2022 kışı Buğday 10 TL olabilir


Ucusa gectik ya, kisa surede yakalariz onlari

Halkın karnıda ucuza doyarsa yakalamasakda olur diye düşünülüyor muhtemelen, malum sosyal medyada olay oldu adisyon biliyorsunuz işte.

Çorba 2,5 lira, kuzu şiş 22 lira, fırın sütlaç 4 lira, çay 1,50 lira.








640xauto.jpg
 
Simit bir lira iken asgari ücret 300 liraydı.
Simitin on lira olmaması için bir bahane göremiyoruz.
Hocam Asgari ücretle ilgili yaşlı-genç herkeste genel bir hata var onu düzeltelim , 2000 öncesi asgari ücret alan çok cüzi bir kitle vardı.
Genelde maaşı düşük gösterme yaygındı , asgari ücret alan vasıfsız ve yüzde 2-3 bir kitle idi.
İlk işim 2000 senesi idi , vasıfsızdım ve maaşım 2 Asgari ücretti (tam değer gösteriliyordu)
Bu hesapla 5000 hesaplarız ama zamanımıza göre çok daha üstü rakamlar görülecek.Malın değerleneceği ve üretenin kazanacağı zamanlar geldi.(Tabii verimlilik ve dayanma gücü önemli)
 
Buğday fiyatı son 10 yılın rekorunu kırdı bugün.
Rusya-Ukrayna sorunu nedeniyle fiyatlar tavan yaptı. Yada fiyatların zaten tavan yapacağı ön görüldüğü için bu sorun ortaya çıkarıldı.

Neticede buğday tarihinin en yüksek 3. seviyesinde.

Gübreleri alıp atalım, onlarında fiyatı artmaya başlıyor hafif hafif. Bol ürün bol kazanç dilerim herkese. Umarım bu sene Türk Çiftçisi hak ettiği değeri kazanır.

Screenshot_20220223-180337.png


 
23/02/2022 konya borsa fiyatları


Arpa 3.6790 TL3.7520 TL3.7188 TL9 Adet218,000 KG
Diğer Kırmızı Buğday 4.1010 TL4.1320 TL4.1158 TL4 Adet128,000 KG
Kırmızı Sert Buğday 4.1520 TL4.7920 TL4.3814 TL9 Adet217,000 KG
Kuru Fasulye 11.2020 TL12.0610 TL11.7700 TL3 Adet20,000 KG
Makarnalık Buğday 4.7020 TL4.7460 TL4.7297 TL5 Adet134,000 KG
Mısır 3.5700 TL3.9740 TL3.8352 TL39 Adet1,112,400 KG

Anlık buğday fiyatı 868 / 2722 * 13.79 = 4.397 TL ABD borsasında.

Kar taşıma vergiler vs. 4379*1,25=5496 TL ithalat fiyatı olur.

Türkiye'deki borsalar birkaç gün geç tepki versede 5 TL'yi yakında geçer gibi gözüküyor.
 
Anlık buğday fiyatı 868 / 2722 * 13.79 = 4.397 TL ABD borsasında.

Kar taşıma vergiler vs. 4379*1,25=5496 TL ithalat fiyatı olur.

Türkiye'deki borsalar birkaç gün geç tepki versede 5 TL'yi yakında geçer gibi gözüküyor.
dolar 14.60 oldu böyle çarpsan 6 lirayı bulur ithalat fiyatı bakalım hakkımızı alabilecek miyiz yoksa tmo bi operasyon yapacak mı
 

2022 yazında İklimden kaynaklı kıtlık olacak diyorlardı, meğerse savaştan kaynaklı kıtlık planlıyormuş adamlar.

Su fiyat artışları yağmur gibi yağmaya başladı;

Screenshot_20220228-203740_1.png
 
Buğday Emtia fiyatları Fincan-Kulp dedikleri olayı kırmak üzere. Fincanın iç yüksekliği yaklaşık 600 dolar. Bu fiyatların 600 dolar yukarı gidebileceği gösteriyor.

