Mikrobiyal Gübreler (Etkin Mikroorganizmalar)


Öncelikle herkese Merhaba,

Tarımla iştigal eden bir aileden gelip bir takım akademik faaliyetler sonunda ülkemiz çiftçisinin bir arayış içinde olmasına destek amaçlı Dünya'da son yıllarda iyice ön plana çıkan faydalı bakteri içeren mikrobiyal gübreler, hayvanlar için probiyotikler (bakteri) üzerimi üzerine bir tesis yatırımı yaptık.
Tarımda faydalı bakteri ve mantar içeren ürünler (etkin mikroorganizmalar) neden önemli?
Çünkü kritik öneme sahipler. Boşa yaratılmadılar. Bizler yeni yeni fark ediyoruz. Dünya da aynı şekilde.
Mesela, Mikoriza mantarlar köke yapışıp derinlerden (toprak işlenmezse 10 metreden fazla) su ve besin (fosfor başta olmak üzere) alırlar köke verirler.
Mesela, Bacillus subtilis bakterilerinin bazı özel ırkları külleme, mildiyö, botrytis gibi küflere karşı %70'in üzerinde tedavi, %90'ın üzerinde koruma sağlarlar.
Mesela, Trichoderma türü bazı mantarlar kök ve iletim demeti hastalıkları, fusarium, pythium, vertisilyum, fitoftora, Clavibacter michiganensis, zamk, uç kurutan, halkalı leke, kanserler, bağda kav, septorya, hatta virüslere karşı koruma ve tedavi yaparlar.
Mesela, Bacillus thuringiensis bakterilerinin bazı türleri (Growfast 3 türünü içerir) kristaller üreten bir bakteri türüdür. Tripsler, süneler, kırmızı örümcekler, güveler, tırtıllar bu kristalleri yer ve bu kristaller zararlıyı hareketsiz hale getirir, midesinde şişer patlar.
Mesela, Beuaveria bassiana türü mantarlar yaprak yüzeyinde bir beyaz mantar örtüsü oluştururlar, Bu mantara değen zararlı da aynı şekilde beyaz mantar örtüsüne bulaşır ve takriben 24 saat içinde hareketsiz hale gelir.
Aynı şekilde pantoea agglomerans, pseudomonas fluorescens, bacillus amyloliquefaciens, frankia sp, arthrobacterler, enterobacter türü bakteriler, metarhizium türü mantarlar, spirulina türü algler, chlorella türü algler vb. bir sürü faydalı mikroorganizmanın hepsi tarım toprağında, bitki yaprağında ve içinde (başta kökün içinde) olması gereken ama yüksek doz gübreler ve gübrelerdeki dolgu maddelerindeki başta kadmiyum gibi ağır metaller ile, yüksek doz bakırlar ile, sistemik fungusitler ve herbisitler ile azaldılar. Tabi düşen organik madde de bunların azalmalarında bir etken oldu.
Bu bakterilerden bazıları dekarda yılda SAF 2-8 kg azot bağlarlar. Eskiden hiç azot gübresiz üretimler yapılıyorken toprakta bu tür bakteri çeşitliliği daha fazla idi. Bunlardan 4-5 türü aynı ürün içinde olursa bitkinin azot ihtiyacının %50'ye yakınınını yılda 1-2 toprak uygulaması, 2-4 yaprak uygulaması ile karşılayabilirsiniz. Üre'ye, CAN26'ya, AS21'e alternatif olarak, onlardan tasarruf amaçlı kullanılabilir. Özellikle tohum kaplama taban gübresi yerine en ekonomik uygulama olabilir.
Bu bakterilerden bazıları toprakta yüksek pH'da özellikle kireç ile kalsiyum fosfat yani diş dolgu malzemesi, porselen olmuş fosfat ile kalsiyumu birbirinden ayırır.
Bu bakterlerden bazıları Mn, Fe, Zn, S, Mg, Silisyum gibi bitki için elzem elementleri bitkinin alacağı forma getirir (indirgenme-yükseltgenme reaksiyonları), hatta toprakta olmayanları üretirler. Bu son kısım iddialı gelebilir ama doğrudur bazı görüşlere göre.
Bu bakterilerden bazıları antibiyotikler üretir. Armutta ateş yanıklığı denen illet için kaçak kullanılan antibiyotiği dahi bu bakteriler doğal olarak üretirler. Laboratuarda da bu arkadaşlara ürettirirler onların istediği ortamı, şartları sağlayıp. Halbuki her toprak bir laboratuvar ortamı olabilir.
Bu bakterilerden çoğu organik asitler üretiler, 45 adet civarı karboksil grubu organik asit üretip toprak pH'ını asite yakın dengelerler.
Kimi hormonlar üretir, kimi ikincil metabolitler üretir, kimisi CO2 üretir, kimisi türlü türlü ifrazatlar salgılar.

