Finansal Haberler / Videolar

21.12.2020
1,458
2,218

Bu başlık altında önemli gördüğüm finansal bilgileri/ videoları paylaşacağım.

Ekonomi ve Finans Uzmanlarının, Yorumcular, Gazetelerin açık kaynaklarda yaptığı bilgilendirmeleri takip etmek amaçlı paylaşıyorum.

Dilerseniz sizde önemli gördüğünüz videoları paylaşarak katkıda bulunabilirsiniz.

Yatırım tavsiyesi değildir. Videolardaki açıklamalar konuşmacıyı sorumlu tutar.

Paylaşımlarım bilgilendirme/kaynak gösterme amaçlıdır, destek anlamına gelmez.
 
Son düzenleme:

Altın fiyatları mayıs ayına sert düşüşle başladı​

Bu hafta çarşamba günü açıklanacak Fed'in faiz kararında güçlü faiz artışı beklentisi altın fiyatlarındaki baskıyı sürdürüyor.​

DÜNYA Haber Merkezidunya@dunya.com
YAYINLAMA02 Mayıs 2022 18:03
GÜNCELLEME02 Mayıs 2022 18:23

https://i.dunya.com/storage/files/images/2022/02/18/altin-HjdJ_cover.jpg
DÜNYA
Küresel piyasalarda Fed'in agresif bir politika ile faizlerde güçlü bir artışa gitmesine neredeyse kesin gözüyle bakılıyor. Geçtiğimiz haftalarda Powell'ın demeçleriyle güçlenen bu olasılık ve ABD Dolarındaki güçlü yükseliş trendi altın fiyatlarındaki baskıyı artırıyor.
2022'nin ilk ayındaki düşüşün ardından spot altın fiyatları geçen nisan ayını da düşüşle kapattı. Altın fiyatları 1.937 dolarla başladığı nisan ayı içerisinde 2.000 dolar sınırına kadar tırmandıktan sonra son haftalardaki sert düşüşlerle 1.900 doların altına inmişti. Altındaki düşüş Fed baskısıyla mayıs ayının ilk işlemgününde de sürüyor. Spot altının onsu bugün yüzde 2'ye yaklaşan düşüşle 1.854 dolara kadar geriledi.

Yurt içinde kur dengeledi, gram altın yatay

Bayram tatili nedeniyle yurt içinde piyasalarda işlem yapılmazken küresel piyasalarda güçlenen doların etkisiyle kurdan destek alan gram altın fiyatları yatay seyrediyor. Altın fiyatlarındaki düşüşlerin dolar/TL kurundaki yükselişle dengelendiği gram altın 900 liranın hemen altında işlem görüyor.
Düşük hacimli işlemlerin gerçekleştiği dolar/TL, 14,90'ın üzerini test ettikten sonra bir önceki kapanışa göre yüzde 0,5 civarı artışa 14,87'ler düzeyinde seyrediyor.

Gözler Fed'de

Küresel piyasalarda birçok varlık sınıfında olduğu gibi altında da gözler Çarşamba günü açıklanacak Fed kararına çevrildi.
Piyasa aktörleri Fed'in bu toplantıda 50 baz puan artış yapmasını beklerken, Haziran toplantısında 75 baz puanlık artış da fiyatlanıyor.
Çok Okunanlar
https://www.dunya.com/gundem/erdogan-asgari-ucreti-23-kat-artirdik-haberi-656812
***************************

Rota mayısta çizilecek​

Fed'in, ay başında açıklayacağı kararlarla küresel para politikalarında sıkılaşma ivmesine yön vermesi bekleniyor. Fed'in arka arkaya 4 toplantıda toplam 225 baz puanlık artırımla faiz oranlarını yüzde 2,50-2,75 bandına yükselteceği, ECB'nin de eylül ayına kadar 50 baz puanlık artış gerçekleştireceği fiyatlanıyor.​

DÜNYA Haber Merkezidunya@dunya.com
AA
YAYINLAMA02 Mayıs 2022 11:30
GÜNCELLEME02 Mayıs 2022 16:19

https://i.dunya.com/storage/files/images/2022/05/02/doviz-jdAc_cover.jpg
Dünyanın önde gelen merkez bankalarının mayıs ayı takvimi yoğun olmasa da küresel ekonomi ve finans piyasalarının yönü açısından rehber niteliği taşıyan ABD Merkez Bankası'nın (Fed) açıklayacağı kararların, yılın geri kalanı için para politikaları rotasını çizeceği belirtiliyor.
Avrupa Merkez Bankası (ECB), Japonya Merkez Bankası (BoJ) ve İngiltere Merkez Bankası (BoE) gibi diğer önde gelen merkez bankalarının mayıs ayında planlanmış toplantısı bulunmazken, Fed'in ay başında açıklayacağı kararları ile para politikalarında sıkılaşma ivmesine yön vermesi bekleniyor.
Bu kapsamda banka yetkililerinin toplantı öncesi ve sonrasında yapacağı sözle yönlendirmelerin, para politikalarının seyrine dair tabloyu netleştireceği öngörülüyor.
Fed Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC), 3-4 Mayıs'ta gerçekleştireceği toplantıda, faizlerde 50 baz puanlık artırıma gideceğine neredeyse kesin gözüyle bakılıyor. Banka'nın bilanço küçültme sürecine de başlayacağı toplantıda, sıkılaşma takvimi ve hızına dair vereceği sinyaller kritik önem taşıyor.
Fed Başkanı Jerome Powell'ın son dönemde yaptığı açıklamalarla "agresif sıkılaşma sürecine" işaret etmesi ve Banka yetkililerinin 75 baz puanlık faiz artırımını tartışmaya açmaları, yüksek faiz ortamına hızlı geçişin sinyalini vermişti. Söz konusu açıklamalar sonrası tahvil piyasalarında mayıs ayındaki yarım puanlık artırımın ardından haziranda da 75 baz puanlık faiz artırımına gidileceği ihtimali yüzde 80'e dayanmıştı.

