Ahır kurmak için gerekli izinler

Herşeyden önce hangi ilde yaşadığın önemli. Yaşadığın il büyükşehir belediyesi statüsündeyse ilçe belediyesiyle görüşmen, değilse ilçede bulunan il özel idaresi temsilciliğiyle görüşmen gerekir. Kurum ahır yapmak istediğin parselin bilgilerini ister parsel şahsına ait değil ve hissedar varsa hissedarlardan muvafakatname alman gerekir. Değilse sonraki aşamaya geçelim. Ahır yapacağın alan ilçe belediyesinin imar planı uyguladığı alansa ahır yapmaya uygun bir niteliği olmalıdır. Değilse plansız alanlar imar yönetmeliği uygulanır; şöyle ki köyünüzde köy yerleşik alan sınır tespiti yapılmışsa ve ahır yapacağın yer yerleşik alan sınırlarının dışında kalıyorsa 7-8 kurumun onayını alarak ruhsata başvurabilir ve inşaata başlarsın. Yerleşik alan sınırları içerisindeyse muhtemelen bağlı bulunduğun il sağlık müdürlüğü ruhsat için gerekli izinleri vermeyecektir.
 
Arkadaşlar köy yerlerde bir ahır kiralama planım var ancak ruhsat alma imkanım yok yerleşim yerine yakın olduğu için resmi izin yok çevrede çok yapan var kimse kalk git demiyor ama resmi olarak yapmamaları gerek ben de bir ahır kiralasam resmi birşey imzalamadan orada hayvan baksam ne gibi dezavantajları olur ruhsatsız hayvancılık yapmanın? Resmi olarak kendi üzerime hayvan alabilir miyim ruhsatım olmadan
 
Arkadaşlar köy yerlerde bir ahır kiralama planım var ancak ruhsat alma imkanım yok yerleşim yerine yakın olduğu için resmi izin yok çevrede çok yapan var kimse kalk git demiyor ama resmi olarak yapmamaları gerek ben de bir ahır kiralasam resmi birşey imzalamadan orada hayvan baksam ne gibi dezavantajları olur ruhsatsız hayvancılık yapmanın? Resmi olarak kendi üzerime hayvan alabilir miyim ruhsatım olmadan
kullanıcı olarak sana para cezası kesilebilir, mal sahibine kiraya verdiği için ceza kesebilirler en uc olarak hayvanlara el koyabilirler en iyisi ruhsatlı ahır kiralamak ama bunu tanıdık zabıta veya jandarmaya sorabiliiriz. (kaçak afganlar misali)
 
kullanıcı olarak sana para cezası kesilebilir, mal sahibine kiraya verdiği için ceza kesebilirler en uc olarak hayvanlara el koyabilirler en iyisi ruhsatlı ahır kiralamak ama bunu tanıdık zabıta veya jandarmaya sorabiliiriz. (kaçak afganlar misali)
Peki ruhsatsız işletme varsa resmi olarak hayvanları nasıl üzerimize alacağız? Hayvanları uzerimize almaya gidince işletme ruhsatı bilmemne numarası falan istiyorlarmı o işi nasıl çözeceğiz bilginiz var mı?
 

Ortalama düşünürsek ölçü ve masrafları hakkında bilgi alabilirmıyım
35metreye 14,10 yaklaşık 500 metrekare. minimum 20 ton kadar inşaat demiri kullanıldı . 300 metreküp beton kullanıldı. 55 bin liralık 5cm lik çatı paneli kullanıldı çatı demir malzemeleri 70 bin lira civarında tuttu. harfiyat 20 bin tuttu. muteahhıtliğini kendimiz yaptık. maaliyet 400 e yaklaştı . boya hariç bitti mevsim kış olduğu için boyayamıyoruz. 24 bin lira sıyırıcı ve 3200 lira da süt sağım makınası.
 
