PORTAL
FORUM
Forumlar
Giriş yap
Kayıt ol
Neler Yeni?
Ara
Ara
Sadece başlıkları ara
Kullanıcı:
Forumlar
Menü
Giriş yap
Kayıt ol
Uygulamayı yükle
Yükle
FORUM
Hızlı Paylaşım
Hızlı Paylaşım
Toprak Analizine göre Bitki Besleme ve Buğday son durum .
JavaScript devre dışı. Daha iyi bir deneyim için, önce lütfen tarayıcınızda JavaScript'i etkinleştirin.
Çok eski bir web tarayıcısı kullanıyorsunuz. Bu veya diğer siteleri görüntülemekte sorunlar yaşayabilirsiniz..
Tarayıcınızı güncellemeli veya
alternatif bir tarayıcı
kullanmalısınız.
Konuya cevap ver
<blockquote data-quote="Akifİnanç68" data-source="post: 1475494" data-attributes="member: 77558"><p>Merhaba. Bor miktarı dikkatimi çekti. Görevim gereği pek çok analiz yaptım, Türkiye'de her işte olduğu gibi analizlerde de hata payı oldukça yüksek, %10 hata payı bile mükemmel bir rakamdır. Laboratuvarı işletenleri tanımıyorum ama bu rakam bana oldukça iddialı geldi... Belki örneklerin okuma sırası karışmış, yanlış yazılmış veya şahit (borsuz) çözelti sizin adınıza olan örneğin yerine okunmuş olabilir. Zira bu kadar düşük bor olsaydı biçerdöver bile tarlaya girmezdi. Çünkü toprakta boru sınıflandırırken; < 0,5 mg/kg ise düşük, 0,5-1 mg/kg orta, 1-2.4 mg/kg ise yeterli diye sınıflandırırız. Bizim bölgemiz (Aksaray/Eskil) ise 2.5-10 ppm arasında toksik bor bulunur. Eğer yanlış bir analiz sonucu önümüze gelirse ve ek olarak bor gübrelemesi yaparsak hiç hoş sonuçlarla karşılaşmayız... Neyse, biz yine de bor analiz sonucunu "düşük" olarak kabul edelim.</p><p></p><p>Ayrıca analizde belirtmeyi tercih etmemişler ama ben yine de belirteyim, mevcut sonuçlara göre toprağınızın Değişebilir Sodyum %'si 9,5. Bu rakam %15'den fazla olduğunda net olarak "alkalilik sorunu vardır" diye sınıflandırırız. Fakat bir başka dikkati çeken ise, tuzluluk yokken bu sonucun bulunmasıdır. Bizzat benim şuanda Aksaray/Eskil bölgesinde yaptığım 44 toprak örnekli bir çalışmaya göre tuzluluk (EC) ve toprakta değişebilir sodyum oranı bağlantısı şu şekilde:</p><p></p><p>[ATTACH=full]85320[/ATTACH]</p><p></p><p>Sizde tuzluluk, EC (1:1) mmhos/cm şeklinde değil de, % şeklinde verilmiş. Sizin % tuzluluk sonucunuzu dünya genelinde kabul gören standart olan mmhos/cm'e çevirince 843 mmhos/cm yapar. Bu da onu yine "tuzsuz" sınıfına sokar. Ancak tuzluluk olmadan bu kadar sodyum ve dolaylı olarak da hesaplanacak değişebilir sodyum %'si bulunması pek rastlanacak birşey değil. </p><p></p><p>Yine de analiz sonuçlarınıza güveniyorsanız; tarlada sulama yapma imkanı olup olmadığını belirtirseniz sizin şartlarınıza uygun olarak eksik olan mikro elementlerinin dozlarını ve veriliş formlarını önerebilirim.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Akifİnanç68, post: 1475494, member: 77558"] Merhaba. Bor miktarı dikkatimi çekti. Görevim gereği pek çok analiz yaptım, Türkiye'de her işte olduğu gibi analizlerde de hata payı oldukça yüksek, %10 hata payı bile mükemmel bir rakamdır. Laboratuvarı işletenleri tanımıyorum ama bu rakam bana oldukça iddialı geldi... Belki örneklerin okuma sırası karışmış, yanlış yazılmış veya şahit (borsuz) çözelti sizin adınıza olan örneğin yerine okunmuş olabilir. Zira bu kadar düşük bor olsaydı biçerdöver bile tarlaya girmezdi. Çünkü toprakta boru sınıflandırırken; < 0,5 mg/kg ise düşük, 0,5-1 mg/kg orta, 1-2.4 mg/kg ise yeterli diye sınıflandırırız. Bizim bölgemiz (Aksaray/Eskil) ise 2.5-10 ppm arasında toksik bor bulunur. Eğer yanlış bir analiz sonucu önümüze gelirse ve ek olarak bor gübrelemesi yaparsak hiç hoş sonuçlarla karşılaşmayız... Neyse, biz yine de bor analiz sonucunu "düşük" olarak kabul edelim. Ayrıca analizde belirtmeyi tercih etmemişler ama ben yine de belirteyim, mevcut sonuçlara göre toprağınızın Değişebilir Sodyum %'si 9,5. Bu rakam %15'den fazla olduğunda net olarak "alkalilik sorunu vardır" diye sınıflandırırız. Fakat bir başka dikkati çeken ise, tuzluluk yokken bu sonucun bulunmasıdır. Bizzat benim şuanda Aksaray/Eskil bölgesinde yaptığım 44 toprak örnekli bir çalışmaya göre tuzluluk (EC) ve toprakta değişebilir sodyum oranı bağlantısı şu şekilde: [ATTACH type="full"]85320[/ATTACH] Sizde tuzluluk, EC (1:1) mmhos/cm şeklinde değil de, % şeklinde verilmiş. Sizin % tuzluluk sonucunuzu dünya genelinde kabul gören standart olan mmhos/cm'e çevirince 843 mmhos/cm yapar. Bu da onu yine "tuzsuz" sınıfına sokar. Ancak tuzluluk olmadan bu kadar sodyum ve dolaylı olarak da hesaplanacak değişebilir sodyum %'si bulunması pek rastlanacak birşey değil. Yine de analiz sonuçlarınıza güveniyorsanız; tarlada sulama yapma imkanı olup olmadığını belirtirseniz sizin şartlarınıza uygun olarak eksik olan mikro elementlerinin dozlarını ve veriliş formlarını önerebilirim. [/QUOTE]
Alıntı ekle…
İnsan doğrulaması
FORUM
Hızlı Paylaşım
Hızlı Paylaşım
Toprak Analizine göre Bitki Besleme ve Buğday son durum .
Bu site çerezler kullanır. Bu siteyi kullanmaya devam ederek çerez kullanımımızı kabul etmiş olursunuz.
Kabul
Daha fazla bilgi edin…
Alt