği 8 yapraklı dönemde olacağını varsayıyordum. Tarlaya bi gittim, demir ve çinkodan kaynaklı kloroz; mangandan kaynaklı lokal belirtiler yavas yavaş gözlemlenmeye başlamış. Ot fazla çıkmamıştı, geriden geliyordu. Toprak killi olduğu için hiç sulamadan 8-9000 bitki/dekar çimlenme olmuştu. Ve hala mısır fidelerinin kök derinliğinde iyi tav vardı.</p><p></p><p>O zaman düşündüm ki; damla sulamaya henüz erken, hem rüzgar uçurur hem toprak yeterince nemli. Ot mücadelesi de birkaç gün ertelenebilir. Durumu tarla sahibine bildirdim. Yapraktan 200'er gr/dekar sülfat içerikli demir, çinko ve mangan kullanalım dedim. Tamam ciğerim, ben bi Eskil'e bakıp geleyim senin siparişlere dedi. Tabi bizim ilçenin onurlu zirai bayileri bizim abinin kafayı bulandırmadan gönderir mi... Giderken abiye demiştim ki, abi büyük ihtimal demir ve çinko sülfatı sadece tarım kredi satar, bayiler bu hammadelerden elde edilmiş çok daha pahalıya satılan sulu gübreleri önerir. Yoksa elin boş dön, internetten alırız dedim.</p><p></p><p>Bir bayi adamın eline sıvı kükürt, magnezyum, ŞELATLİ kombi ve ŞELATLİ demir tutuşturmuş. Lan dedim kendi kendime herhalde şöyle bir senaryo var:</p><p></p><p>- Selamunaleykum, sizde çin...</p><p>- Ooo abim elimde çok kral xxxx var. Yan köyden birine önerdim zalım oldu geçen sene.</p><p></p><p>Yav abiler, elimizde analizimiz var. Hadi dileyim ki; şelat konusunda internette yanlış bilgiler dönüyor. Ben de açıkça yazayım, şelatlılar toprağa; sülfatlılar yaprağa verilmek için daha uygun. Tabi aşırı yüksek olmayan pH'larda çok daha uygun maliyet için sülfatlıları toprakta da kullanmak mümkün. Bizzat hocamla istişare etmiştim bu konuyu.</p><p></p><p>Bir şekilde hadi diyelim ki, ısrarla sülfatlı şelatlı gübreyi pazarlamışlar. Yav kükürt ne alaka? Magnezyum ne alaka? Kükürt organik madde oranı %0.5 olan topraklarda bile ayrışma ile bile bitkinin ihtiyacını karşılıyor. Güya dekara 1lt kullanimca pH düşecekmiş... pH toz kükürtle bile kontrollü olarak bir kaç senede 1 puan indirilebiliyor. Yıllar önce fakülteden Süleyman Soylu hocamla yaptığım röportajda edinmiştim bu bilgiyi. Hatta forumda yazmıştım verdiği bilgileri. Daha sonra bitki besleme derslerinde tekrar üzerinde durulmuştu.</p><p></p><p>Tarla sahibi abinin getirdiği gübreleri evin önünde gördüm. Abi buraya ne kadar verdin dedim. 60 dekar için 8000 tl vermiş. Sadece tek yaprak uygulaması için. E benim 3 mikro element, 3 suda topraktan verilmek şartıyla bile 10k gibi fiyata varıyor. Dedim abi, bana bu kükürtü ve magnezyumu hiç bir kuvvet yapraktan uygulatamaz. Şelatlı gübreler, sülfatlılar kadar olmasa da yapraktan işe yarar. Kombi almasaydın iyiymiş bu arada, hem içindeki işimize yaramayacak harici elementlere hem de selata boşuna para vermişsin. Bulamazsan rahat ol, internetten alırız 3 güne gelir, demiştim ya...