Halihazırda Banka'nın temmuz ve ağustos aylarında da 50'şer baz puanlık faiz artırımı yapacağı fiyatlanıyor. Böylece arka arkaya 4 toplantıda Fed'in, faiz oranlarını 225 baz puan artırarak yüzde 2,50-2,75 bandına yükseltmesi bekleniyor.

PBoC​

Fed'in ardından gelecek ay planlı toplantısı bulunan merkez bankaları arasında, yeni tip koronavirüs (COVID-19) vaka sayısındaki artış karşısında yeniden şehir kapatma tedbirlerini devreye almak zorunda kalan Çin Merkez Bankası da (PBoC) yer alıyor.
PBoC'den, faizleri indirerek kapanma tedbirlerinden etkilenen ülke ekonomisine destek bekleniyor.
Banka, geçen hafta zorunlu karşılık oranlarında indirime gitmiş, bu adımı politika faizinde indirim bekleyen yatırımcılar tarafından yeterli bulunmamıştı. Bu gelişme sonrası Banka, kapanma tedbirlerinden etkilenen küçük firmalara yönelik likidite desteği verileceğini açıklamıştı. Banka ayrıca, destekleyici makro ihtiyati politika desteği sözü de vermişti.
PBoC, en son ocak ayında bir yıl vadeli kredi faiz oranını yüzde 2,95'ten yüzde 2,85'e, 7 gün vadeli ters repo anlaşmalarındaki faiz oranını da yüzde 2,2'den yüzde 2,1'e düşürmüştü. Banka, nisan ayı toplantısında ise indirim beklentilerinin aksine faiz oranlarını değiştirmemişti.

ECB​

ECB'nin mayıs ayında planlanmış bir toplantısı bulunmazken, Banka'nın Fed'in ortaya koyacağı tablo sonrası yapacağı sözle yönlendirmeler yakından takip edilecek. Bu kapsamda yatırımcılar, Avrupa ve ABD ekonomileri arasındaki toparlanma farkının para politikasına ne ölçüde yansıyacağını anlamaya çalışacak.
Rusya-Ukrayna savaşı sonrası artan enerji maliyetleri ve gıda fiyatları ile "yüksek ve uzun süreli" enflasyonla karşı karşıya kalan Avrupa'da, halihazırda zayıf seyreden ekonomi ECB'nin para politikasına ilişkin belirsizliklerin sürmesine neden oluyor. Buna karşın ECB Başkanı Christine Lagarde'ın son açıklamaları ile piyasalarda "beklenenden daha hızlı sıkılaşma" görüşleri de ağırlık kazanmış durumda.
Lagarde, Avro Bölgesi'nde enflasyonun nisanda yıllık bazda yüzde 7,5 ile tarihi seviyeye ulaşmasının ardından yaptığı açıklama ile Banka'nın yıl sonundan önce faiz artırımına gidebileceğini, varlık alımlarının ise üçüncü çeyrek sonunda bitirilmesinin muhtemel olduğunu söyledi.
Açıklamanın ardından ECB'nin eylül ayına kadar 50 baz puanlık artış gerçekleştireceği fiyatlanıyor. Banka nisan ayı toplantısında politika faizini sıfır, mevduat faizini yüzde eksi 0,50 ve marjinal fonlama faizini de yüzde 0,25'te sabit bırakmıştı.

BoJ​

Enflasyonun seyri açısından dünya ülkelerinden ayrışan Japonya'da, para politikası da emsallerine kıyasla gevşek kalmaya devam ediyor.
Uzun yıllardır düşük enflasyonla mücadele eden ülkede, Rusya-Ukrayna savaşı sonrası artan emtia fiyatlarına karşın Tüketici Fiyat Endeksi'nin sınırlı yükselmesi, ultra gevşek para politikasının sürdürülmesinin en önemli gerekçesi olarak öne çıkıyor. Buna karşın uluslararası çapta dolara olan talebin artması ile dolar/yen paritesindeki hızlı yükseliş, ekonomi yetkilileri ve BoJ'un tetikte kalmasına neden oluyor.
BoJ Başkanı Haruhiko Kuroda, Banka'nın son toplantısında, yüzde eksi 0,1 düzeyindeki faizlerde ve sınırsız tahvil alım programında değişikliğe gitmemesinin ardından yaptığı açıklamada, "Kur hareketlerinin Japon ekonomisi ve fiyatlar üzerindeki etkisini yakından takip ediyoruz. Gerekirse para politikasını daha fazla gevşetmekten çekinmeyiz ancak Japonya ekonomisinin, salgın öncesi seviyelere dönememesi nedeniyle diğer ülkelerde olduğu gibi faizleri artırma durumumuz yok." ifadelerini kullanmıştı.

