Traktor yakiti en guzel nasil denenir ?


Arkadaslar , ayni iki traktorun yakitini nasil denemek dogru olur ?

Havalar yagmurlu bu aralar , yolda denesem sizce dogru sonu elde eder miyiim ?
 
Arkadaslar , ayni iki traktorun yakitini nasil denemek dogru olur ?

Havalar yagmurlu bu aralar , yolda denesem sizce dogru sonu elde eder miyiim ?
hangi işte kullanılacaksa ikisinide eşit şartlarda aynı işe koşmanız gerekir. yük çekerken yakıtı düşük olan bir traktör pullukta hidrolik hassasiyeti vs gibi nedenlerden daha fazla yakabilir yoğun çalışacağı işte denenmeli.
 
aynı pulluklar iki traktörede takılır. aynı şekilde ayarlanır. sonra metre yardımı ile toprak şasi arası ölçülür ikiside aynı battığından emin olduktan (traktörlerin altlarının yükseklikleri birbirinden farklı olabilir kollar sonuna kadar salık olsada birisi az batabilir) sonra hassasiyet sonuna kadar salınıp traktörlerin hassasiyet yapması engellenir. depolar taşarcasına doldurulur. sonra tarla sürmeye başlanır yarım saat sonra depolar tekrar taşarcasına doldurulur. yakıt farkı net şekilde çıkar ortaya.

Traktör hızları eşit olmalı
Lastik basıncları değil lastiklerin yere basma yeri kaplama yüzeyleri eşit olmalı
traktör ağırlıkları eşitlenmeli gerekirse iki traktörde tartılmalı ve duruma göre ağırlık eklenip çıkarılmalı (bu etkiyi 0 indirmek imkansız eğer traktör dengeli ağırlık dağılımında ise bizim eklediğimiz veya çıkardığımız ağırlıklar dengeyi bozabilir)
Her traktörde de lastikler radyal ve ya içlastikli olmalı
 
ya ustam sorulan soru aslında nasıl denerim değil gibi geldi hava yağışlı tarlaya giremiyoruz. yolda deneme yapınca yanılırmıyız gibi soruldu.
 
En temizi bütün kolları boşa al el gazıyla 1600 devire getir 5dkk çalışsın ne kadar yaktıklarını karşılaştır. Mazot kıymetli bu devirde.
 
Su santrafüjünde ikisinide 1500 devire el gazıyla sabitleyince çıkar net sonuç.
Veya pullukların derinliği tekerden ayarlanıp tecrübeli iki şöförlede denenebilir.
 
Ustadim soruyu ilhan mkp kardesimiz daha net sormus ancka ben bir daha aciklayarak soraym ,

İki AYNİ MARKA ve AYNİ MODEL traktoru denemek istiyorum pompa ayari yapildi birisine onu test etmek icin , hava yagmurlu oldugu icin tarlaya girme imkanimiz yok yol testi basarili olurmu ? Siz ne tavsiye edersiniz ?
 
Meyve bahçelerine ilaç atmak için kullanılan makinalar var arkasında büyük fan var motoru zorlayan bi makina bu makinaya su doldurup müsait bi yerde sırayla çalıştırın aynı gazda sonunda mazotları ölçün fark ortaya çıkacaktır
 
Yol testi başarılı olmaz, çünkü örneğin perkins motor deneyeceksiniz, motor max devri sonrası yakıtlar katlanarak artar. Perkins'te 2000 devir tam güç, 2200 devir max devir noktası var.2200 devir sonrası özgül yakıt tüketim değerleri 300,350,... gibi katlanarak artıyor.2500 devir iki motoru da kullansanız fark anlaşılmaz.
Motorların boş yol yakıtları ve yük altındaki yakıtları da farklıdır.Motor karakterine göre kimi tam yükte, kimi yarım yükte az yakar.
Kuyruk mili güçleri de farklıdır, bazısı motor gücüne yakın değerler verirken bazısı daha düşük değerler verir, nedeni yarım yükte az yakan motorsa böyle bir ayar çekiliyor.Biraz konfor kullanıma dikkat ediliyor.
Örnek vereyim; A marka motor max güç noktası 2500 devir, B marka 2000 devir, ikisini de 2500 devir kullansak B marka motor yakıtı içiyor, bu sefer yol vitesi koyuluyor v.s.
Motor ve kuyruk mili verimlilik değerleri %24-32 arasında değişiyor.Yazacak şey daha çokta...
Aynı markayı deneyecekseniz; PTO 540 devir aynı yük altında, motor tam güç noktasında veya max tork noktası düşünülebilir.
 
En kolay ve en doğru yakıt testi traktörleri durduğu yerde sabit devirde belirli bir süre çalıştırmaktır. Sonuçta o süre zarfında yaktıkları yakıt miktarı sonucu verecektir.
 
ikisidede eşit miktarda yüke girmeli daha çok bayılan ( Silindir içine giren mazotun yanmadan egsoz edilmesi olayı) daha çok yakacaktır. bu yüzden yüke girmeli ;) ama nasıl yüke sokarsınız bilemiyorum.

1 tane dolu romork ikside maksimum tork devrinde atıyorum 1600 e el gazını çekin biraz rampalı yollarda sürün ikisininde eşit miktarda yol gittiğinden emin olun
Not traktörlerin ikiside bayılmıyorsa çıkan sonuç yanıltıcı olabilir 100 devir 200 devir bayılmalar olabilir daha az bayılan traktör aynı mazotla daha çok yol gideciğinden mesafeyi daha önce bitirir yani diğerinden daha az yakmış olur.
Daha çok bayılan:: el gazı 1600 de ayarlı olduğu için silindir içine giren yakıt diğer ile aynı olacaktırç fakat traktörde bayılma olduğundan yakıt yanmadan egsoz edilecektir. bayılınca yavaşlayan traktör aynı yakıt ile daha az mesafe gidecektir. kalan mesafeyi fazladan mazot yakacaktır. buda yakıt sarfiyatıı artırır.

ama fark 100 gr gibi küçük bir rakam çıkabilir yani işiniz biraz zor :)
 

Benzer Konular

Hakkımızda

TrakKulüp, içinde 100.000'den fazla konuyu, 1.300.000'den fazla mesajı barındıran Türkiye'nin ilk ve en büyük traktör, tarım ekipmanları ve çiftçilik paylaşım sitesidir. 86.000 üyemiz gibi sizi de aramızda görmek isteriz.
Üst Alt