</p><p></p><p>Babam da orda dedi ki; bir kaç dükkana (hepsinde ziraat mühendisi yok) daha sormaya gittik sonra. Hepsi bir ağızdan anlaşmış gibi şelatlı gübreler yapraktan daha fazla etkilidir diyorlar. Ben de telefonu çıkardım. Geçen sene hocamla aramızdaki 2 farklı zamandaki mailleri gösterdim. Babam dedi ki; e zaten burdaki dükkanların yarısında mühendis yok. Mühendislerin de çoğu sizin ordan mezun olmuş. Kendi eğitim aldığı hocasından iyi mi bilecek bunlar dedi. Sonunda aynı dili konuşmaya başlamıştık. Ama yine de aldık artık dediler, şelatlı gübreleri yapraktan ertesi gün attım.</p><p></p><p>Yaklaşık 2 gün sonra, ben okula gidince Mustang muadili ot ilacı da kullanmışlar. Sonra tarla sahibi bakmış şelatlı kombi gerçekten de istediği etkiyi vermedi, baska bir bayiye gitmiş. O da yine bir kaç sulu gübre zırvası, aminoasit vermiş. Onları da bugün yapraktan attım (abinin ilaçlama düzeni yok) . Abi dedim; tilkinin dönüp dolaşacağı yer kürkçü dükkanıdır. Bitki mikroelement eksikliğinden dövünüyor. Bir yere varamazsın böyle, yan ilçelerden veya internetten istediğim ürünü almazsak ve kendine has uygun yöntemle vermezsek bu yolun sonu yok dedim.</p><p></p><p>Bir daha da başkasının tarlasına gidip, 1 saat çamurun içinde, toprağı çuvala doldurmaya uğraşırsam 2 olsun. 3 yanlış 1 doğruyu götürdü. Meslektaşlarım sağolsun pazarlama konusunda üstlerine yok. Çiftçi zaten pohpohlanmayı, hayal satın almayı seviyor.</p><p></p><p>Bu sezonluk benden yardım isterse danışmanlığa devam edeceğim. Ama bundan sonra ne istediğini bilmeyen insanlarla zaman kaybetmek istemiyorum.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Akifİnanç68, post: 1432401, member: 77558"] ---Resimleri uygun zamanda ekleyeceğim--- Uzun bir aradan sonra konuyu toparlayalım. Tarla sahibine de attığım, o gün internet fiyatlarıyla oluşturulmuş reçetemiz. Yani toprak analizinin bizim için en sade hali. Bunu aylar önce hazırlamıştım. Kronolojik sırayla devam edelim. [ATTACH type="full" alt="20220603_000336.jpg"]70648[/ATTACH] Tarlada toprak analizi yapılmadan önce hafif rotovatör çekilip bırakılmıştı. Yonca kılcal köklerinin toprağa yapışıp, köklerindeki enejiden yararlanmasıyla yonca tekrar çıkış yapmıştı. 6 Mayıs'ta B4 vitesinde (2-3km gibi hızı var şimdi tablodan bakmayayım) yonca köklerini iyice kestim ve hafif kesekli toprağı bizim klasik havalı mibzerlerin ekeceği kıvama getirdim. Gönül ister bu kurak memlekette anıza ekim yapmayı da şimdilik teknoloji buna elveriyor, orası ayrı konu. 7 Mayıs'ta Dekalp DKC5685 tohum, 16.5 cm x 70 cm'e ekildi. Analizde önerilen, N/P/K oranı 1/2/1 olan taban gübresini bir kaç tüccardan sormuşlar ama bulamamışlar. İlçe dışına sorulsa bu oranda gübre bulunurdu mutlaka, bizde var diye üstelememisler. Bizde bu orana yakın, şeker fabrikasının verdiği 10.20.12+SO3+ME gübre vardı. Hemen hemen NPK oranı gene 1/2/1'e geliyor. 