Bu liste uzar gider. Çoğu şeyi yapan küçük yardımcılarımızı azalttık. Yerlerine tekrar koymaz isek üretim maliyetlerinin artışı nedeni ile, düşen verimler nedeni ile işimiz zor.
Bu tarz bakterilerin piyasada çeşitleri mevcut. Burada mühim olan nokta, çeşit miktarı ve çeşitlerin gücü. Çok top oynayan var ama yıldız topçu az. Yüksek ph'a, düşük organik maddeye, sıcaklığa dayanımı en fazla olan, en fazla sekonder metabolit (ikincil ifrazatlar) salgılanları içeren gübreleri seçmeniz gerek. Bu da ancak deneme yanılma yolu ile olur.

Bu konularda her türlü sorunuz ve katkınız için iletişimde olmak isteriz.
Ürünlerimizden az da olsa bir kısım arazinizde denemenizi rica ederiz. Bu mecradan arkadaşlara her türlü destek sağlanacaktır.
Saygılar dileriz.

Behçet
Growbat Mikrobiyal
0532 1522488
 

Resimler ve ekler

  • 272818393_320364253361596_5997233261341508126_n.jpg
    272818393_320364253361596_5997233261341508126_n.jpg
    85.1 KB · Görüntüleme: 99
  • index.jpg
    index.jpg
    8.3 KB · Görüntüleme: 96
  • deneme 23.jpg
    deneme 23.jpg
    53.6 KB · Görüntüleme: 72
  • deneme 39.png
    deneme 39.png
    680.6 KB · Görüntüleme: 70
  • deneme66.jpg
    deneme66.jpg
    98.4 KB · Görüntüleme: 97
Son düzenleme:
Öncelikle herkese Merhaba,

