PORTAL
FORUM
Forumlar
Giriş yap
Kayıt ol
Neler Yeni?
Ara
Ara
Sadece başlıkları ara
Kullanıcı:
Forumlar
Menü
Giriş yap
Kayıt ol
Uygulamayı yükle
Yükle
FORUM
Tarım Ürünleri
Tarla Bitkileri
Arpa
Verim rekoru
JavaScript devre dışı. Daha iyi bir deneyim için, önce lütfen tarayıcınızda JavaScript'i etkinleştirin.
Çok eski bir web tarayıcısı kullanıyorsunuz. Bu veya diğer siteleri görüntülemekte sorunlar yaşayabilirsiniz..
Tarayıcınızı güncellemeli veya
alternatif bir tarayıcı
kullanmalısınız.
Konuya cevap ver
<blockquote data-quote="FatihÖZHAN" data-source="post: 1249890" data-attributes="member: 876"><p>''Maygun10'' Bilgi Kullanıcısı Bey efendi; Yetkililerinizle haklı olmakla birlikte, MART/NİSAN 2018 dönemi Kayseri'nin bazı bölgelerinde bahar ayı yerine kış mevsimi yaşandı. Resmen OCAK ayı yaşandı denilebilir. Buna bağlı olarak bölgede hiç bir meyve olmadı, Her zaman yetişen Kaysı, Erik, Elma, Armut, Vişne,Kiraz Dut, En önemlisi Ceviz ağaçlarında tek bir meyve görülmedi.Hepsini soğuk vurdu yok etti, kimisi meyve iken kimisi çiçek iken kimisi daha tomurcuk iken. Sonradan sadece ağaçların yaprakları meydana geldi. Otlar geç uyandı. Çiçekler mevsimsiz açtı. Arısı olanlar verim alamadı, Arı geçmesin diye Kek, şeker vb. takviyeler yaptılar. Ektiğim arazı 1850 Rakım'lı bir yer, Balıkesir'de 1850 rakım demek Dağ zirvesi demek, belki o yükseklikte dağ ya var ya yok,Mart başı gibi tabiat uyanmasaydı belki zarar görmezdi, ancak tabiat uyandı. Sonrada tekrar kış yapınca bu haller oldu. Ekmiş olduğum TİĞEM'in ISLAH çalışmaları sonucu elde ettiği Altı sıralı ve ALTIKAT cinsi bir arpa. Güneydoğu bölgesi için ıslah edilmiş kurağa dayanıklı bir çeşit olduğunu belirttiler. İlgili personellere; '' 1850 Rakımlı bölgede yetişir mi ? diye soru yönelttiğimde, -Erzurum bölgesine çok gönderdik, her hangi bir şikayet almadık, Kayseri'dede çok rahat yetişir'' Referansını alınca 8 Dm²alana yetecek kadar alayım ekeyim seneye tohumluk yapar, hem iklime uyum sağlar hemde seneye ekeceğim yerlerin tohumlukları çıkar dedim. Daha doğrusu 1980 yıllından bu zamana kadar uygulamamız bu şekilde, İki sene Kırmızı toprakta, iki senede siyah toprakta ekim işini yaptıktan sonra başka bir bölgenin ıslak edilmiş hububatını alır eker işlemlere devam ederiz. 1980 tarihinden beride Toprak analizi yapılmaktadır. Buradan alınan tohumlar 1250/1550 rakımlı tarlalarda eker verim alırız. Bu 8 DM² alan normalde çok verimli kardeşleşmeyi çok yapan taneleri dolgun olan bir arazi,buradan alınan tohumlar diğer rakımı düşük yerlerde ekilince verimi dahada artmaktadır. Ancak tabiatın uyandığı Mart ayında tarlaya gittiğimde Geçen senin iklimi diğer tarlaları da zarara uğratmış. şayet Gaziantep'den arpayı getirmemiş olsaydım hiç gübre bile atmayacaktım. Cinsi için Üre gübresini attım. Mayıs ayında da Nitrat atacaktım. elimde yoktu, yakın çevrede de bulamadım. Rakımı düşük olan yerler başağı çıkartırken burası