Yani buğday fiyatları 1500-1600 dolar/kile olabilir.

Dolar şuanki 13.80 seviyesinde olursa ABD buğday fiyatı 8110 lira/ton. Birde ihracat fiyatları eklenirse 10.000 lira/ton seviyesi karşımıza çıkıyor.

Time dergisi 2020 yılındaki yazısında 2022 yılında yaşanacak kıyamet gibi kıtlığı anlatıyordu. Bunun gerçekleşmesi için gübre, mazot, gaz, elektrik petrol fiyatlarını arttırdılar. Yetmedi savaş çıkarttılar.


Screenshot_20220228-205351_1_1.png


Screenshot_20220228-205208_1.png
 

3. Dünya Savaşı Kızışırken, Gıda ve Enerji Sistemlerimizin Korkunç Bir Çöküşüne Hazır Olun​

27 Şubat 2022 22:24 IWB tarafından

Michael Snyder tarafından
2022-02-27_22-23-47.png


Dünyanın öbür ucunda Rusya-Ukrayna savaşı olduğu için hayatınızın normal bir şekilde devam edeceğini düşünüyorsanız, bir kez daha düşünmelisiniz. Savaş patlak vermeden önce 1970'lerden bu yana en kötü enerji kriziyle karşı karşıyaydık ve Rusya tüm dünyadaki en önemli enerji üreticilerinden biri. Enerji piyasaları daha fazla kargaşaya sürüklendikçe, enerji fiyatları benzeri görülmemiş yüksekliklere çıkacaktır. Ve son aylarda defalarca belgelediğim gibi, küresel gıda arzı giderek daha da daralmaya devam ettikçe, küresel gıda krizi daha da kötüleşmeye devam etti. Normalde, Rusya ve Ukrayna dünyanın geri kalanına büyük miktarlarda gıda ihraç ediyor, ancak savaş bunu değiştirecek. Gıda ve enerji sistemlerimizde gerçekten korkunç bir çöküşle karşı karşıyayız ve bu her insanı etkileyecek.

Bu savaşın gıda kaynakları üzerindeki etkisine bir göz atarak başlayalım. Washington Post bile Ukrayna'daki savaşın muhtemelen “ABD gıda fiyatlarını daha da yükselteceğini” kabul ediyor …

Bölge, dünyanın en büyük buğday ve bazı bitkisel yağ üreticilerinden biri olduğu için, Rusya'nın Ukrayna'yı işgali ABD gıda fiyatlarını daha da yükseltebilir. Bölgedeki mahsul üretimi durdurulabileceği ve yeniden başlaması uzun zaman alabileceği için kesintiler aylar hatta yıllar sürebilir.
Bu yeni enflasyon şoku, pandemi kaynaklı aksaklıklar nedeniyle küresel piyasaların aşırı gergin kaldığı bir zamanda geliyor. Fiyat değişiklikleri son günlerde emtia fiyatlarını etkiledi ve yakında market ve restoranlarda daha yüksek maliyetlere akabilir.
Gıda fiyatları zaten tüm dünyada çok agresif bir şekilde yükseliyor ve bu, ekonomik gıda zincirinin en altındaki milyonlarca yoksul insanı açlığa itti.

Ancak şimdi bu savaş, bu krizi tehlikeli yeni bir düzeye taşımakla tehdit ediyor, çünkü Rusya ve Ukrayna tipik olarak “dünya buğdayının yaklaşık dörtte birini” üretiyor …
Rusya ve Ukrayna birlikte dünya buğdayının yaklaşık dörtte birini üretiyor ve milyarlarca insanı ekmek, makarna ve paketlenmiş gıdalar şeklinde besliyor. Ülkeler ayrıca diğer ürünlerin yanı sıra arpa, ayçiçeği tohumu yağı ve mısırın da ana tedarikçileridir.
Öyleyse, bu iki savaşan ülkenin ihracatı azalır veya tamamen kesilirse, bu çıktıyı nasıl değiştireceğiz?

