PORTAL
FORUM
Forumlar
Giriş yap
Kayıt ol
Neler Yeni?
Ara
Ara
Sadece başlıkları ara
Kullanıcı:
Forumlar
Menü
Giriş yap
Kayıt ol
Uygulamayı yükle
Yükle
FORUM
Hızlı Paylaşım
Hızlı Paylaşım
Tütün Hasadı Başladı
JavaScript devre dışı. Daha iyi bir deneyim için, önce lütfen tarayıcınızda JavaScript'i etkinleştirin.
Çok eski bir web tarayıcısı kullanıyorsunuz. Bu veya diğer siteleri görüntülemekte sorunlar yaşayabilirsiniz..
Tarayıcınızı güncellemeli veya
alternatif bir tarayıcı
kullanmalısınız.
Konuya cevap ver
<blockquote data-quote="TrakKulüp Gündem" data-source="post: 1452040" data-attributes="member: 4"><p>[ATTACH=full]76586[/ATTACH]</p><p></p><p></p><p>Samsun'un <strong>Bafra</strong> ilçesinde <strong>tütün</strong> hasadı başladı. Bafra'da <strong>tütün</strong> üreticileri, artan maliyetler ve <strong>düşük</strong> <strong>rekolteden</strong> dolayı tütünün pek <strong>para</strong> <strong>etmediğini</strong> söylüyor. Tütün toplama işi <strong>yaşlılara</strong> <strong>kaldığı</strong> için <strong>genç</strong> <strong>nüfusun</strong> <strong>olmadığı</strong> belirtiliyor. Ekili tütün alanında gözle görülür bir <strong>düşüş</strong> olduğu ifade ediliyor. Çiftçiler, devletin tarım sektörüne <strong>destek</strong> <strong>vermesini</strong> talep ediyor.</p><p></p><p></p><p>Çiftçiler <strong>70</strong> <strong>TL'den</strong> tütün alan özel firmalardan şikayetçi</p><p></p><p></p><p> <strong>Samsun'un</strong> <strong>Bafra</strong> ilçesinde kırsal kesimde tütün hasadı başladı.</p><p></p><p></p><p>Türkiye'nin <strong>tütün</strong> <strong>ambarı</strong> olarak nitelendirilen <strong>Samsun'da</strong> kırsal kesimlerde tütün hasadı başladı. <strong>Bafra'da</strong> kırsal kesimin <strong>tek</strong> <strong>geçim</strong> kaynağı olan <strong>tütünde</strong> üreticiler bu sene <strong>artan</strong> <strong>maliyetler</strong> ve <strong>düşük</strong> <strong>rekolteden</strong> dolayı tütünün pek <strong>para</strong> <strong>etmediğini</strong> söylese de <strong>gece</strong>-<strong>gündüz</strong> tarladaki tütünlerini <strong>hasat</strong> ediyorlar.</p><p></p><p></p><p><strong>"Bu sene rekolte az olacak"</strong></p><p></p><p></p><p>Hasat hakkında bilgi veren Gökçesu Mahalle Muhtarı <strong>Aytekin</strong> <strong>Çil</strong>, "Tütün bize <strong>dedelerimizden</strong>, <strong>atalarımızdan</strong> gelen bir meslek. Küçük yaştan beri bu işi yapıyoruz. Günden güne <strong>maliyetlerin</strong> <strong>yüksek</strong> olması, <strong>tütün</strong> fiyatlarının <strong>ucuz</strong> olması bizi zorluyor. Zaten bu işi yapan da çok az kaldı. Yeni neslin de bu işi yapacağını sanmıyorum. Bize bu işi yaptıran da şirketlerin <strong>yüklü</strong> <strong>avans</strong> vermesi. Bu sene de <strong>aşırı</strong> <strong>yağışlardan</strong> dolayı vatandaş <strong>tütün</strong> ekimi yapamadı. Yapanlarınki de doğru dürüst <strong>büyümedi</strong>. Bu sene rekoltenin <strong>çok</strong> <strong>düşük</strong> olacağını tahmin ediyorum. Durum onu gösteriyor" dedi.