30 değil de dekara 36kg kullanınca bir sorun kalmayacaktı yani. Sonra baktık, fabrikanın bize verdiği gübre kendimize zor yeteceği belli oldu, babam DAP ile ekimlere devam etti. Zaten kendi yerlerimizde kapkara düzen bitki besleme yapıldığı için babama pek aramıyor... Neyse bizden artan 10.20.12'yi verdik. Dedim tarla sahibi abiye. Bana Azot, fosfor ve potasyum oranı bu olan gübre bul. Mibzerci yarın geliyor ve bir kaç yerden zaten sorduk dendi, ilçedeki bir tüccardan DAP satın aldı. Dedim herhalde römorkun üzerine çuvalları açacak, kürekle sanki inşaat harcı hazırlar gibi karıştıracak ve yarı yarıya bu gübrelerden katıldığında 15.34.6 gibi oranlanlı bir gübre ortaya çıkacak. Meğersem tıpkı bizim kapkara yaptığımız bitki besleme gibi, mibzerin gübre gözlerine 1 adet 10.20.12 atıyorsa, bir tane de DAP atarak bu homojenliğin (!) sağlanacağını düşünmüşler. Babam çok yapardı bunu. Yav derdim baba etme eyleme bari ben kürekle karıştırayım gübre iyice karışmış olsun, yok derdi. Bu şekilde 20kg 10.20.12 ve 20kg DAP atılmış dekara. Neyse dedim, dakika 1 gol 1 oldu ama tarımda zaten herşey istediğimiz gibi gitmez. Firemiz burdan olsun, zaten mibzer ekim yaparken o ara kanala DAP düşse bile azot ve fosfor fazla fazla verilecek ama sadece potasyum ayarsız olacak, o halde damlamayı serdikten sonraki aşamada potasyum gubrelemesine 1 su erken başlarız dedim. Bu olay böyle kapandı. Mayıs ayında kendi tarlalarımızla çok meşguldüm. 1 kere yonca biçmeye giderken denk gelmiştim. O zaman da resim çekmeyi unutmuşum. Bu anlattıklarımdan sonra tarlaya 3 Haziran'da ayak bastım. Yabancı ot incelemesi yapmak için gitmiştim. Özellikle önceki senelerde yoncada mangan, demir ve çinko eksikliğinin gösterdiği belirtileri, erken dönem sonuna doğru, damlamanın döşeneceği 8 yapraklı dönemde olacağını varsayıyordum. Tarlaya bi gittim, demir ve çinkodan kaynaklı kloroz; mangandan kaynaklı lokal belirtiler yavas yavaş gözlemlenmeye başlamış. Ot fazla çıkmamıştı, geriden geliyordu. Toprak killi olduğu için hiç sulamadan 8-9000 bitki/dekar çimlenme olmuştu. Ve hala mısır fidelerinin kök derinliğinde iyi tav vardı. O zaman düşündüm ki; damla sulamaya henüz erken, hem rüzgar uçurur hem toprak yeterince nemli. Ot mücadelesi de birkaç gün ertelenebilir. Durumu tarla sahibine bildirdim. Yapraktan 200'er gr/dekar sülfat içerikli demir, çinko ve mangan kullanalım dedim. Tamam ciğerim, ben bi Eskil'e bakıp geleyim senin siparişlere dedi. Tabi bizim ilçenin onurlu zirai bayileri bizim abinin kafayı bulandırmadan gönderir mi... Giderken abiye demiştim ki, abi büyük ihtimal demir ve çinko sülfatı sadece tarım kredi satar, bayiler bu hammadelerden elde edilmiş çok daha pahalıya satılan sulu gübreleri önerir. Yoksa elin boş dön, internetten alırız dedim. Bir bayi adamın eline sıvı kükürt, magnezyum, ŞELATLİ kombi ve ŞELATLİ demir tutuşturmuş. Lan dedim kendi kendime herhalde şöyle bir senaryo var: - Selamunaleykum, sizde çin... - Ooo abim elimde çok kral xxxx var. Yan köyden birine önerdim zalım oldu geçen sene. Yav abiler, elimizde analizimiz var. Hadi dileyim ki; şelat konusunda internette yanlış bilgiler dönüyor. Ben de açıkça yazayım, şelatlılar toprağa; sülfatlılar yaprağa verilmek için daha uygun. Tabi aşırı yüksek olmayan pH'larda çok daha uygun maliyet için sülfatlıları toprakta