2 MİLYON MERA ALANI ÜLKE EKONOMİSİNE KAZANDIRILACAK


Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı atıl durumda bekleyen 2 milyon hektar mera alanını ülke ekonomisine kazandırmak için harekete geçti.

Mera Kanunu’nda değişikliğe giden Bakanlık, kullanılmayan meraları ıslah edilmek şartıyla hayvancılık işletmelerinin hizmetine sunacak. Mera Kanunu’nun 12. Maddesinde değişiklik öngören kanun tasarısı Başbakanlık’a gönderildi.

Türkiye’nin mera haritası güncelleniyor

Türkiye’nin mera haritasını güncelleme çalışmalarına devam eden Bakanlık, böylece köy ve belediyeler tarafından kullanılmayan meraları tespit edecek. Tespit edilen meralar, hayvancılık yapmak isteyen girişimcilerin hizmetine sunulacak. Yönetmeliğin hazırlanma aşamasında mera yönetim birlikleri ve akademisyenlerden görüş alacak olan Bakanlık, bir ay içinde yönetmeliği tamamlayacak. Kullanıma açılacak meraların, kullanım süreleri, kullanıma ilişkin şartlar, barınak büyüklükleri ve uygulamaya ilişkin diğer detaylar bu yönetmelikle belirlenecek.

İlk hedef 1,9 milyon hektar

Türkiye’de tespit edilen mera alanı 8,7 milyon hektar. Tespit edilen mera içinde sınırları belirlenen (tahdit edilen) alan 4,3 milyon hektar. Bu mera alanında tahsisi yapılan alan ise 2,3 milyon hektar. Yeni düzenlemeyle ilk hedef, sınırları belirlenmiş, ama atıl durumda bekleyen 2 milyon hektar mera alanının ıslah edilmesi. Bunun yanı sıra mera tespit ve sınır belirleme çalışmaları da devam edecek.

Neden Mera Kanunu’nda değişikliğe gidildi?



Kaba yem hayvancılık maliyetinin yüzde 70’ini oluşturuyor. Türkiye’nin yıllık kaba yem ihtiyacı 50 milyon ton. Türkiye’de üretilen kaba yem ise 35 milyon ton. Meralar kaba yem ihtiyacının karşılanmasında en ucuz kaynak. Kanunda yapılacak değişiklik sayesinde atıl durumdaki meralar kullanıma açılacak. Böylece hem kaba yem üretimi artacak hem de maliyetler düşecek. Et fiyatları da bundan olumlu etkilenecek
 
Ynt: 2 MİLYON MERA ALANI ÜLKE EKONOMİSİNE KAZANDIRILACAK

kırşehir mucurda işe yarar meralarımız vardı önce duble yol yapıldı meraya geçiş kapandı sonrada o merayı orman bakanlığına devrettiler ağaçlandırma yapıldı verilen saha 6000 dönüm şimdi mucurda işe yarar hiç mera kalmadı hani hayvancılığı koruyorlardı bunlar hep boş laf sadece kandırmaca.
 
Ynt: 2 MİLYON MERA ALANI ÜLKE EKONOMİSİNE KAZANDIRILACAK

vallaha öyle yaylım malı kalmadı ..meraları köy olarak değerlendirmeli ve ona göre uygulama yapılmalı bir çiftçi hayvancılşık yapar ve yem ihtiyacınıda tarlasından karşılarsa muzaffer olur...
 

Benzer Konular