BoE​

İngiltere'de, yüksek enerji fiyatları nedeniyle martta son 30 yılın en yüksek seviyesine çıkan enflasyon karşısında BoE'nin politika faizini daha fazla artırması bekleniyor.
En son toplantısını mart ayında gerçekleştiren BoE, politika faizini 25 baz puan artırarak yüzde 0,75'e çıkarmıştı. Banka, politika faizini, geçen yılın aralık ayında 15 baz puan ve bu yılın şubat ayında 25 baz puan artırmıştı.
Faiz artırım kararına gerekçe olarak enflasyon beklentilerinin gelişimini gösteren Banka, daha fazla faiz artırımı için her iki yönde de riskler olduğuna işaret etmişti.
Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle enerji fiyatlarındaki artışın İngiltere'nin ekonomik büyümesine zarar vereceğini ve kısa vadeli enflasyon baskılarını artıracağını değerlendiren Banka'nın, haziranda 25 baz puan daha faizlerde artırıma gideceği, oranların yıl sonuna kadar yüzde 2 seviyesine yükselteceği fiyatlanıyor.





****************************





Gözler Fed'de: 50 baz puan 'kesin', 100 baz puan masada​

Piyasalarda gözler Fed'den gelecek faiz kararına çevrildi. 4 Mayıs'taki toplantıda 50 baz puanlık faiz artışı yapılacağına kesin gözüyle bakılırken, 100 baz puanlık ihtimal de masada bulunuyor.​

DÜNYA Haber Merkezidunya@dunya.com
AA
YAYINLAMA01 Mayıs 2022 12:53
GÜNCELLEME01 Mayıs 2022 12:58

https://i.dunya.com/storage/files/images/2022/05/01/fed-Tkx6_cover.jpg
ABD Merkez Bankası'nın (Fed) mayıs ayı toplantısında 50 baz puanlık faiz artırımına kesin gözüyle bakılırken, 100 baz puanlık ihtimal de masada bulunuyor.
Fed'in faiz kararını açıklayacağı 4 Mayıs'taki toplantısı, piyasaların odak noktasında bulunuyor. Fed'in mart ayında başladığı faiz artırımlarına devam etmesi bekleniyor.
Fed üyelerinin tamamı mayısta 50 baz puanlık faiz artırımına olumlu yaklaşırken, Fed Başkanı Jerome Powell, bir veya daha fazla toplantıda 50 baz puan faiz artırımına "yeşil ışık" yaktı.
Powell, Fed'deki birçok kişinin bir veya birden fazla kez 50 baz puanlık faiz artışının uygun olacağına inandığını belirterek, "Yüzde 2'lik enflasyona geri gelmek için araçlarımızı kullanmaya kararlıyız." ifadesini kullanmıştı.
Enflasyonun halihazırda çok yüksek ve para politikasının ise eskiye göre hala daha destekleyici olduğuna işaret eden Powell, biraz daha hızlı hareket etmenin uygun olduğunu kaydetmişti.

Fed, mart ayı toplantısında, 2018'den bu yana ilk kez faiz artırımına giderek politika faizini 25 baz puan artışla yüzde 0,25-0,50 aralığına yükseltti.

"Tehlike, salgının başlangıcındaki risklere benzemiyor"​

Merkezi ABD'de bulunan piyasa araştırma şirketi FWD Bonds'un Başekonomisti Chris Rupkey, ABD ekonomisinin enflasyondan dolayı karşı karşıya kaldığı tehlikenin salgının başlangıcındaki risklere benzemediğini, Fed'in büyük oynamak zorunda olduğunu söyledi.
Rupkey, "Fed, mayıs ayı toplantısında, politika faizinde 75 baz puan artırıma gidebilir, 100 baz puanlık bir artış da sürpriz olmayacak." dedi.
Powell'ın süratle harekete geçilmesi gerektiğine dair ifadeler kullandığını belirten Rupkey, 100 baz puanlık artışın da dünyaya risklerin ne kadar farkında olunduğunu göstermenin yollarından bir tanesi olduğunu vurguladı.
Enflasyonun önüne geçmenin diğer bir yolunun toplantı aralarındaki dönemlerde faiz artırımı olacağını aktaran Rupkey, Banka'nın salgın başladığında toplantı aralarındaki dönemde toplam 150 baz puanlık faiz indirimine gittiğini hatırlattı.
Rupkey, Fed'in tesirli bir şeyler yapması gerektiğini, 50 baz puanlık bir faiz artırımının piyasaları etkilemek için yeterli etkiye sahip olmayabileceğini söyledi.
Kontrol edilemeyen enflasyonun milyonlarca ABD'liye işsizlikten daha fazla zarar verebileceğini ifade eden Rupkey, enflasyon kontrol edilmemesi halinde Fed'in daha agresif davranmak zorunda kalacağını kaydetti.

