Sağım için 12 altın kural

01.02.2010
5,124
1,139
Aksaray

Arkadaşlar konu 'deleval' den alıntıdır ama ben bu kuralları %90 uyguluyorum

Sağım öncesi
1. Meme sağlığını düzenli olarak kontrol ediniz
2. Sağım sırasını düzenleyiniz
3. Her zaman ön sağım yapınız
4. Memeleri dikkatle temizleyiniz






- Meme sağlığı ve süt kalitesi kontrolleri düzenli olarak takip edilmelidir. Meme sağlığı Süt fabrikaları, resmi test organizasyonları, veteriner klinikleri tarafından, (DCC) DeLaval Somatik Hücre ölçüm cihazı kullanılarak veya CMT kullanılarak test edilebilir.

- Her inek için meme sağlığı düzenli olarak takip edilmelidir.

- Sağım sırasını düzenleyiniz. Önce genç, sonra yaşlı, en son tedavi görmüş inekler sağılmalıdır.

- Hasta inekler en son sağılmalı ve sağım sistemi hemen yıkanmalı, dezenfekte edilmelidir.

- Sağım başlamadan önce her meme başından bir miktar kaba süt sağılarak süt kontrol edilmelidir. Bir sonraki grup sağıma girmeden önce sağımhane zemini yıkanmalıdır.

- Ön sağım, meme sağlığı ve süt kalitesi ile ilgili güçlü sinyaller verir. Hastalık tespitini sağlar ve anormal sütün tanka gitmesini engeller.
- Sağım öncesi temizlenmiş ve kurulanmış meme, mastitis kontrolü ve yüksek kalitede süt üretmek için önemlidir. Meme başı temizliği için onaylanmış kimyasalları kullanılmalıdır. Her meme ucunun temizlenmesi için ayrı bir kağıt veya tekstil havlusu kullanılmalıdır. Eğer tekstil havlusu kullanılıyor ise her sağım sonrası havlular yıkanıp dezenfekte edilmelidir

Hiçbir zaman sağım rutinine meme temizliği ile başlamayınız!. Bu, meme kanalında mikrop üremesine ve meme içine dorğu yayılmasına sabep olur. Meme temizliğinden önce herzaman ön sağım yapınız!




Başa dön



Sağım sırasında
5. Sağım vakumunu kontrol ediniz

6. Memenin hazırlanmasından hemen sonra sağım başlıklarını yerleştirip hortumları ayarlayınız
7. Aşırı sağım yapmayınız

8. Meme ucunda süt kalmaması için memeyi sürekli kontrol ediniz







- Çiftlikte, vakum ve pulsasyon sisteminin DeLaval önerilerine göre monte edildiğini ve çalıştığını kontrol edilmelidir.

- Her zaman her sağım başlangıcında vakum düzeyi kontrol edilmelidir.

- 60-90 saniye içerisinde tüm meme ucu hazırlıklarının tamamlanıp sağıma başlanması gerekir.

- Sağım başlığı takılması sırasında hava girişi en az düzeyde olmalıdır.

- Sağım başlığı pozisyonu önden arkaya doğru olmalı ve hortumlar kıvrılmamalıdır.
- Fazla sağım yapmak (hyperkeratosise) meme ucunun dışarı çıkmasının en önemli sebebidir. Sağım tam olarak tamamlandıktan sonra sağım başlığı çıkartılmalıdır. Sağım başlığının çıkartılması el ile veya otomatik başlık çıkarıcıları (ACR) tarafından yapılan otomatik olarak yapılır. Akış kontrollü süt sağım sistemlerinde düşük akış seviyesi görsel belirlenir.
- Sağım tamamlandığında sağım başlığındaki vakum manuel veya otomatik olarak kesilebilir.
Sağım başlığını çıkarmadan önce içerdeki vakum azaltılmalıdır. Memeyi sıkmayınız. Memenin sağım başlığını çıkarırken sıkılması meme başlıklarının ağız kısmından içeriye hava girmesine ve yeni mastitis vakalarının ortaya çıkmasına sebep olur.