Merhabalar. Küçükbaş için 40 dönüm arazimizi Trakya'da satın aldık. Satın almadan önce il tarım, il özel idare, tredaş, dsi hepsi ile telefon ile görüştüm. Ruhsat işi şu şekilde. il tarım müdürü ile görüştüm. aplikasyon krokisini istedi whatsapp tan gönderdim. Kadastral yol var sorun yok dediler, parsel numarasından toprak yapısını kontrol ettiler 3. sınıf toprak olduğunu ve %8 inşaat alanı verebileceğini onlardan yana problem olmadığını söylediler. m2 başına bir ücreti isteyeceklerini de söylediler 999.9m2 için 11000tl ödeme yapacağız. Bu arada bu tür projelerin %90 il tarımdan döndüğünü müdür bey kendisi bana söyledi. Bir de noterden bu araziyi tarım ve hayvancılık dışında kullanmayacağımıza dair taahütname isteniyor.Şimdi buraya kadar güzel gelelim zurnanın zırt dediği noktaya. Oh dedim %8 izin ile 2000m2 kapatırım işte orada müdür bey dedi hooop olmaz. Neden? Çünkü 999.9m2(1000 değil) kapatacam derseniz 4 kurum izni var. Daha fazlasına 11 kurum izni :) ve yaklaşık 1 yıl sürüyormuş. O konuda da herkes şöyle yapıyormuş 999.9m2 inşaatını bitiriyorsun sonrasında büyütmek istediğinizi yine dilekçe ile il özel idareye başvuruyorsun 1 yıl içinde gerekli izinler çıkıyor yerini büyütüyorsun. 4 kurum şunlar tarım, tredaş, dsi, il özel idare (il özel idare sadece dilekçenizi alıyor diğer kurumlar ile yazışıyor). Hepsi ile telefonda tek tek görüştüm kendileri sağolsun çok yardımcı oldular. Arazinin içinde elektrik direği var tredaş sorumlu mühendise parsel numarasını gönderdim evet dediler şu şu numaralı elektrik direği arazinizin içinde trafo koyarak elektrik alabilirsiniz o kadar yardımcı oldular ki elektrik sisteminin eski olduğunu ve almam gereken trafonun eski tip 38000 volt olması gerektiğini (tarafımdan yanlış tabir olabilir) ve işin detaylarını hepsini anlattılar tredaş tamam. Dsi ile görüştüm bu arada trakya bölgesi için bu konulara bakan müdürlük edirne'de tüm trakya silivri'ye kadar bu müdürlüğe bağlı. Dsi deki mühendis arkadaşa meramımı anlattım dedim arazinin iki tarafında dere var sıkıntı olur mu? Kendisinin dediği şey şu geleceğiz dereden belli metrelerde uzaklık belirlenecek ve inşaatı oraya yapacaksınız problem yok. Bu arada çadır içinde ruhsat şartı var.

Kısacası bu tür inşaatlar da farklı şehirlerde farklı prosedürler işliyor. Büyükşehir statüsünde (hani köyler mahalle oldu ya) olan illerde bu işleri yapmak çok zor ve pahalı.

Bir de sitemim var daha önce yazdıklarımda trakyada o fiyatlara arazimi var varsa biz alalım diye beni yalancı gösteren Trakyalı arkadaşlar vardı beni yazmamaya tövbe etirmişlerdi. Evet var arkadaşlar 38.500m2 içinde elektrik olan, 10m derinlikten kepçe ile su çıkan, kadastral yolu olan araziyi 130.000TL ye aldım. intensif besi yapacağım buna rağmen 14.000 dönüm otlakiyesi var (on dört bin dönüm yanlış değil) . 250 dönüm meşe ve çam ormanı mevcut sağında solunda lavanta bahçeleri var. Arıcılığı bile düşünüyorum.

Son olarak bir kaç fotoğraf.

Ekli dosyayı görüntüle 39818 Ekli dosyayı görüntüle 39819 Ekli dosyayı görüntüle 39820 Ekli dosyayı görüntüle 39821 Ekli dosyayı görüntüle 39822 Ekli dosyayı görüntüle 39823 Ekli dosyayı görüntüle 39825
Başladınızmı hayvan işine ?trakyanın neresi ? Nasıl iletişim sağlarım sizinle ?
 