Fed bilanço daraltmaya gidebilir​

Berenberg ABD, Amerika, Asya Başekonomisti Mickey Levy de Fed'in bu toplantısında 50 baz puanlık bir artırımına gidebileceğini aktardı.
60 milyar doları Hazine, 35 milyar doları da mortgage destekli bilanço daraltmaya gidilebileceğini belirten Levy, Powell'ın haziran ayında da 50 baz puanlık faiz artışına işaret edebileceğini söyledi.


 

Piyasalar Fed'e odaklandı: 22 yılın en sert hamlesi bekleniyor​


Piyasalar, ABD Merkez Bankası'nın bugünkü toplantısına odaklandı. 50 baz puanlık artış kararına kesin gözüyle bakılırken; 75 baz puanın masada olduğu, 100 baz puanlık artışın dahi sürpriz olmayacağı belirtiliyor.​

DÜNYA
GÜNCELLEME04 Mayıs 2022 14:57
Küresel Ekonomi

Piyasalar, ABD Merkez Bankası'nın bugünkü toplantısına odaklandı.
Fed'in 40 yılın zirvesinde seyreden enflasyon nedeniyle 2000 yılından bu yana en agresif faiz kararını alması bekleniyor.

Toplantıda 50 baz puanlık artış kararına kesin gözüyle bakılırken; 75 baz puanın masada olduğu, 100 baz puanlık artışın dahi sürpriz olmayacağı belirtiliyor.

Faiz kararı TSİ 21:00'de açıklanacak ve ardından Fed Başkanı Powell, konuşma yapacak. Yatırımcılar ise Powell'ın konuşmasında yeni artış sinyalleri arayacak.

Fed üyelerinin tamamı 50 baz puanlık faiz artırımına olumlu yaklaşırken, Fed Başkanı Jerome Powell, bir veya daha fazla toplantıda 50 baz puan faiz artırımına "yeşil ışık" yakmıştı.

Başkan Jerome Powell, "Yüzde 2'lik enflasyona geri gelmek için araçlarımızı kullanmaya kararlıyız." ifadesini kullanmıştı.

Fed, mart ayı toplantısında, 2018'den bu yana ilk kez faiz artırımına giderek politika faizini 25 baz puan artışla yüzde 0,25-0,50 aralığına yükseltti.

Bilanço daraltma planı bekleniyor​

Bankanın 8.9 trilyon dolarlık bilançosunu daraltma planını da bu akşam açıklaması bekleniyor.
Fed'in 15-16 Mart tarihindeki tutanaklarında aylık 95 milyar dolarlık bilanço daraltmanın uygun olacağı belirtildi.

Tutanaklara göre üyeler, hazine menkul kıymetleri için aylık 60 milyar dolarlık, mortgage destekli menkul kıymetler için 35 milyar dolarlık üst sınırın uygun olduğu konusunda anlaştı.

Fed kararı öncesi piyasalarda son durum​

Fed kararı öncesi Dolar/TL, 14,83 seviyelerinden işlem görüyor. Euro/TL ise 15,62'den alıcı buluyor.
Dolar endeksi, bugün önceki kapanışın hemen üzerinde 103,5'te dengelenirken, euro/dolar paritesi 1,0530 seviyesinden işlem görüyor.
Ons altın da 1869 dolar civarında seyrediyor.


https://i.dunya.com/storage/files/images/2022/05/01/fed-Tkx6_cover.jpg
 
Petrol, 110 dolar sınırına dayandı

Neden Yükseliyor?

AB'nin Rusya'ya yönelik ambargo önerisi petrol fiyatlarını yukarı yönlü tetikledi.​

DÜNYA Haber Merkezi
GÜNCELLEME04 Mayıs 2022 17:21

Avrupa Birliği'nin (AB) Rusya'ya yönelik petrol ambargosu önerisi sunmasının ardından fiyatlar yükselişe geçti.
Brent petrolün varili, uluslararası piyasalarda 109,13 dolardan işlem görüyor.

Dün 108,31 dolara kadar yükselen Brent petrolün varil fiyatı, günü 104,97 dolar seviyesinde tamamladı. Gün içinde en yüksek 109,70 doları gören Brent petrolün varil fiyatı, saat 16.30 itibarıyla kapanışa göre yüzde 3,96 artışla 109,13 dolar oldu.

Aynı dakikalarda Batı Teksas türü (WTI) ham petrolün varili 106,55 dolardan alıcı buldu.

Avrupa Komisyonu Başkanı Rusya'ya yönelik altıncı yaptırım paketinin ayrıntılarını açıkladı.

Karar kabul edildikten sonra, ham petrol yasağı altı ay sonra yürürlüğe girecek ve yıl sonuna kadar rafine petrol ürünleri yasaklanacak.