daha yeni yeni kendini topluyordu. İkici gübreyi de Üre yerine Nitrat attım. Çok tecrübeli arkadaşlarıma telefonla sordumsa da bu seneye has oluşan iklimden dolayı hiç kimse yanlış yada doğru bir şey söyleyemedi. Ziraat Mühendis arkadaştan tecrübeli çiftçi arkadaşlara kadar. Hiç bir şey olmasa bile 8 dm² alandan bir sıkıntı olmaz düşünce ile ikinci Üre'yi atar atmaz çok soğukla birlikte karla karışık yağmur on gün boyunca yağdı. Arpa kendini kurtardı, komşu tarladakilerden de iyi oldu. Ne var ki Biçerci'nin tecrübesizliğine uğradık. Adana Yüreğir Camili Köyü'nden Gelen Biçerci 3/4 aydır arazide olduğunu eve gitmeksizin biçe biçe Adana'dan Kayseri'ye kadar geldiğini biçmekten çok usandığını söyleyip duruyordu. Benim tarlaya biçer gelince yanında çalışan yeğeni veya köylüsü olan 16/17 yaşlarındaki çocuğa Biçeri verdi. Çocuk kısa tecrübeli olduğu için en az 3/1'ni biçerken döktü.Yani 133 Kğ yerde kaldı. Burdanda zarar ettik. Dm² alandan tarla 400+133 Kğ bir verim vermiş isede elde edilenl 400 Kğ. Normalde dediğiniz gibi bu kadar gübre atılmaz. Yukarıda yazdığım gibi ''tabiri caizse se ölen ve ölüyü diriltmek adına yapılan bir işlem'' nedeni budur. İnşallah bundan sonraki okuyucu arkadaşlar yazdığımı okur ve anlarlar. Soracakları sorular Mükerrer olmaz. Her yerin iklimi toprağı farklıdır. Kastamonu'nun ilçelerinin iklim ve toprağı da varklı Balıkersir'de farklı Trakya Kırklareli Vize, Havsa, Bursa Gürsu uygulamalarda farklı olur bazen çeşitli nedenlerle uygulamanın dışına da çıkabilirsin. Herkese İyi Forumlar, bereketli bol kazançlı Ürünler sizin olası dileğiyle;</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="FatihÖZHAN, post: 1249890, member: 876"] ''Maygun10'' Bilgi Kullanıcısı Bey efendi; Yetkililerinizle haklı olmakla birlikte, MART/NİSAN 2018 dönemi Kayseri'nin bazı bölgelerinde bahar ayı yerine kış mevsimi yaşandı. Resmen OCAK ayı yaşandı denilebilir. Buna bağlı olarak bölgede hiç bir meyve olmadı, Her zaman yetişen Kaysı, Erik, Elma, Armut, Vişne,Kiraz Dut, En önemlisi Ceviz ağaçlarında tek bir meyve görülmedi.Hepsini soğuk vurdu yok etti, kimisi meyve iken kimisi çiçek iken kimisi daha tomurcuk iken. Sonradan sadece ağaçların yaprakları meydana geldi. Otlar geç uyandı. Çiçekler mevsimsiz açtı. Arısı olanlar verim alamadı, Arı geçmesin diye Kek, şeker vb. takviyeler yaptılar. Ektiğim arazı 1850 Rakım'lı bir yer, Balıkesir'de 1850 rakım demek Dağ zirvesi demek, belki o yükseklikte dağ ya var ya yok,Mart başı gibi tabiat uyanmasaydı belki zarar görmezdi, ancak tabiat uyandı. Sonrada tekrar kış yapınca bu haller oldu. Ekmiş olduğum TİĞEM'in ISLAH çalışmaları sonucu elde ettiği Altı sıralı ve ALTIKAT cinsi bir arpa. Güneydoğu bölgesi için ıslah edilmiş kurağa dayanıklı bir çeşit olduğunu belirttiler. İlgili personellere; '' 1850 Rakımlı bölgede yetişir mi ? diye soru yönelttiğimde, -Erzurum bölgesine çok gönderdik, her hangi bir şikayet almadık, Kayseri'dede çok rahat yetişir'' Referansını alınca 8 Dm²alana yetecek kadar alayım ekeyim seneye tohumluk yapar, hem iklime uyum sağlar hemde seneye ekeceğim yerlerin tohumlukları çıkar dedim. Daha doğrusu 1980 yıllından bu zamana kadar uygulamamız bu şekilde, İki sene Kırmızı toprakta, iki senede siyah toprakta ekim işini yaptıktan sonra başka bir bölgenin ıslak edilmiş hububatını alır eker işlemlere devam ederiz. 