Trabzon’da 10 Bin Samuray Arısı Salındı

6.png

Karadeniz’de Fındık Bahçelerinde Kahverengi Kokarca ile Mücadele Başladı

Karadeniz’de fındık üreticileri, fındık bahçelerine zarar veren kahverengi kokarca böceğine karşı mücadele mevsimine girdi. Trabzon’un çeşitli ilçelerinde, laboratuvar ortamında çoğaltılan 10 bin samuray arısı doğaya salındı. Bu biyolojik mücadele yöntemi, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yürütülüyor ve istilacı böceğe karşı sürdürülen savaşta önemli bir adım olarak kabul ediliyor.

Fındıkta Verim ve Kaliteyi Artırma Çabaları​

Türkiye, dünya ticaretinde lider olduğu fındık üretiminde verim ve kalite kaybına neden olan kahverengi kokarca böceği ile yoğun bir mücadele içerisinde. Bu böcek, fındık başta olmak üzere meyve ve sebze bahçelerinde de büyük zararlara yol açıyor. Bitkilerin yapraklarını yiyip, suyunu emerek köklerini kurutan bu istilacı tür, üreticilerin en büyük kabusu haline geldi.

Samuray Arıları ile Biyolojik Mücadele​

Tarım ve Orman Bakanlığı, bu zararlı böcekle mücadele kapsamında samuray arıları üretmeye başladı. Trabzon Tarım ve Orman Müdürü İsa Kaplan, Karadeniz Araştırma Enstitüsü’nde bir yıl içinde 150 bin samuray arısının üretildiğini belirtti. İlk salınımın 2023 yılında Artvin'de 26 bin arı ile gerçekleştirildiğini söyleyen Kaplan, bu yıl Türkiye genelinde 150 bin, Trabzon'da ise eş zamanlı olarak 10 bin samuray arısının doğaya salındığını ifade etti.

Biyolojik ve Kimyasal Mücadele​

Samuray arıları, kahverengi kokarca böceği ile biyolojik mücadelede önemli bir rol oynuyor. Bu arılar, böceklerin yumurtalarını parazitler ve böcek popülasyonunu kontrol altında tutar. Ancak biyolojik mücadeleye ek olarak kimyasal mücadele de yapılacak. Karadeniz Araştırma Enstitüsü'nün büyük çabalarıyla yürütülen bu projede, gece gündüz demeden çalışan uzmanlar, bölgedeki tarımın korunması için büyük özveri gösteriyor.

Yerel Yönetimlerin Katkısı​

Trabzon’da düzenlenen törende, Trabzon Tarım ve Orman Müdürü İsa Kaplan, Karadeniz Araştırma Enstitüsü'nün bu mücadeledeki rolüne değinerek, “İlk salınımını 2023’te Artvin'de 26 bin olarak gerçekleştirdik. Bu yıl ise Türkiye genelinde 150 bin, ilimizde ise bugün eş zamanlı 10 bin samuray arı salınımını gerçekleştiriyoruz” dedi. Kaplan, kahverengi kokarca ile mücadelenin en büyük kısmının biyolojik mücadele olduğunu belirterek, “Samuray arısının yanında elbette kimyasal mücadelede de yapacağız. Karadeniz Araştırma Enstitüsü'nün inanılmaz bir mutfak hikayesi var. Arkadaşlarımız gece gündüz uyumadan, cumartesi pazar nöbet tutarak, yeri geldi kendi ekonomilerini de işin içine katarak bu mücadeleyi verdiler. Karadeniz Araştırma Enstitüsü'ne ve bakanlığımıza teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.

 

Benzer Konular