Tarımla iştigal eden bir aileden gelip bir takım akademik faaliyetler sonunda ülkemiz çiftçisinin bir arayış içinde olmasına destek amaçlı Dünya'da son yıllarda iyice ön plana çıkan faydalı bakteri içeren mikrobiyal gübreler, hayvanlar için probiyotikler (bakteri) üzerimi üzerine bir tesis yatırımı yaptık.
Tarımda faydalı bakteri ve mantar içeren ürünler (etkin mikroorganizmalar) neden önemli?
Çünkü kritik öneme sahipler. Boşa yaratılmadılar. Bizler yeni yeni fark ediyoruz. Dünya da aynı şekilde.
Mesela, Mikoriza mantarlar köke yapışıp derinlerden (toprak işlenmezse 10 metreden fazla) su ve besin (fosfor başta olmak üzere) alırlar köke verirler.
Mesela, Bacillus subtilis bakterilerinin bazı özel ırkları külleme, mildiyö, botrytis gibi küflere karşı %70'in üzerinde tedavi, %90'ın üzerinde koruma sağlarlar.
Mesela, Trichoderma türü bazı mantarlar kök ve iletim demeti hastalıkları, fusarium, pythium, vertisilyum, fitoftora, Clavibacter michiganensis, zamk, uç kurutan, halkalı leke, kanserler, bağda kav, septorya, hatta virüslere karşı koruma ve tedavi yaparlar.
Mesela, Bacillus thuringiensis bakterilerinin bazı türleri (Growfast 3 türünü içerir) kristaller üreten bir bakteri türüdür. Tripsler, süneler, kırmızı örümcekler, güveler, tırtıllar bu kristalleri yer ve bu kristaller zararlıyı hareketsiz hale getirir, midesinde şişer patlar.
Mesela, Beuaveria bassiana türü mantarlar yaprak yüzeyinde bir beyaz mantar örtüsü oluştururlar, Bu mantara değen zararlı da aynı şekilde beyaz mantar örtüsüne bulaşır ve takriben 24 saat içinde hareketsiz hale gelir.
Aynı şekilde pantoea agglomerans, pseudomonas fluorescens, bacillus amyloliquefaciens, frankia sp, arthrobacterler, enterobacter türü bakteriler, metarhizium türü mantarlar, spirulina türü algler, chlorella türü algler vb. bir sürü faydalı mikroorganizmanın hepsi tarım toprağında, bitki yaprağında ve içinde (başta kökün içinde) olması gereken ama yüksek doz gübreler ve gübrelerdeki dolgu maddelerindeki başta kadmiyum gibi ağır metaller ile, yüksek doz bakırlar ile, sistemik fungusitler ve herbisitler ile azaldılar. Tabi düşen organik madde de bunların azalmalarında bir etken oldu.
Bu bakterilerden bazıları dekarda yılda SAF 2-8 kg azot bağlarlar. Eskiden hiç azot gübresiz üretimler yapılıyorken toprakta bu tür bakteri çeşitliliği daha fazla idi. Bunlardan 4-5 türü aynı ürün içinde olursa bitkinin azot ihtiyacının %50'ye yakınınını yılda 1-2 toprak uygulaması, 2-4 yaprak uygulaması ile karşılayabilirsiniz. Üre'ye, CAN26'ya, AS21'e alternatif olarak, onlardan tasarruf amaçlı kullanılabilir. Özellikle tohum kaplama taban gübresi yerine en ekonomik uygulama olabilir.
Bu bakterilerden bazıları toprakta yüksek pH'da özellikle kireç ile kalsiyum fosfat yani diş dolgu malzemesi, porselen olmuş fosfat ile kalsiyumu birbirinden ayırır.
Bu bakterlerden bazıları Mn, Fe, Zn, S, Mg, Silisyum gibi bitki için elzem elementleri bitkinin alacağı forma getirir (indirgenme-yükseltgenme reaksiyonları), hatta toprakta olmayanları üretirler. Bu son kısım iddialı gelebilir ama doğrudur bazı görüşlere göre.
Bu bakterilerden bazıları antibiyotikler üretir. Armutta ateş yanıklığı denen illet için kaçak kullanılan antibiyotiği dahi bu bakteriler doğal olarak üretirler. Laboratuarda da bu arkadaşlara ürettirirler onların istediği ortamı, şartları sağlayıp. Halbuki her toprak bir laboratuvar ortamı olabilir.
Bu bakterilerden çoğu organik asitler üretiler, 45 adet civarı karboksil grubu organik asit üretip toprak pH'ını asite yakın dengelerler.
Kimi hormonlar üretir, kimi ikincil metabolitler üretir, kimisi CO2 üretir, kimisi türlü türlü ifrazatlar salgılar.

Bu liste uzar gider. Çoğu şeyi yapan küçük yardımcılarımızı azalttık. Yerlerine tekrar koymaz isek üretim maliyetlerinin artışı nedeni ile, düşen verimler nedeni ile işimiz zor.
Bu tarz bakterilerin piyasada çeşitleri mevcut. Burada mühim olan nokta, çeşit miktarı ve çeşitlerin gücü. Çok top oynayan var ama yıldız topçu az. Yüksek ph'a, düşük organik maddeye, sıcaklığa dayanımı en fazla olan, en fazla sekonder metabolit (ikincil ifrazatlar) salgılanları içeren gübreleri seçmeniz gerek. Bu da ancak deneme yanılma yolu ile olur.

Bu konularda her türlü sorunuz ve katkınız için iletişimde olmak isteriz.
Ürünlerimizden az da olsa bir kısım arazinizde denemenizi rica ederiz. Bu mecradan arkadaşlara her türlü destek sağlanacaktır.
Saygılar dileriz.

Behçet
Growbat Mikrobiyal
0532 1522488
Behçet Bey,
verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim.
 
  • Beğen
Tepkiler: Growbat.Mikrobiyal

Benzer Konular