Acemilik yaptık diyelim abi1-ÖNCELİKLE MİBZERE EKİM 30 KGTOHUM ÇOK FAZLA..FAZLA TOHUM HASTALIKLARA DAVETİYE ÇIKARIR.
2-SANKİ BİRAZ DA FOSFOR EKSİKLİĞİ VAR GİBİ DE DURUYOR
...............................![]()
Diger yerlerde bu sorun yok ama onlarda aynı sekıl ekildiÜstad sıcaklıkların mevsim şartlarının üzerinde gitmesi ve yağışların az düşmesi buğdayı çalıştırmaya başlatmış ve buğdayın azot tüketmesine sebep olmuş olabilir. Azot eksikliği gibi duruyor.
Tm onada dikkatli bakalımslm yaprakları köküne kadar kopararak kontrol edin sinek larvası veya sinek olabilir
Tarlanın hazırlanmasında bir farklılık var mı? Ya da ekim sonrası sıkıştırma işlemi yapıldı mı? Tohum toprağa tutunamamış olabilir.Diger yerlerde bu sorun yok ama onlarda aynı sekıl ekildi
Tarlanın hazırlanısı aynı ve her yıl ekım sonrası toprağı log ıle sıkıstırrıızTarlanın hazırlanmasında bir farklılık var mı? Ya da ekim sonrası sıkıştırma işlemi yapıldı mı? Tohum toprağa tutunamamış olabilir.
Sonucu merak ediyorum takipteyim.
Gecen yılda bugday yerıydıBuğdaydan önce tarlada ekilen urune atlilan ilaçlardan kaynaklı olabilir
1.Ekim tarihi 18 kasımToprakta nem Ne durumda? Ekim tarihi nedir?
Bitkinin boyuna göre koklenme az gibi görünüyor. 5kg saf azot havalar sıcak gittiyse büyütmüş buğdayı köke gidememiş. Bir de baya sık görünüyor.
Aslında buğday bi soğuk istiyor. Kokbogaza meyilli sap rengi hoş değil hocam. Üstten azot vermeyi biraz geciktirin. Buna bi de çok kardeş yaparsa baharda daha zor olur işiniz. 1 kardeş yapıp başağa kadar yaşasa yeter.
Sık sık takip edin. Bi de köklerin gittiği en uç noktadan çıkartabilirseniz öyle bakalım. Koklerin en uç noktasında kuruma belirtisi varsa erken bir Kokbogaz ilacı atmak zorunda kalabilirsiniz.
Havalar soğursa ihtiyaç kalmaz bitki de uyur köklesmeye gider. Ama bi hafta on kadar havalar burda baya sıcak gidecek gibi duruyor. Soğuklar Ocak 5ten sonra geliyor.
Azot eksikligi çekecek olsa bile bir iki hafta geciktirin. Besin bulamazsa kökleri derine salmaya çalışır ve çok kardeş yapmaz.
TSicaklik değeri bizim bölgede Aralık ayı icin 200 Adana'ya baktım şimdi 320 olmuş bile. TSicaklik Nasil ölçülür? Anlık güneşlenme ve sicaklik değerleri toplamı. Karışık bir formulasyonu var ancak ortalama basit bir hesapla Gunluk en sıcak değer ve en soğuk değer toplanip ikiye bölünür. Adana 20-10 gibi gösteriyor yani günlük 15+15 artıyor. Boyle giderse 10-15günde 500 TSicaklik değerini geçer. Zaten 1000olduğunda sapa kalkar. 2000olduğunda Çiçeklenme 3000de hasat edilir. Çok erken çok fazla enerji toplamis sizin buğday. Mevsime göre baya ileride bir de sık. Hocam Aman diyim sıkı takip yapın Kokbogaza çok yatkın bir durumda. Bir yağmur yağıp böyle sıcaklarda azot çekmeye devam ederse çok erken büyüyecek. İçinizi karartmayim ama tedbiri elden bırakmayin diye söylüyorum. Duruma göre Kokbogaz atabilirsiniz. Köklerden daha detaylı bir fotoğraf olursa daha kesin konuşuruz.
Sorun neymiş birde ne ilacı kullanıyorlar.Bizim buralarda da üst üste buğday ekilen yerlerde var ilaç kullanıyor
topram geçmiş olsun anız aniza ekilen yerlerde mi var ayçiçek yerlerinde de var mı ? Ben togumu gaucho ile ilaçladim sıkıntı yok gibi gördüm yine dolasayimmerhabalar. bugün itibari ile 29 ekimde ektiğim buğday tarlamda bulduğum kurt.arazinin sadece köşesinde çok az bir alanda kurumuş buğdaydan aldığım görüntüdür arkadaşlar.buğdaylarınızı dolaşırken tamamen kurumuş sarı yaprağı kökünden parmağınızla kökünden çıkarıp yaprağı yavaşca soyduğunuzda bu zararlı yaratık ortaya çıkıyor.çözümü var mı ziraatçıların dediğine göre yok sadece havaların soğuk geçmesi gerek. çünkü kurt toprağın içinde kök kısmında.hafif ucu sararmış yapraklarda ararsanız onlarda yok. üstelik bu tarlama buğday çıktıktan sonra hammer atarken sinek ilacıda koymuştum
Kurt varmış. .normal kurt ilaci galibaSorun neymiş birde ne ilacı kullanıyorlar.
Gecmıs olsunmerhabalar. bugün itibari ile 29 ekimde ektiğim buğday tarlamda bulduğum kurt.arazinin sadece köşesinde çok az bir alanda kurumuş buğdaydan aldığım görüntüdür arkadaşlar.buğdaylarınızı dolaşırken tamamen kurumuş sarı yaprağı kökünden parmağınızla kökünden çıkarıp yaprağı yavaşca soyduğunuzda bu zararlı yaratık ortaya çıkıyor.çözümü var mı ziraatçıların dediğine göre yok sadece havaların soğuk geçmesi gerek. çünkü kurt toprağın içinde kök kısmında.hafif ucu sararmış yapraklarda ararsanız onlarda yok. üstelik bu tarlama buğday çıktıktan sonra hammer atarken sinek ilacıda koymuştum
sağ ol .ayçiçeği yerlerinde benim arazilerimde bir parcel hariç yok oda 1metre karelik bir alan .ama köyde erken ekim yapan çoğu kişinin tarlalarında var.anıza ekim yaptığım kumsal yerlerde ise hiç yok.insallah yayılmaz veya tarladan tarlaya geçmez.topram geçmiş olsun anız aniza ekilen yerlerde mi var ayçiçek yerlerinde de var mı ? Ben togumu gaucho ile ilaçladim sıkıntı yok gibi gördüm yine dolasayim