 
4.5.22.png
 

Fed 50 baz puan faiz artırdı​

fed faiz artırımı

04 Mayıs 2022, 21:02
PAYLAŞ:

Fed, faiz kararı hakkında açıklama yaptı. Fed, faizin 50 baz puan artırıldığını açıkladı.​

ABD Merkez Bankası (Fed) tarafından yapılan açıklamada, faiz artırımı yapılması kararının oy birliğiyle alındığı belirtildi. Bu açıklama ile beraber Fed faiz oranını 50 baz puan artırdı ve faiz oranı %0,75-1 aralığına yükseldi. Faiz artırma kararının oy birliği ile alındığı açıklandı.
Fed, bilançonun daraltılmasına 1 Haziran 2022 tarihinde başlanacağını açıkladı. Bilanço daraltımında ilk etapta hazine kağıtlarından 30 milyar dolar, mortgage destekli menkul kıymetlerde 17,5 milyon dolar ile başlanağı belirtildi. İlk 3 ayın ardından ise bilanço daraltmadan aylık miktar hazine kağıtlarından 60 milyar dolara ve mortgage destekli menkul kıymetlerde 35 milyar dolara yükseltilecek.
Fed, bilanço daraltmanın büyüklüğünü durdurmaya ve yavaşlatmaya ise rezerv bilançolar rezerv bolluğu ile tutarlı olunduğuna karar verilen seviyenin üzerinde başlanacağını bildirdi.
Fed, uygun para politikası güçlendirmesi ile enflasyonun yüzde 2 hedefine dönmesi ve işgücü piyasasının güçlü kalmasını beklediğini açıkladı.
 
FED'in 50 baz puanlık artışı piyasaları rahatlatmış, borsaları yükseltmiş. Enflasyona karşı sert adım atılmadı. 75-100 baz puan, tarım emtiaları, değerli metaller ve para birimlerinin değer kaybetmesine sebep olabilirdi. 50 zaten fiyatlandığı için etkisi olmadı da diyebiliriz.

TL, altın, buğday Fed kararı sonrası değer kazandı. Dolar güç kaybetti.
Screenshot_20220505-004612_1.png



Screenshot_20220505-003015_1.png

Son haberleri okumak için aşağıdaki adresi takip edebilirsiniz:
 
Son düzenleme:

Petrol devi Shell, yükselen emtia fiyatları nedeniyle 2008′den bu yana en yüksek çeyreklik karı bildirdi​

YAYINLANDI PER, 5 MAYIS 20222:09 AMBİR SAAT ÖNCE GÜNCELLENDİ
küçük resim

Sam Meredith@SMEREDİTH19
CANLI İZLE
ANAHTAR NOKTALARI
  • Shell’in sonuçları, petrol ve gaz endüstrisinde görülen artan karları takip ediyor, hatta birçok enerji sektörü şirketi Rusya’dan çıkmaktan dolayı maliyetli düşüşlere maruz kalıyor.
  • İngiltere’deki rakibi BP Salı günü, ilk çeyrek net karının on yıldan fazla bir sürenin en yüksek seviyesine yükselmesinin ardından hisse geri alımlarını artırma planlarını açıkladı.
  • Shell, CEO Ben van Beurden’in şirket için ”önemli bir yıl” olarak nitelendirdiği toparlanan petrol ve gaz fiyatları nedeniyle 2021′de tam yıl karında keskin bir artış bildirdi.
30 Nisan 2022'de çekilen bir fotoğraf, çok uluslu petrol ve gaz şirketi Shell'in logosunu Londra'nın güneydoğusundaki Eltham'daki bir benzin istasyonunda gösteriyor.  - İngiltere, önemli gaz üreticisi Rusya tarafından Ukrayna'nın işgali sonrasında gaz ve yakıt fiyatlarının fırlamasından büyük darbe aldı.  İngiltere, 2050 yılına kadar karbon net sıfır olma sözü verdi, ancak yakın zamanda, enerji bağımsızlığını güvence altına almak ve Rusya'nın ithalatını baltalamak için daha fazla Kuzey Denizi fosil yakıtı için sondaj planlarını açıkladı.  (Fotoğraf Ben Stansall / AFP) (Fotoğraf BEN STAN

Shell, 2022′nin ilk çeyreği için 9,1 milyar dolarlık düzeltilmiş kazanç bildirdi.
Ben Stansall | AP | Getty Resimleri
LONDRA — Petrol devi Shell Perşembe günü, yükselen emtia fiyatlarıyla 2008′den bu yana en yüksek üç aylık karını bildirdi ve İngiltere’deki hanehalklarına artan enerji faturalarına yardımcı olmak için petrol ve gaz şirketlerine bir kerelik beklenmedik vergi çağrılarını körükledi.
Shell, Refinitiv tarafından anket yapılan analistlerin beklentileri doğrultusunda, Mart ayının sonuna kadar üç ay için 9,1 milyar dolarlık düzeltilmiş kazanç bildirdi. Bu , bir önceki yılın aynı döneminde 3,2 milyar dolar ve 2021′in dördüncü çeyreği için 6,4 milyar dolar ile karşılaştırıldığında.