Mrb. arkadaşlar bizde belediye mücavir alan içindeki plansız yere ahır ruhsatı aldık inşaata başladık. Ruhsat almak kolay oldu. belediyeden imar durumu aldık zemin etüd raporu çıkarttık projeyi çizdirdik ruhsatı aldık inşaata başladık. hıi bir yerden uygundur yazısı istemediler. ahırımız yaklaşık 500 metrekaredir. betonarme yapıdır . Tarımdan destekli yapıyoruz.Yalnız 2019 yapı ve deprem yönetmeliğine uygun proje çizildiğinden yaklaşık 20 ton inşaat demiri kullandık 280 metreküp beton kullanacağız. 12 bin liralık hafriyat işimiz çıktı. çatı projesini belediyeden ruhsat almamıza rağmen raporu olmadığı için çevre şehircilik bakanlığı yetkilileri kabul etmedi yeni çelik çatı projesi çizdirdik. ondada yaklaşık 13,500 kilo çatı demiri kullanacağız ara bölmeler içinde 2,5 ton galveniz boru gider diye düşünüyorum. İnşaatın müteahhitliğini kendimiz yapıyoruz yaklaşık olarak 50 bin lira ustalık parası ödeyeceğiz. 350 bin lira ya mal olacak diye düşünüyorum. 500 metrekare ahırın içinde 50 hayvan bağlama yeri var buzağı yeri var 40 metrekare samanlık var 25 metre yem yeri var. Bağlı sistem gübre sıyırıcı var. Devletten yüzde 50 hibe almayı planlıyoruz. inşaatı radye temel sistemi yaptık.kenarlara beton direk diktik üzerine kiriş döktük direkler arası bims öreceğiz. Zemin topraklaması çok önemli ona çok dikkat ediyorlar betondan numune aldırdık. 50 metreküp gübre çukuru yaptık.
Eğer hibeye başvurmazsak projede istedikleri önemli bir şey var mi? Saçla kapatıp yanları betonla çevirip basit düzen yapabilir miyiz ?
 
Ahır yapacağın arazi sit alanında yada yakınında ise müzeler müdürlüğüne sorulur, içme sularına zararı olur mu diye dsi ye sorulur, halk sağlığına sorulur. Elektrik şirketine sorulur neticede yarın elektrik isteyecen, buyuksehir belediyesine sorulur, tarım a sorulur . Öncelikle sen tapunla özel idareye git ve inşaat işleri müdürüyle konuş.Onlara danış onlar zannedersem senden ahır yapmak istediğine dair dilekçe alıyorlar tapu fotokopinle beraber . onlar valiliğin belirlediği kurumlara yazı yazıyorlar . O kurumlar olumlu cevap verirse mimari statik ve elektrik projesi çizdiriyon mekanik proje de istiyorlarmı bilmiyorum. Ve ruhsat almak için müracaat ediyorsun. Zemin etüdü isterlermi bimiyorum, yapı denetimi şantiye şefi isterlermi, iş güvenlik uzmanı isterlermi.hazır betonu şart koşarlarmı?.İnşaatta çalıştırdığın işçilere sigorta yapacaksın. Yoksa yapı ruhsatı alamazsın. Komşu bahçeden ne kadar çekeceksin. Gübre çukurunu nereye yapacaksın. Bütün bunları özel idare inşaat işleri ile konuş. .Sonrada öğrendiğin bilgileri burada paylaş ki bilmeyenlerde öğrensin. İnşaata başladım deyipte bi fotoğraf bile koymayanlar gibi milleti meraktan çatlatma.

arkadaşın dedigi dogru benim arazide eski 60 yıllık dag evi oldugu halde bana vermediler. tapuda karkas ev ve üç tane ahır gözüküyor. ahırlar yıkılmış zaman içinde. evde dökük. ben imar için gittim belediye bir sürü şey çıkartılar. benim arazi iki ayrı tapu ama bitişik nizam. eski ev yola uzak olan tapuda yani yolu yok. yola kıyısında olan tapulu arazimde. dedim iki arazide benim gerek yok dedim. öyle degilmiş. iki tapuyu birleştirmem gerekliymiş. önce aplikasyon yaptırıp sonra tevhid ettirecegim. sonrada diger protokoller başlıyor. belediye, ilçe tarım,il tarım, dsi, vesaire saydılar. sıkıntılı normalde bu sonbahara bitirim diyordum. gelecek yaza bile zor yetişir. resmi dairelerde ugraşmaktan.
 

Benzer Konular