1980 tarihinden beride Toprak analizi yapılmaktadır. Buradan alınan tohumlar 1250/1550 rakımlı tarlalarda eker verim alırız. Bu 8 DM² alan normalde çok verimli kardeşleşmeyi çok yapan taneleri dolgun olan bir arazi,buradan alınan tohumlar diğer rakımı düşük yerlerde ekilince verimi dahada artmaktadır. Ancak tabiatın uyandığı Mart ayında tarlaya gittiğimde Geçen senin iklimi diğer tarlaları da zarara uğratmış. şayet Gaziantep'den arpayı getirmemiş olsaydım hiç gübre bile atmayacaktım. Cinsi için Üre gübresini attım. Mayıs ayında da Nitrat atacaktım. elimde yoktu, yakın çevrede de bulamadım. Rakımı düşük olan yerler başağı çıkartırken burası daha yeni yeni kendini topluyordu. İkici gübreyi de Üre yerine Nitrat attım. Çok tecrübeli arkadaşlarıma telefonla sordumsa da bu seneye has oluşan iklimden dolayı hiç kimse yanlış yada doğru bir şey söyleyemedi. Ziraat Mühendis arkadaştan tecrübeli çiftçi arkadaşlara kadar. Hiç bir şey olmasa bile 8 dm² alandan bir sıkıntı olmaz düşünce ile ikinci Üre'yi atar atmaz çok soğukla birlikte karla karışık yağmur on gün boyunca yağdı. Arpa kendini kurtardı, komşu tarladakilerden de iyi oldu. Ne var ki Biçerci'nin tecrübesizliğine uğradık. Adana Yüreğir Camili Köyü'nden Gelen Biçerci 3/4 aydır arazide olduğunu eve gitmeksizin biçe biçe Adana'dan Kayseri'ye kadar geldiğini biçmekten çok usandığını söyleyip duruyordu. Benim tarlaya biçer gelince yanında çalışan yeğeni veya köylüsü olan 16/17 yaşlarındaki çocuğa Biçeri verdi. Çocuk kısa tecrübeli olduğu için en az 3/1'ni biçerken döktü.Yani 133 Kğ yerde kaldı. Burdanda zarar ettik. Dm² alandan tarla 400+133 Kğ bir verim vermiş isede elde edilenl 400 Kğ. Normalde dediğiniz gibi bu kadar gübre atılmaz. Yukarıda yazdığım gibi ''tabiri caizse se ölen ve ölüyü diriltmek adına yapılan bir işlem'' nedeni budur. İnşallah bundan sonraki okuyucu arkadaşlar yazdığımı okur ve anlarlar. Soracakları sorular Mükerrer olmaz. Her yerin iklimi toprağı farklıdır. Kastamonu'nun ilçelerinin iklim ve toprağı da varklı Balıkersir'de farklı Trakya Kırklareli Vize, Havsa, Bursa Gürsu uygulamalarda farklı olur bazen çeşitli nedenlerle uygulamanın dışına da çıkabilirsin. Herkese İyi Forumlar, bereketli bol kazançlı Ürünler sizin olası dileğiyle; [/QUOTE]
Alıntı ekle…
İnsan doğrulaması
FORUM
Tarım Ürünleri
Tarla Bitkileri
Arpa
Verim rekoru
Bu site çerezler kullanır. Bu siteyi kullanmaya devam ederek çerez kullanımımızı kabul etmiş olursunuz.
Kabul
Daha fazla bilgi edin…
Alt