Şirket ayrıca ilk çeyrek için temettüsünü hisse başına yaklaşık %4 artırarak 0.25 dolara çıkarmayı planladığını duyurdu.
Shell, yılın ilk yarısı için açıklanan 8.5 milyar dolarlık hisse geri alım programından bugüne kadar 4 milyar doların tamamlandığını söyledi. Kalan 4,5 milyar dolarlık hisse geri alımlarının, ikinci çeyrek kazançlarının açıklanmasından önce tamamlanması planlanıyor.
Şirketin hisseleri Perşembe sabahı %3 yükseldi.
Shell’in sonuçları, petrol ve gaz endüstrisinde görülen aşırı karları yansıtıyor, hatta birçok enerji sektörü şirketi Rusya’dan çıkmaktan dolayı yüksek maliyetli zararlara maruz kalıyor.
İngiltere’deki rakibi BP Salı günü , ilk çeyrek net karının on yıldan fazla bir sürenin en yüksek seviyesine yükselmesinin ardından hisse geri alımlarını artırma planlarını açıkladı . Fransa’nın TotalEnergies , Norveç’in Equinor ve ABD petrol devleri Chevron ve Exxon Mobil de yükselen emtia fiyatları nedeniyle ilk çeyrekte güçlü kar bildirdi.

Shell, Rusya’dan çıkışının bir sonucu olarak ilk çeyrekte 3,9 milyar dolarlık vergi sonrası masraf aldığını doğruladı. Şirket daha önce, ülke dışına çıktıktan sonra varlıklarının değerinden 4 milyar dolar ile 5 milyar dolar arasında bir değer kaybedebileceği konusunda uyarmıştı. Firma, bu ücretlerin düzeltilmiş kazançları etkilemesinin beklenmediğini söyledi.
CEO Ben van Beurden yaptığı açıklamada, “Ukrayna’daki savaş her şeyden önce bir insanlık trajedisi, ancak aynı zamanda küresel enerji piyasalarında önemli aksamalara neden oldu ve güvenli, güvenilir ve uygun fiyatlı enerjinin basitçe kabul edilemeyeceğini gösterdi.” Dedi. .
“Bu belirsizliğin etkileri ve beraberinde gelen yüksek maliyet her yerde hissediliyor. Hükümetler, müşterilerimiz ve tedarikçilerimizle zorlu sonuçların üstesinden gelmek ve elimizden geldiğince destek ve çözümler sağlamak için işbirliği yapıyoruz.”
Shell , petrol ve gaz fiyatlarındaki toparlanma nedeniyle 2021′de tam yıl karında keskin bir artış bildirdi .

‘Müstehcen’ kazanç​

Sendika grupları ve çevre kampanyaları, birçok tüketicinin artan enerji maliyetleriyle boğuştuğu bir zamanda, Birleşik Krallık fosil yakıt şirketlerinin rekor kârlarını ” müstehcen ” olarak nitelendirdi.
Muhalefet milletvekilleri, sürekli olarak Başbakan Boris Johnson hükümetine, zor durumdaki ailelere yardım etmek için petrol ve gaz şirketlerine daha yüksek vergiler koyması çağrısında bulundu.
Maliye Bakanı Rishi Sunak, petrol ve gaz şirketlerinin kârlarını uygun şekilde yeniden yatırmaması halinde böyle bir politikanın mümkün olabileceğini öne sürdü. Ancak Johnson, yatırımları caydıracağını ve petrol fiyatlarını uzun vadede yüksek tutacağını söyleyerek beklenmedik bir vergi için yeni çağrıları reddetti.
Bu arada Avrupa Birliği Çarşamba günü yaptığı açıklamada , son ekonomik yaptırımlarında altı ay içinde Rus petrol ithalatını ve yıl sonuna kadar rafine ürünleri yasaklamayı planladığını söyledi . Bloğun önerdiği önlemler, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Ukrayna’da nedensiz yere saldırısına karşı yaygın öfkeyi yansıtıyor.
Petrol fiyatları haberler üzerine sıçradı ve Perşembe sabahı bu kazançlara eklendi.
Uluslararası gösterge Brent ham petrol vadeli işlemleri Londra’da seans için neredeyse %0.7 artışla 110,9$’dan işlem görürken, ABD Batı Teksas Intermediate vadeli işlemleri kabaca %0,5 artışla 108.4$’da kaldı.
 

Avustralya ve Hindistan, Çin'e Güveni Azaltmak İçin Bir İttifak Kuruyor​

Blog /Dünya Ticareti​

5 Mayıs 2022, Martin Armstrong tarafından yayınlandı​





Çin ile Avustralya arasındaki ticaret gerilimi yeni bir zirveye ulaştı ve Avustralya şimdi Çin ile ticareti tamamen sınırlamaya çalışıyor. Eski Avustralya Başbakanı Tony Abbott, Hindistan'ın ticarette Çin'in yerini alacağını söyledi. Abbott, "Ekonomik nedenlerle, tedarik zincirlerinde Çin'in yerini almak zorunda kalacağız ve açıkçası, Hindistan'ın çok gelişmiş üretim üssü göz önüne alındığında, Çin'in ve tedarik zincirlerinin çoğunun Hindistan'dan daha iyi bir alternatifi yok" dedi.