</p><p></p><p></p><p><strong>"Köyde tütün toplayacak genç nüfus yok"</strong></p><p></p><p></p><p>Kente <strong>göç</strong> nedeniyle tütün toplama işinin <strong>yaşlılara</strong> kaldığını ifade eden Müstecep Mahallesi'nden tütün üreticisi <strong>Seydi Aytaç</strong>, "Tütünden başka bir şey olmuyor maalesef. <strong>Sulama</strong> <strong>olmadığı</strong> için sadece <strong>tütüne</strong> elverişli bir yer olduğu için sadece tütün yapmak zorunda kalıyoruz. Maliyetlerde yüksek, şu an iş gücü olarak kimse yok. Herkes <strong>göç</strong> etti gitti. Ortalama yaş olarak <strong>60</strong> <strong>yaşında</strong> insanlar var. Artık son <strong>demlerini</strong> yaşıyor tütün işi. Herkes <strong>göç</strong> etti gitti, yapacak <strong>kimse</strong> yok. Bu gidişle tütün işi yapılamayacak. <strong>Maliyetler</strong> <strong>düşük</strong> olsa bile <strong>insan</strong> gücü <strong>yok</strong>. Olmadığı sürece tamamen yok olup gidecek. Bu tütünü üreten olmayacak. Bu sene verimler <strong>çok</strong> <strong>düşük</strong>. Dikme olayı çok zor geçti. Şartlar hiç uygun gitmedi <strong>yağıştan</strong> dolayı. İnsan gücü tamamen <strong>şehre</strong> aktı ve <strong>geri</strong> dönüş yok" diye konuştu.</p><p></p><p>[ATTACH=full]76587[/ATTACH]</p><p></p><p>Ekili tütün alanında gözle görülür bir düşüş olduğunu belirten Bafra Ziraat Odası Başkanı <strong>Osman Tosuner</strong> ise, "Çiftçi çok <strong>mağdur</strong>. Herkes sözleşmeli ve para karşılığında <strong>avans</strong> alıp karşılığında tütün yapıyor. <strong>2023</strong> yılında şu an tütün <strong>kırımı</strong> başladı. Ziyaret ettiğimiz üretici 'geçen sene <strong>28</strong> <strong>dönüm</strong> yer ektim, bu sene <strong>4</strong> <strong>dönüm</strong> ektim' diyor. Arada <strong>24</strong> dönümlük bir noksanlık var. Hiç dikemeyen de var. Vatandaş <strong>avansını</strong> almış, <strong>parayı</strong> da <strong>kullanmış</strong>. Avans veren firma <strong>parasını</strong> istiyor, üretici de aldığı parayı geriye veremiyor. Çok büyük sıkıntılı dönem yaşıyor. Devletimizin göçün önlenmesi için bir an önce <strong>girdi</strong> maliyetlerinde <strong>çiftçiye</strong> <strong>yardım</strong> etmesi lazım. Müstecep Mahallesi'nde en az <strong>50</strong> <strong>genç</strong> İstanbul, Ankara ve Bursa'ya çalışmaya gitmiş. En büyük sıkıntı bu. Devletimizin bir an önce tarım yapan <strong>çiftçilerimize</strong> <strong>destek</strong> vermesi lazım. <strong>Hububat</strong>, <strong>buğdaylarda</strong> büyük <strong>sıkıntılar</strong> yaşandı, biz onları kabul ediyoruz ama <strong>en büyük</strong> sıkıntı <strong>kırsal</strong> kesimin tek geçim kayağı olan <strong>tütün</strong>. Bir an önce <strong>alıcı</strong> firmalarla <strong>Tarım ve Orman Bakanlığının</strong> bir araya oturup tütün fiyatlarının görüşülmesi lazım. Bugün <strong>70</strong> <strong>liraya</strong> sözleşme yapmış ama <strong>170</strong> lira olsa <strong>kurtarma</strong> şansı yok. O kadar bir sıkıntılı bir dönem yaşıyoruz. Ben tarımı temsil eden bir kurumun başkanı olarak Türkiye'de tarım yapan çiftçilerin sabırlı olmasını diliyorum. Hükümetimiz <strong>halkına</strong>, <strong>tarım</strong> yapan <strong>çiftçiye</strong> <strong>destek</strong> verecek <strong>güce sahiptir</strong>" şeklinde konuştu.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="TrakKulüp Gündem, post: 1452040, member: 4"] [ATTACH type="full"]76586[/ATTACH] Samsun'un [B]Bafra[/B] ilçesinde [B]tütün[/B] hasadı başladı. Bafra'da [B]tütün[/B] üreticileri, artan maliyetler ve [B]düşük[/B] [B]rekolteden[/B] dolayı tütünün pek [B]para[/B] [B]etmediğini[/B] söylüyor. Tütün toplama işi [B]yaşlılara[/B] [B]kaldığı[/B] için [B]genç[/B] [B]nüfusun[/B] [B]olmadığı[/B] belirtiliyor. Ekili tütün alanında gözle görülür bir [B]düşüş[/B] olduğu ifade ediliyor. Çiftçiler, devletin tarım sektörüne [B]destek[/B] [B]vermesini[/B] talep ediyor. Çiftçiler [B]70[/B] [B]TL'den[/B] tütün alan özel firmalardan şikayetçi [B]Samsun'un[/B] [B]Bafra[/B] ilçesinde kırsal kesimde tütün hasadı başladı. Türkiye'nin [B]tütün[/B] [B]ambarı[/B] olarak nitelendirilen [B]Samsun'da[/B] kırsal kesimlerde tütün hasadı başladı. [B]Bafra'da[/B] kırsal kesimin [B]tek[/B] [B]geçim[/B] kaynağı olan [B]tütünde[/B] üreticiler bu sene [B]artan[/B] [B]maliyetler[/B] ve [B]düşük[/B] [B]rekolteden[/B] dolayı tütünün pek [B]para[/B] [B]etmediğini[/B] söylese de [B]gece[/B]-[B]gündüz[/B] tarladaki tütünlerini [B]hasat[/B] ediyorlar. [B]"Bu sene rekolte az olacak"[/B] Hasat hakkında bilgi veren Gökçesu Mahalle Muhtarı [B]Aytekin[/B] [B]Çil[/B], "Tütün bize [B]dedelerimizden[/B], [B]atalarımızdan[/B] gelen bir meslek. Küçük yaştan beri bu işi yapıyoruz. Günden güne [B]maliyetlerin[/B] [B]yüksek[/B] olması, [B]tütün[/B] fiyatlarının [B]ucuz[/B] olması bizi zorluyor. Zaten bu işi yapan da çok az kaldı. Yeni neslin de bu işi yapacağını sanmıyorum. Bize bu işi yaptıran da şirketlerin [B]yüklü[/B] [B]avans[/B] vermesi. Bu sene de [B]aşırı[/B] [B]yağışlardan[/B] dolayı vatandaş [B]tütün[/B] ekimi yapamadı. Yapanlarınki de doğru dürüst [B]büyümedi[/B]. Bu sene rekoltenin [B]çok[/B] [B]düşük[/B] olacağını tahmin ediyorum. Durum onu gösteriyor" dedi. [B]"Köyde tütün toplayacak genç nüfus yok"[/B] Kente [B]göç[/B] nedeniyle tütün toplama işinin [B]yaşlılara[/B] kaldığını