
Meriç kumdan nehir!
Balkanlar'daki yetersiz yağışlar nedeniyle başta Meriç olmak üzere debileri mevsime göre oldukça düşen Trakya'nın can damarı nehirlerin yatakları Kış'a girerken adeta çöle döndü… Meriç Nehri'nin debisi Kirişhane mevkiinde dün saat 10.00'da 60 metreküp olarak belirlenirken, aynı saatte Tunca Nehri'nin debisi ise Suakacağı'nda sadece 3 metreküp olarak ölçüldü… Meteorolojik verilere göre, 1929'dan bu yana yıllık yağış ortalaması en düşük bu yıl yaşanan buğday, ayçiçeği, çeltik deposu Trakya'da Sonbahar yağışlarının yeterli olmaması nedeniyle kuraklık tehlikesi devam ediyor…
Bülent AYAN
Balkanlar'daki yetersiz yağışlar nedeniyle Trakya'nın can damarı başta Meriç olmak üzere debileri mevsime göre oldukça düşen nehirlerin yatakları Kış'a girerken çölü andırıyor. Meteorolojik verilere göre 1929 yılından bu yana yıllık yağış ortalaması en düşük bu yıl yaşanan buğday, ayçiçeği, çeltik deposu Trakya'da Sonbahar yağışlarının da yeterli olmaması nedeniyle kuraklık tehlikesi devam ediyor.
Devlet Su İşleri ölçüm istasyonlarına göre dün saat 10.00 itibariyle Bulgaristan'da doğup Türk Yunan sınırını oluşturarak Saros Körfezi'ne dökülen Meriç Nehri'nin debisi Kirişhane'de 60 metreküp olarak belirlendi. Aynı saatte Tunca Nehri'nin debisi ise Suakacağı'nda 3 metreküp olarak ölçüldü.
DSİ Emekli Bölge Müdür Yardımcısı Yüksek Mühendis Hüseyin Erkin de sosyal medya hesabından gerçekleştirdiği paylaşımında, “Yeterli Sonbahar yağışları da olmadı, kuraklık tehlikesi devam ediyor. Nehir debileri de mevsimine göre düşük” diyerek görüşlerini paylaştı.
“SULAMA YATIRIMLARI ACİLEN TAMAMLANMALI”
Küresel ısınma ve ekolojik iklimsel değişimlerin bir çok sektöre tesir ederken en fazla etkinin de tarım sektörüne yansıdığını belirten Erkin, şunları kaydetti:
“Son yıllarda Edirne ve Trakya yıllık yağış ortalamasının yarısını alamamıştır. Özellikle bitkilerin gelişimi için gerekli olan yağışlar zamanında düşmemiştir. Önceki yıllarda ortalama her mevsimde yeterli yağış olup yıllık 620 mm yağış düşerken son iki yıldır bunun yarısı bile düşmemektedir. Bu yüzden sulama yatırımları acilen tamamlanmalı ve atıl olan sulamalarda verimli hale hızla dönüştürülmelidir. Tarımsal sulamada önemli girdi haline gelen pompalı sulama elektrik fiyatlarının sübvanse edilmesi ya da yerel enerji kaynakları kullanılarak ucuz enerji temini projelerini hayata geçirme girişimi başlatılmalıdır.”
NEHİRLERİN DEBİLERİ
(22 Kasım saat 10.00 itibariyle)
TUNCA
Elhova 2
Suakacağı 3
MERİÇ
Harmanlı 40
Svilengrad 48
Kirişhane 60
İpsala 105
ERGENE
İnanlı 2
Lüleburgaz 5
Yenicegörece 8
ARDA
İvoylovgrad 92
(En son ölçüm 18 Kasım saat 16.00)