Ynt: 2001 - 2012 yılları arasında ne kazandık? ne kaybettik?
Sayın arkadaşlarım,
Yaşca benden büyük abilerim,
Yaşça benden küçük kardeşlerim,
Sizlerden rica ediyorum;
Lütfen açtığım konunun dışına çıkmadan,
Konuyu siyasileştirmeden,
Açmış olduğum konunun içeriğine sadık kalarak,
Yorumlarmızı yapalım.
Teşekkür ederim.
Saygılarımla.
Çağrı link=topic=61790.msg687784#msg687784 date=1358508032' Alıntı:Bence olaya yanlış bakılıyor üreten de yöneten de.Şimdi bismillahtan biz hiçbişey kazanmıyoruz öldük bittik denirse karşıdaki adam da haliyle diyor kardeşim ne diye yapıyorsunuz o zaman yapmayın diyor,yeni traktör ekipman nası alıyosun diyor vs vs.Tabi ki allah bereket versin birşeyler kazanıyoruz.Aksini iddia edeni de samimi bulmuyorum maliyetler ortada bir hesap yapabiliriz hemen.
Ancak kazanılan para çok az.Yani verilen emek,işgücü vs ile karşılaştırırsak asla emeğin karşılığı değil.Olayı bu yönden anlatırsak insanların kafasına daha çok yatar.Mesela ben geçen seneden örnek vereyim,bizim kouşllarımızda geçen sene dekarda 150-160 kg buğday karşılığında masrafımız var.200 kilo civarında mahsül aldık.Yani hesap edilemeyen giderleri falan da katarsak net olarak dekarda 30 kg buğday kadar para kazandık.Arpayı 55 ekini 65 krşdan sattık ortalama alırsak 60 krş eder.30*0,6=18 TL dekardan para kazanmışız.İşte sıkıntı burada 100 dönüm tarlası olan adam senede sadece 1800 lira para kazanıyor.1800/12 aylık 150 lira gibi komik bir rakam ederHa tamam geçen sene kuraklık da vardı ondan dolayı da böyle oldu.Olaya bu şekilde bakarsak daha gerçekçi olacağını düşünüyorum.Aslında sıkıntı da burdan çıkıyor.Tamam küçük çiftçinin yok edilmesine tabi ki karşıyız ancak 100 dönüm tarla ekip geçinmeye çalışan adamın geçinme ihtimali %0.Ama o 100 dönüm eken adam o tarladan icar alsa ekmese,dönüme 45 kg kazanacak
![]()
Bir de sizden ricam konuyu daha çok siyasi olarak değil çiftçilik yönünden ele alalım ki konuyu kapatmak zorunda kalmayalım.İnanın buradan yazacağınız siyasi mesajlar hiçbir işe yaramaz.Yapılacak zamanı gelince bellidir burada huzurumuzu bozmaktansa yeri geldiğinde herkes üstüne düşeni yaparsa sıkıntılar ancak o zaman çözülür.
Sayın arkadaşlarım,
Yaşca benden büyük abilerim,
Yaşça benden küçük kardeşlerim,
Sizlerden rica ediyorum;
Lütfen açtığım konunun dışına çıkmadan,
Konuyu siyasileştirmeden,
Açmış olduğum konunun içeriğine sadık kalarak,
Yorumlarmızı yapalım.
Teşekkür ederim.
Saygılarımla.