sağılan ineklerde, süt eğrisi-laktasyon eğrisi incelendiğinde, son sağım döneminde süt veriminin azalması normal. sağılan 22 inekten, kaçının ilk sağım döneminde, kaçının orta sağım döneminde, kaçının son sağım döneminde olduğu sürünün ortalama süt verimini belirler.
süt ineklerinden çok süt almak için rasyonun enerjisi yanında, protein, mineral-vitamin ihtiyaçlarının karşılanması, temiz kaliteli suya erişimin 24 saat bulunması gerekir.
iyi bir rasyon yapmak için 1-yonca-korunga-fig, saman 2-mısır silajı, mısır, 3-mısır posası (alkol sanayi yan ürünü), arpa posası (biracılık yan ürünü), mısır gluteni 4-atk, ptk, soya gibi küspeler 5-tuz, mineral (DCP, kireçtaşı/toz mermer, vitamin A/D/E
elbet, yukarıda sayılan yemlerin hepsinin bulunması gerekli değil,
bir inek rasyonu hesaplanırken,
sürüdeki ya da gruptaki ineklerin
ağırlıkları
sağım dönemleri
beklenen süt verimi dikkate alınır
örnek
ilk sağım döneminde 500 kg ağırlıkta bir buzağılamış düveler için beklene süt verimi 30-35 kg ise;
1-inek ağırlığının %2,5 kadarı kaba yem
2-inek ağırlığının %2 kadarı süt yemi verilir.
1-a-mevcut iyi kaliteli kuru bitki yemleri (yonca, korunga, fiğ, yeşil kurutulmuş arpa, buğday, tritikale balyaları) varsa, bunlardan inek ağırlığının %1,5 kadarı verilir
1-b-mısır silajı-pancar posası gibi sulu yemler varsa, bunlardan inek ağırlığının %1 kadarı verilir.
bu ne demektir:
500 kg inek için
500 x 2,5/100 = 12,5 kg kaba yem
bunun:
500 x 1,5/100 = 7,5 kg (saman, yonca, fig, tritikale vs)
500 x 1/100 =5 kg (mısır silajı, pancar posası)
500 x 2/100 = 10 kg süt yemi
DİKKAT bu miktarlar kuru yem miktarlarıdır, yaş yem miktarlarına çevirmek için yemlerdeki su miktarları dikkate alınır
örnek kuru yonca (yonca balyası) %90 kuru yem, %10 sulu ise
500 x 1,5/100 = 7,5 kg yonca yerine 7,5 kg x 100/90 =7,5 kg x 1,1 = 8,2 kg yonca verilir. elde tritikale balyası da varsa, bu miktarın 5 kg su yonca, 3,2 kilosu tritikale balyası şeklinde verilir.
elde yonca, yonca, fiğ, tritikale balyası yoksa, sadece saman varsa inek ağırlığının %1-1,5 kadarı saman verilir
500 x 1/100 =5 kg saman (saman %90 kurulukta ise)
5 kg x100/90 = 5 kg x 1,1 = 5,5 kg saman verilir.
yada
500 x 1,5/100 =7,5 kg saman
7,5 kg x 1,1 = 8,2 kg saman verilir.
500 x 1/100 =5 kg mısır silajı yerine (mısır silajı %33-35 kuru yem %65-67 sulu ise) 5 kg x100/33 = 5 kg x 3 = 15 kg mısır silajı verilir.
mısır silajının bir kısmı yerine yaş pancar posası verilecekse (diyelim 3 kg silaj, 2 kg pancar posası)
mısır silajı 3 kg x3 = 9 kg
pancar posası 2 kg x 5 =10 kg (pancar posasında %20 kuru yem %80 su varsa)
süt yemi 10 kg için
1,5 kg bira posası (7,5 kg yaş bira posası)
2 kg soya küspesi
0,5 kg mısır gluteni
1,5 kg pamuk küspesi
4,5 kg kırılmış mısır
DİKKAT kalsiyum ihtiyacının karşılanması çok önemli (yonca, fig, korunga kullanılmamış ise) 200-300 gram kireç taşı ya da toz mermer eklenir. A/D vitaminleri tuza eklenir. günlük 80-100 gram tuz verilir.
bu bir örnek hesaplama olduğunda, bu konuda teknik destek almak gereklidir.