Bunun için bir cevabı olan var mı?


Toplu olarak, Rusya ve Ukrayna genellikle “tüm buğday ihracatının yüzde 29'unu ve küresel ayçiçek yağı ihracatının yüzde 75'ini” oluşturuyor
Ukrayna, hem mısır hem de buğdayda dünyanın dördüncü büyük ihracatçısıdır. Aynı zamanda, dünyanın bitkisel yağ arzının önemli bir bileşeni olan ayçiçeği tohumu yağında dünyanın en büyük ihracatçısıdır. Tarım veri platformu Gro-Intelligence kıdemli araştırma analisti Kelly Goughary, Rusya ve Ukrayna'nın birlikte tüm buğday ihracatının yüzde 29'unu ve küresel ayçiçek yağı ihracatının yüzde 75'ini sağladığını söyledi.
Bu sadece kötü değil.
Bu gerçekten kötü
.

Daha önce, gübre fiyatları kontrolden çıkmaya başladığı için 2022'de küresel tarımsal üretimin tüm dünyada nasıl düşeceğini yazmıştım.

Aslında, yalnızca Afrika'da, aşırı gübre maliyeti nedeniyle bu yıl 100 milyon insanı besleyecek yeterli gıdanın yetiştirilemeyeceği tahmin ediliyor.
Öyleyse tahmin et?
Rusya'nın dünyanın en büyük gübre ihracatçılarından biri olduğu ortaya çıktı …
Rusya, gübre üretiminde önemli bir girdi olan doğal gazda önemli bir küresel oyuncudur. Daha yüksek gaz fiyatları ve arz kesintileri, gübre fiyatlarını daha da yükseltecektir. Rusya, üç ana gübre grubunun (azot, fosfor ve potasyum) en büyük ihracatçılarından biridir. Fiziksel arz kesintileri gübre fiyatlarını daha da şişirebilir.
Washington Post tarafından röportaj yapılan bir uzman, “çözülmesi zor olacak bir arz sıkıntısına doğru gittiğimizi” itiraf etti .
Ayrıca bkz. ENFLASYON: İtalya Enerji Düzenleyicisi Gaz Faturalarını 1Ç'DE Y/Y %94 Arttırdı; Birleşik Krallık Pompa Fiyatları Yeni Yüksekler - 7.50 $

Bu, uzun zamandır duyduğum en büyük yetersizliklerden biri.

Savaş başlamadan önce bile, bazı gübre türlerinin fiyatı ikiye katlandı, bazılarının fiyatı üç katına çıktı ve bazılarının fiyatı aslında dört katına çıktı.

Birkaç hafta önce, endüstriden birinin gübre fiyatları hakkında bana söylediklerini paylaşmıştım. ABD'deki birçok çiftçinin, artan gübre fiyatları nedeniyle karlı olmayacağı için bu yıl mısır yetiştiremeyeceği konusunda uyardı.
Ve şimdi gübre fiyatlarının çok daha yüksek olması muhtemel.
Bu gerçekten bir kabus.
Altı ay sonra, muhtemelen dünyanın her yerinde gıda isyanları göreceğiz.