Başa dön



Sağım sonrası
9. Sağım sonrasında meme başlarını daldırma/sprey ile dezenfekte ediniz
10. Sağım ekipmanlarını sağım sonrası hemen temizleyiniz
11. Sütü hemen soğutarak, bakteri üremesine engel olunuz
12. Ekipmanlarınızın bakımını ve servisini düzenli olarak yaptırınız


- Meme başlıklarını çıktıktan hemen sonra onaylı bir meme dezenfektanı ile her meme başını daldırma veya sprey ekipmanıyla dezenfekte ediniz. Bu işlem bulaşıcı mastitis mikroplarının inekten ineğe bulaşmasını önleyen en etkili yöntemdir.

- Sağım başlıklarının dış yüzeyi temizlenmelidir.

- Sağım ekipmanlarını her kullanımdan sonra tavsiyelere uygun olarak; elle veya otomatik olarak, uygun bir deterjan ve sıcaklıkta yıkanmalıdır. Sistemdeki su drene edilip, kurumaya bırakılır.

- Her sağımdan önce veya sonra soğutma sisteminin uygun sıcakta olduğun kontrol edilir.

- Uygun soğutma sıcaklıkları bakteri gelişmesini yavaşlatır veya durdurur.




- Süt kalitesi, süt içeriği ve sağım performansını takip edip, karşılaştırma yapabilmek için tarihsel bilgileri saklayın.

- Meme lastikleri ve hortumları tavsiyelere göre düzenli değiştirin. Eski lastik çatlar, gözeneklerde bakteri sayısının artmasına ve de sağım performansının düşmesine sebep olur.

- Sağım sisteminin servisini DeLaval’in tavsiyelerine göre düzenli yaptırın.
 
Ynt: Sağım için 12 altın kural

Çok teşekkürler hacimmet kardeş çok önemli konular bunlar. Bizim buradada bu mastitis hastalığı çoğaldı bu sıralar hayvancılar ondan çok detlı. Ayrıca arkadaşlar ben bişey sorcam bu hayvancılıkla daha ileri düzeyde ilgilenen arkadaşlara bu kapak hastalığı diyolar hayvanın her yanı yara oluyomuş iştahı felan kesiliyomuş o hastalık mesela ahırda var ilaçlama ile önüne geçilebilirmi acaba ? Yani ilaçlansa başka bir hayvan geldiğinde ona bulaşma olasılığı ne olur ?
 
Ynt: Sağım için 12 altın kural

Arkadaşım (@wolf@) mastis için aşı var 15 gün arayla 3 er gram yapıyorsun çok etkili ben uyguladım hayvanlarda isminide şimdi hatırlamıyorum ama 'mastical' gibi birşeydi.Ama hayvanların birinde alerji yaptı daha önce veterinerler bu ilaçta alerji görmemişler.Kullanırsan alerji için 'antisistamin' bulundur elinde. İlaç işe yarıyor tavsiye ederim.
 
Ynt: Sağım için 12 altın kural

hacimmet link=topic=30180.msg264946#msg264946 date=1269943725' Alıntı:
Arkadaşım (@wolf@) mastis için aşı var 15 gün arayla 3 er gram yapıyorsun çok etkili ben uyguladım hayvanlarda isminide şimdi hatırlamıyorum ama 'mastical' gibi birşeydi.Ama hayvanların birinde alerji yaptı daha önce veterinerler bu ilaçta alerji görmemişler.Kullanırsan alerji için 'antisistamin' bulundur elinde. İlaç işe yarıyor tavsiye ederim.
Bilgi için teşekkürler arkadaşım bakalım bizim hayvanlarda bu ay içerisinde gelmesini bekliyoruz olmazsa o aşıdan bizde uygularız yinede veteriner hekime sormanın faydalı olacağını düşünüyorum.
 

Benzer Konular