Abbott, Çin'i "ticareti silahlandırmak" ve "bölgedeki diğer ülkelere rüşvet vermek veya zorbalık yapmakla" suçladı. Avustralya şimdi Hindistan ile 100 milyar dolarlık ikili ticaret anlaşması hedefliyor. Hindistan ve Avustralya, on yıldan fazla süren müzakerelerin ardından Nisan ayında “Avustralya-Hindistan Ekonomik İşbirliği ve Ticaret Anlaşması” (ECTA) başlıklı bir serbest ticaret anlaşması imzaladılar. Anlaşma, ülkeler arasındaki ticareti 2021'de 27.5 milyar dolardan önümüzdeki beş yıl içinde 45 milyar dolara çıkaracak. Anlaşma ayrıca Hindistan ürünlerine yönelik gümrüksüz ithalatı artırmayı ve Hindistan'a yönelik Avustralya malları üzerindeki tarifelerin %85'inden fazlasını ortadan kaldırmayı amaçlıyor.

Politikacılar Wuhan virüsü sızıntısının bağımsız bir incelemesini talep ettikten sonra Çin, COVID sırasında Avustralya ithalatını engelledi. Çin daha sonra Avustralya mallarının ülkeye girmesine izin verdi, ancak tarifeleri önemli ölçüde artırdı. İki ülke, kısa bir süre sonra Çin'in Kuşak ve Yol Girişimi gibi büyük projelerden çekildi.

Çin son zamanlarda en büyük limanını kapattı ve tedarik zinciri krizine katkıda bulunuyor. En büyük ticaret ortaklarının çoğuyla herkesin bildiği gibi zorlu ticaret müzakereleri yaptılar. Modeller Çin'in eninde sonunda dünyanın finans başkenti olacağını gösterse de, oradaki yol uzun olacak.


Kategoriler: Dünya Ticareti
Etiketler: Avustralya , Çin , ECTA , Hindistan , Modi , Tony Abbott , dünya ticareti
« Tedarik Zinciri Krizi Kötüleşecek

 

Almanya'dan Hindistan ile yapacağı projelere 10 milyar euro kaynak​


Almanyadan Hindistan ile yapacağı projelere 10 milyar euro kaynak



Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Hindistan ile yapacakları ortak projelere 2030’a kadar 10 milyar euro sağlayacaklarını söyledi.​

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, 6. Almanya-Hindistan Yüksek İstişare Toplantısı’nın ardından Hindistan Başbakanı Narendra Modi ile ortak basın toplantısı düzenledi.
Hindistan ile küresel sorunlara ilişkin yakın iş birliğini sürdürmeye ve genişletmeye hazır olduklarını ifade eden Scholz, "Hindistan, Asya'da Almanya için önemli bir ortaktır, ekonomik olarak, güvenlik politikası ve iklim politikası açısından." dedi.
Scholz, Hint-Pasifik’in dünyanın en dinamik bölgelerinden biri olduğunu belirterek, bundan dolayı ülkesinin bu bölgede çalışmalarını sürdüreceğini ve yoğunlaştıracağını kaydetti.

"Hindistan iklimin korunmasında kilit ülke"
Ekonomik olarak ve ayrıca nüfus gelişimi açısından sahip olacağı önem göz önüne alındığında Hindistan’ın iklimin korunmasında "kilit ülke" olduğunu söyleyen Scholz, bu nedenle iklimin koruması için bir dizi anlaşma imzalandığını dile getirdi.
"Projelere çok kaynak sağlayacağız, hepsi birlikte 10 milyar euro." diyen Scholz, Yüksek İstişare Toplantısının ardından imzalanan anlaşmalar arasında yenilebilir enerji, göç ve kalifiye işçi konularında yapılacak ortaklık, iklimin korunması ve yeşil hidrojen geliştirilmesi gibi projeleri saydı.
Scholz, iklimin değişimi konusundaki mücadelenin neden önemli olduğunun Hindistan'daki mevcut sıcak hava dalgasının yol açtığı gelişmeden görülebileceğini vurguladı.

Hindistan G7 Zirvesine davet edildi
G7 dönem başkanlığını üstlenen Scholz, Hindistan’ın haziranda Almanya’da düzenlenecek G7 Zirvesine davet edildiğini açıkladı.
Ukrayna’daki savaşa da değinen Şansölye Scholz, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e savaşı durdurması, “anlamsız öldürmelere” son vermesi ve askerlerini Ukrayna’dan çekme çağrısında bulundu.
Scholz, sınırların şiddet kullanarak yerinin değiştirilemeyeceğini yineledi.

Almanya ve Hindistan ikili ilişkilerde ilerleme sağladı
Hindistan Başbakanı Modi de Almanya ve Hindistan’ın demokratik ülkeler olarak ortak değerleri paylaştıklarını, bu değerler ve ortak çıkarlar temelinde son yıllarda ikili ilişkilerde ilerleme sağladığını söyledi.
Son dönemde barış ve istikrarın ne kadar kırılgan olduğunu ve ülkelerin birbirine nasıl bağlı olduklarının görüldüğünü ifade eden Modi, Ukrayna krizinin başında ateşkes sağlanmasını istediklerini ve çözümün diyalogla olacağının altını çizdiğini anımsattı.
Modi, "Biz bu savaşın sonunda kimsenin galip gelmeyeceği ve herkesin kayıpları olacağı kanaatindeyiz. İşte tam da bu nedenle barıştan yanayız. “ ifadesini kullandı.