Bu arada, küresel enerji krizi çok endişe verici yeni bir bölüme giriyor.
USA Today'e göre, Avrupa'nın kullandığı tüm doğal gazın yüzde 30'u Rusya tarafından sağlanıyor
Rystad Energy analistleri, Rusya'nın ev ısıtması, sanayi ve elektrik üretimi için Avrupa'nın gazının %30'undan fazlasını oluşturduğunu ve diğer potansiyel tedarik kaynaklarının, Rus gazının kesilmesi durumunda açığı kapatmak için yeterince hazırlıklı olmadığını söylüyor.
Avrupa kesinlikle Rus gazına bağımlıdır ve gaz olmadan birçok Avrupa şehrinde normal hayat hızla durma noktasına gelir.
Savaş şiddetlenirken Amerika Birleşik Devletleri'nden sıvılaştırılmış doğal gaz ithalatının yardımcı olabileceğini öne süren bazıları var…
ABD'den gemiyle getirilen sıvılaştırılmış doğal gaz tedariki, bu kış Avrupa'nın gaz sıkıntısının bir kısmını gidermeye yardımcı oldu, ancak bu pahalı.
Bu arada, Rystad'a göre, ABD'deki doğal gaz fiyatları bir yıl öncesine göre yaklaşık %60 daha yüksek.
Ne yazık ki, tüm dünyada doğal gaz fiyatları yükselmeye devam edecek.
Propan fiyatları gibi.
Kömür fiyatları gibi.
Ve petrol fiyatı yakında dikiz aynasındaki varil başına 100$ eşiğini sonsuza kadar terk edecek.
Joe Biden alenen benzin fiyatını düşük tutmak için elinden geleni yapacağını söylüyor, ancak bu arada yönetimi “yeni petrol ve gaz sondajı kiralamalarını dondurmak için” son derece sıkı çalışıyor …
Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin de yardımıyla petrol fiyatları fırlamaya devam ederken, Biden yönetimi hala yeni petrol ve gaz sondajı kiralamalarını dondurmak için diş ve tırnağa mücadele ediyor – hatta bir mahkeme yönetim aleyhine bir tahminde bulunmak için bir metrik kullandığı için karar verdikten sonra bile. karbon emisyonlarının toplumsal maliyeti”, hareketlerini haklı çıkarmak için.
MSN'nin bu hafta bildirdiğine göre, mahkemenin kararına rağmen, Biden yönetimi federal petrol ve gaz sondajı için yeni kiralamaları ve izinleri durdurdu.
Yani yakında bir galon benzin için yedi dolar ödeyeceğiniz zaman, bunu size kimin yaptığını hatırlayın.
Her şey değişiyor ve önümüzdeki aylar son derece zorlu olacak.
Mike Adams, “tam bir çöküşe” doğru gittiğimiz konusunda uyardığında mevcut durumu çok iyi özetlediğini düşünüyorum …
Toplamda, bu faktörler (gıda, savaş, yakıt, enflasyon, para birimi, vb.) birleşerek bir zamanlar bildiğimiz dünyanın tamamen çöküşünü yaratır. Uygun fiyatlı yiyecekleri veya herhangi bir şeyin tam zamanında teslimatını unutun. Dünya son derece uygunsuz, pahalı ve bozuk hale gelmek üzere. Tedarik zinciri kesintileri bundan sonra FAR'ı daha da kötüleştirecek ve suç tamamen çaresizlikten kesinlikle fırlayacak. Gün ışığında marketleri yağmalayan flaş çeteleri görmeyi bekleyin. Araba hırsızlığı tavan yapacak. Yağmacı çeteler banliyöleri vurdukça ev istilaları şehirlerin dışında bile olağan hale gelecek.
2013 yılında , yakında kendimizi içinde yaşarken bulacağımız çılgın toplumsal ortamı özellikle tanımladığım “Sonun Başlangıcı” adlı bir roman yayınladım .
Yıllardır benim ve başkalarının uyardığı pek çok şey gözümüzün önünden geçmeye başlıyor.
Gerçekten de toplumun kabus gibi bir çöküşüne doğru gidiyoruz ve bu gerçekleşirken hepimiz özünden sarsılacağız.
 
2 şart gerçekleşirse buğdayın seneye 10 TL civarında olma ihtimali var.


1) Doların 11-12 TL seviyelerine gelmesi,
2) Buğday rekoltesinin Time dergisinde söylendiği gibi dünyda %16 azalması.