da kullanmak mümkün. Bizzat hocamla istişare etmiştim bu konuyu. Bir şekilde hadi diyelim ki, ısrarla sülfatlı şelatlı gübreyi pazarlamışlar. Yav kükürt ne alaka? Magnezyum ne alaka? Kükürt organik madde oranı %0.5 olan topraklarda bile ayrışma ile bile bitkinin ihtiyacını karşılıyor. Güya dekara 1lt kullanimca pH düşecekmiş... pH toz kükürtle bile kontrollü olarak bir kaç senede 1 puan indirilebiliyor. Yıllar önce fakülteden Süleyman Soylu hocamla yaptığım röportajda edinmiştim bu bilgiyi. Hatta forumda yazmıştım verdiği bilgileri. Daha sonra bitki besleme derslerinde tekrar üzerinde durulmuştu. Tarla sahibi abinin getirdiği gübreleri evin önünde gördüm. Abi buraya ne kadar verdin dedim. 60 dekar için 8000 tl vermiş. Sadece tek yaprak uygulaması için. E benim 3 mikro element, 3 suda topraktan verilmek şartıyla bile 10k gibi fiyata varıyor. Dedim abi, bana bu kükürtü ve magnezyumu hiç bir kuvvet yapraktan uygulatamaz. Şelatlı gübreler, sülfatlılar kadar olmasa da yapraktan işe yarar. Kombi almasaydın iyiymiş bu arada, hem içindeki işimize yaramayacak harici elementlere hem de selata boşuna para vermişsin. Bulamazsan rahat ol, internetten alırız 3 güne gelir, demiştim ya... Babam da orda dedi ki; bir kaç dükkana (hepsinde ziraat mühendisi yok) daha sormaya gittik sonra. Hepsi bir ağızdan anlaşmış gibi şelatlı gübreler yapraktan daha fazla etkilidir diyorlar. Ben de telefonu çıkardım. Geçen sene hocamla aramızdaki 2 farklı zamandaki mailleri gösterdim. Babam dedi ki; e zaten burdaki dükkanların yarısında mühendis yok. Mühendislerin de çoğu sizin ordan mezun olmuş. Kendi eğitim aldığı hocasından iyi mi bilecek bunlar dedi. Sonunda aynı dili konuşmaya başlamıştık. Ama yine de aldık artık dediler, şelatlı gübreleri yapraktan ertesi gün attım. Yaklaşık 2 gün sonra, ben okula gidince Mustang muadili ot ilacı da kullanmışlar. Sonra tarla sahibi bakmış şelatlı kombi gerçekten de istediği etkiyi vermedi, baska bir bayiye gitmiş. O da yine bir kaç sulu gübre zırvası, aminoasit vermiş. Onları da bugün yapraktan attım (abinin ilaçlama düzeni yok) . Abi dedim; tilkinin dönüp dolaşacağı yer kürkçü dükkanıdır. Bitki mikroelement eksikliğinden dövünüyor. Bir yere varamazsın böyle, yan ilçelerden veya internetten istediğim ürünü almazsak ve kendine has uygun yöntemle vermezsek bu yolun sonu yok dedim. Bir daha da başkasının tarlasına gidip, 1 saat çamurun içinde, toprağı çuvala doldurmaya uğraşırsam 2 olsun. 3 yanlış 1 doğruyu götürdü. Meslektaşlarım sağolsun pazarlama konusunda üstlerine yok. Çiftçi zaten pohpohlanmayı, hayal satın almayı seviyor. Bu sezonluk benden yardım isterse danışmanlığa devam edeceğim. Ama bundan sonra ne istediğini bilmeyen insanlarla zaman kaybetmek istemiyorum. [/QUOTE]
Alıntı ekle…
İnsan doğrulaması
FORUM
Çiftçilik Genel
Çiftçi Bilgi Kutusu
Toprak Analizinden - Hasata Mısır Sezonu 2022
Bu site çerezler kullanır. Bu siteyi kullanmaya devam ederek çerez kullanımımızı kabul etmiş olursunuz.
Kabul
Daha fazla bilgi edin…
Alt