Ynt: Anapo, Andino ve Adagio Bugday Cesitleri Hakkinda
onurs link=topic=66062.msg806389#msg806389 date=1386437851' Alıntı:
gürkan abi bu kırmızı etiket nedir mavi etiket neyi ifade eder
onur kısaca tohumluklar şöyle sınıflandırılıyor.
özlük derecesine göre ;
elit(öz) > orjinal > anaç > sertifikalı (çiftçiye ulaşan)
elit,orjinal,anaç ve sertifikalı kademeli tohumlukların herbirinin belli bir üretim süresi vardır. bu süre geçilirse tohumluk o nitelikten çıkar.
mesela orjinal tohum 2 yıl üretilir.
orjinal tohumdan üretilen anaç tohum 1 yıl üretilir.
anaç tohumdan üretilen sertifikalı tohum ise 3 yıl üretilir.
elit ve orjinal tohumluklar genelde gen bankalarında ve ilgili enstitülerde koruma altında
bazı orjinal ve anaçlar yine hak sahibi enstitü ve özel tohum şirketlerinde
anaç ve sertifikalılar tohum şirketlerinde yada sertifiya sahip üretici işletmelerde.
çiftçinin ektiği tohum sertifikalı kademeli oluyor. kademe 1 den başlar. 2-3 diye ilerledikçe tohum eskir. kademeler sanırım 3 yılda bir atlıyor. kademe 1 en verimli tohum oluyor. yani tohum firmaları anaç tohumdan üretim yapıp çuvallayıp, ertesi sene sertifikalı kademe 1 tohum üretmiş oluyor. bu çiftçi elindeki en verimli tohum oluyor. mavi ve kırmızı etiketler ise şu anlama sahip. mavi etiketler kademe 1 tohum oluyor. yani en yeni, öze yakın tohum. mavi etiket tohumun üretim için piyasaya sürüldüğünü gösterir. mavi etiketli tohumlukta piyasaya yayılmak amaçlanır. en iyi tohum budur. pisaya yeni giren, yeni çeşit tohumluklar genelde mavidir. kırmızı etiketli tohum ise daha eski, kademesi 2 veya 3 olan, genelde ticari maksatlı üretilip satılan tohumdur. mesela ticarı hakkı kimsede olmayan flamura 85 yada pehlivan cinsi buğdaylar kırmızı etiketlidir. yani bu çeşitleri, tohumluk üretim sertifikası olan herkes ekip çoğaltıp istediği gibi satabilir. tabi özel şirketlerin tohumları da kırmızı etiketli olabilir. sonuç olarak mavi etiket kırmızıya göre özlük olarak daha öndedir.kısaca bu şekilde.