Evet bu iki şart gerçekleşirse Buğdayın ton fiyatı 10.000 TL olacaktır. Allah en iyisini bilir.

Bu durumda devlet mahsüllere el koyar mı, bilemem.

Beni bu düşünceye iten gerekçeler; Time dergisinde öngörülen Kıyamet gibi Kıtlık,
Dünya genelinde yaşatılan gübre kısıtlaması sonucu verimlerin düşecek olması,
King yasası gereği kıtlaşan buğday fiyatlarının 3 katını görebilecek olması.
Çin ve ABD merkezli ekonomik krizlerin yaklaşmakta olması.

Ekli dosyayı görüntüle 65661

Ekli dosyayı görüntüle 65660

2008 ekonomik krizinde buğday fiyatlarının kile başı 4 dolardan tam 3 katı olan 12 dolar seviyesine çıkmasını örnek verebilirim. Şuan ki seviye 7,5-8 dolar 3 katına çıktığında 22,5 dolar kile olur. O da 826 dolar/ton buğday demektir. 12 TL dolar için 1 ton buğday 9912 TL yaklaşık 10 bin TL eder.

Büyüklerimiz bilici olma, ekici ol demişler. Evet herşeyin hayırlısı diyerek, bereketi Allah'tan bekleyerek ekeceğiz bu senede. Gübreyi pahalı olsada azaltmadan ekmeye çalışacağız. İşiniz rast gitsin.

https://time.com/collection/great-reset/5900739/fix-economy-by-2023/

Doların 11 - 12 Seviyesimi Kaldı. O Eşik Çoktan Aşıldı.
Dünyadaki Kriz ve Kuraklık Bir Yana Hükümetin Yanlış Tarım Politikaları Sayesinde Tarımsal Girdiler ; (Gübre , Mazot , Elektrik , İlaç , Tohum) % 100 ile %350 Arasında Zamlandı.
Çoğu Çiftçi Sonbahar Aylarında Taban Gübresi Alamadığından Gübresiz Ekim Yaptı.
Şimdilerde ise Üst Gübreleme Vakti Gelmesine Rağmen Gübredeki Kriz Hala Çözülemedi.
Görülen oki Buyıl Muazzam Bir Verim Kaybı Yaşanacak.
Allahtan Konya Bölgesinde Bu Yıl Yağışlar iyiydi. Şükürler Olsun.
Geçen Yıla Baka Nerden Baksan iki Su Eksik Verilecek Ekinlere ve Ekimi Yapılacak Baharlıklara.
Mazot nerdeyse 20 liraya Dayandı.
Hülasa Kriz Göz Göre Göre Geliyor..
Ve Tarım Bakmayanı Hiçbir Müdahalede Bulunmuyor. Yaptığı Bişey Var içpiyasada Fiyatlar Yükselişe Geçtimi Yurtdışından İthalat..
Üreticiyi Bitirirsen Ülkeye İhanet etmiş olsun. Bunu Böyle Bil.
Allah Sonumuzu Hayra Getirsin..
 
Buğday Emtia fiyatları Fincan-Kulp dedikleri olayı kırmak üzere. Fincanın iç yüksekliği yaklaşık 600 dolar. Bu fiyatların 600 dolar yukarı gidebileceği gösteriyor.

Yani buğday fiyatları 1500-1600 dolar/kile olabilir.

Dolar şuanki 13.80 seviyesinde olursa ABD buğday fiyatı 8110 lira/ton. Birde ihracat fiyatları eklenirse 10.000 lira/ton seviyesi karşımıza çıkıyor.

Time dergisi 2020 yılındaki yazısında 2022 yılında yaşanacak kıyamet gibi kıtlığı anlatıyordu. Bunun gerçekleşmesi için gübre, mazot, gaz, elektrik petrol fiyatlarını arttırdılar. Yetmedi savaş çıkarttılar.