ifade eden Müstecep Mahallesi'nden tütün üreticisi [B]Seydi Aytaç[/B], "Tütünden başka bir şey olmuyor maalesef. [B]Sulama[/B] [B]olmadığı[/B] için sadece [B]tütüne[/B] elverişli bir yer olduğu için sadece tütün yapmak zorunda kalıyoruz. Maliyetlerde yüksek, şu an iş gücü olarak kimse yok. Herkes [B]göç[/B] etti gitti. Ortalama yaş olarak [B]60[/B] [B]yaşında[/B] insanlar var. Artık son [B]demlerini[/B] yaşıyor tütün işi. Herkes [B]göç[/B] etti gitti, yapacak [B]kimse[/B] yok. Bu gidişle tütün işi yapılamayacak. [B]Maliyetler[/B] [B]düşük[/B] olsa bile [B]insan[/B] gücü [B]yok[/B]. Olmadığı sürece tamamen yok olup gidecek. Bu tütünü üreten olmayacak. Bu sene verimler [B]çok[/B] [B]düşük[/B]. Dikme olayı çok zor geçti. Şartlar hiç uygun gitmedi [B]yağıştan[/B] dolayı. İnsan gücü tamamen [B]şehre[/B] aktı ve [B]geri[/B] dönüş yok" diye konuştu. [ATTACH type="full" width="645px"]76587[/ATTACH] Ekili tütün alanında gözle görülür bir düşüş olduğunu belirten Bafra Ziraat Odası Başkanı [B]Osman Tosuner[/B] ise, "Çiftçi çok [B]mağdur[/B]. Herkes sözleşmeli ve para karşılığında [B]avans[/B] alıp karşılığında tütün yapıyor. [B]2023[/B] yılında şu an tütün [B]kırımı[/B] başladı. Ziyaret ettiğimiz üretici 'geçen sene [B]28[/B] [B]dönüm[/B] yer ektim, bu sene [B]4[/B] [B]dönüm[/B] ektim' diyor. Arada [B]24[/B] dönümlük bir noksanlık var. Hiç dikemeyen de var. Vatandaş [B]avansını[/B] almış, [B]parayı[/B] da [B]kullanmış[/B]. Avans veren firma [B]parasını[/B] istiyor, üretici de aldığı parayı geriye veremiyor. Çok büyük sıkıntılı dönem yaşıyor. Devletimizin göçün önlenmesi için bir an önce [B]girdi[/B] maliyetlerinde [B]çiftçiye[/B] [B]yardım[/B] etmesi lazım. Müstecep Mahallesi'nde en az [B]50[/B] [B]genç[/B] İstanbul, Ankara ve Bursa'ya çalışmaya gitmiş. En büyük sıkıntı bu. Devletimizin bir an önce tarım yapan [B]çiftçilerimize[/B] [B]destek[/B] vermesi lazım. [B]Hububat[/B], [B]buğdaylarda[/B] büyük [B]sıkıntılar[/B] yaşandı, biz onları kabul ediyoruz ama [B]en büyük[/B] sıkıntı [B]kırsal[/B] kesimin tek geçim kayağı olan [B]tütün[/B]. Bir an önce [B]alıcı[/B] firmalarla [B]Tarım ve Orman Bakanlığının[/B] bir araya oturup tütün fiyatlarının görüşülmesi lazım. Bugün [B]70[/B] [B]liraya[/B] sözleşme yapmış ama [B]170[/B] lira olsa [B]kurtarma[/B] şansı yok. O kadar bir sıkıntılı bir dönem yaşıyoruz. Ben tarımı temsil eden bir kurumun başkanı olarak Türkiye'de tarım yapan çiftçilerin sabırlı olmasını diliyorum. Hükümetimiz [B]halkına[/B], [B]tarım[/B] yapan [B]çiftçiye[/B] [B]destek[/B] verecek [B]güce sahiptir[/B]" şeklinde konuştu. [/QUOTE]
Alıntı ekle…
İnsan doğrulaması
FORUM
Hızlı Paylaşım
Hızlı Paylaşım
Tütün Hasadı Başladı
Bu site çerezler kullanır. Bu siteyi kullanmaya devam ederek çerez kullanımımızı kabul etmiş olursunuz.
Kabul
Daha fazla bilgi edin…
Alt