İki ülke arasında yeşil hidrojen konusunda çalışma grubu kurulacak
Ukrayna’daki durumdan dolayı enerji fiyatlarının arttığını aktaran Modi, bu savaştan özellikle gelişmekte olan ve fakir ülkelerin etkileneceğini aktardı.
Modi, Almanya ile vardıkları anlaşmaların iki ülkenin bulunduğu bölgeler ve dünya için olumlu sonuçları getireceğini dile getirerek, bu ortak projeler için Almanya’nın Hindistan’a 2030'a kadar sağlayacağı 10 milyar eurodan dolayı Scholz’a teşekkür etti.
Hindistan Başbakanı Modi, Almanya ile yeşil hidrojen konusunda bir çalışma grubunun kurulacağı bilgisini paylaştı.
Kısa süre önce ülkesinin Birleşik Arap Emirlikleri ve Avustralya ile ticaret anlaşmaları imzaladığını belirten Modi, Avrupa Birliği (AB) ile de serbest ticaret anlaşmasına ilişkin hızlı ilerleme kaydetmek istediklerini sözlerine ekledi.

Etiketler: Almanya Hindistan

 

Küresel döviz volatilitesi pandemiden beri en yüksek seviyede​


Küresel döviz volatilitesi pandemiden beri en yüksek seviyede

13 Mayıs 2022 Cuma, 09:44 Güncelleme: 13 Mayıs 2022 Cuma, 09:54

KÜRESEL PİYASALAR

Küresel döviz volatilitesi pandemiden beri en yüksek seviyede​


JP Morgan küresel FX volatilite endeksi, kur dalgalanmalarının Kovid-19 pandemisinin başladığı dönemden beri en yüksek seviyeye çıktığını gösteriyor​

JP Morgan endeksi, küresel Döviz volatilitesinin pandeminin başladığı 2020 yılından beri en yüksek seviyede olduğunu gösteriyor.

Fed'in 40 yılın zirvesindeki enflasyonu kontrol altına almak amacıyla faiz artırımlarına başlaması dolardaki yükselişi tetikliyor. Çin'de artan Kovid vakaları nedeniyle yavaşlama, küresel enflasyonda yükselişin süreceği beklentileri gibi faktörler de küresel çapta para birimlerindeki volatiliteyi tetikleyen unsurlar arasında.

2306340_c0cb7bc3b4f1737242cd0f4fc6913816.jpg



Dolar, 2018 yılından beri en uzun haftalık kazanç serisine ilerlerken euro 5 yılın en düşük seviyelerine yakın seyrediyor. İsveç frankı da dolar karşısında 2019'dan beri en düşük seviyeye geriledi.

Fed'in sıkılaşmasının yanı sıra Rusya'nın Ukrayna'yı işgaliyle riskten kaçışın devam etmesi döviz piyasalarındaki çalkantının devam etmesine neden olabilir.

 

Perakende satış hacminde 15 ayın en yavaş artışı​


Perakende satış hacminde 15 ayın en yavaş artışı

13 Mayıs 2022 Cuma, 10:38 Güncelleme: 13 Mayıs 2022 Cuma, 10:39
HABERLER

Perakende satış hacminde 15 ayın en yavaş artışı​


Perakende satış hacmi Mart ayında yıllık yüzde 2,5 artış kaydetti. Böylelikle perakende satış hacminde 2020 Aralık ayından bu yana en yavaş artış kaydedildi.​

Perakende satışları Mart ayında ivme kaybetti.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre sabit fiyatlarla perakende satış hacmi (2015=100) 2022 yılı Mart ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 2,5 arttı. Bu artış 15 ayın en yavaş artışı olarak kaydedildi.

Mart ayında gıda, içecek ve tütün satışları yüzde 6,4, gıda dışı satışlar (otomotiv yakıtı hariç) yüzde 5,7 artarken, otomotiv yakıtı satışları yüzde 12,4 azaldı.

Sabit fiyatlarla perakende satış hacmi 2022 yılı Mart ayında bir önceki aya göre yüzde 0,3 arttı. Aynı ayda gıda, içecek ve tütün satışları yüzde 4,3, gıda dışı satışlar (otomotiv yakıtı hariç) yüzde 0,1 artarken, otomotiv yakıtı satışları yüzde 5,1 azaldı.

Cirolar yıllık yüzde 90 arttı

Cari fiyatlarla perakende ciro 2022 yılı Mart ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 90,5 arttı. Aynı ayda gıda, içecek ve tütün satışları yüzde 80,8, gıda dışı satışlar (otomotiv yakıtı hariç) yüzde 79,2, otomotiv yakıtı satışları yüzde 150,5 arttı.

Cari fiyatlarla perakende ciro 2022 yılı Mart ayında bir önceki aya göre yüzde 7,6 arttı. Aynı ayda gıda, içecek ve tütün satışları yüzde 10,2, gıda dışı satışlar (otomotiv yakıtı hariç) yüzde 4,8, otomotiv yakıtı satışları yüzde 11,4 arttı.

 
  • Beğen
Tepkiler: delikurt067

Benzer Konular