Ekli dosyayı görüntüle 68107

Kilenin ölçü birimi ne 1kile kaç kg oluyor
 
  • Beğen
Tepkiler: Mustafaşahin



Depolarda 1 aylık yağ kalmış,

Haberin sonunda şöyle yazılmış,
"Kendi kendimize yeterliliğimizin yüzde 70'lerde olduğu ayçiçeğini de biz Rusya ve Ukrayna'dan alıyoruz. Bu ürünleri ya alamayız ya da daha yüksek fiyatla başka ülkelerden ya da yine Rusya ve Ukrayna'dan alabiliriz."


Demekki Rusya ve Ukraynadan gemiylen alamazsak avrupadan veya dünyanın başka yerinden çok daha pahalıya almak zorunda kalıcaz,

o zaman savaş biran önce bitmeli, Suriyedeki gibi yıllar sürer ise zatan hazineye bu yıl 20 milyar yük var buğdayda, oda değil başka yerdende alamamak var çünkü rus ve urayna buğdayının diğer alıcısı ülkelerde başka yerlere yönelecek ve bulup alamamak da var.


 



Depolarda 1 aylık yağ kalmış,

Haberin sonunda şöyle yazılmış,
"Kendi kendimize yeterliliğimizin yüzde 70'lerde olduğu ayçiçeğini de biz Rusya ve Ukrayna'dan alıyoruz. Bu ürünleri ya alamayız ya da daha yüksek fiyatla başka ülkelerden ya da yine Rusya ve Ukrayna'dan alabiliriz."


Demekki Rusya ve Ukraynadan gemiylen alamazsak avrupadan veya dünyanın başka yerinden çok daha pahalıya almak zorunda kalıcaz,

o zaman savaş biran önce bitmeli, Suriyedeki gibi yıllar sürer ise zatan hazineye bu yıl 20 milyar yük var buğdayda, oda değil başka yerdende alamamak var çünkü rus ve urayna buğdayının diğer alıcısı ülkelerde başka yerlere yönelecek ve bulup alamamak da var.



Dünya Ayçiçek üretiminin %80'ini Ukrayna ve Rusya yapıyordu. Onlardan sadece biz değil hiç kimse ürün alamayabilir evet. Bu Türkiyenin işine bile gelebilir. Biraz Ayçiçek üretimini arttırırsak 2-3 katına çıkarsak hem kendi ihtiyacımızı karşılar hem de Dünyaya bu sefer biz İhraç ederiz. Hemde aşırı yüksek fiyattan ürün satarız dünyaya.

Bence bu sene ekilebilecek her yere Ayçiçek ekelim. İhracat yapalım dünyaya. Pastayı biz kapalım.

Ayçiçek Sıralaması.png


Bu kaynakta Ülkelerin ne kadar çok üretim yaptığını gösteriyor.
 
Ben bir üretici olarak Tarım ürünü ithal edemeyeceğiz diye üzülmem. Hasat zamanı fiyatın kırılması için İthalat yapıldığı günleri unutmadık. Yıllardır hakkımız olanın daha aşağısına ürün sattık Ukrayna ve Rusyadan getirilen ürünler yüzünden. Bu sene bize ürün satamasınlar, belki vatandaşta anlar çiftçinin ne kadar önemli olduğunu. Bu sene ürünlere el konmazsa, Çiftçi para kazanacak Allahın izniyle.
 
Orta da büyük bir pasta olacak ve o pastayı çiftçiye yedirecekler.
Bu ülkede öyle birşey olacağına inanıyormusunuz
Emin olun o pastaya çökecek birileri çıkar çiftçiye yedirmezler !
Karasaban hocam.

Abi kim kimin malına çökebilir? Ben çiçek buğday üretimişim zorlamı gelip alacak tüccarlar. Yer mi?

Ben bu sene için büyük bir fırsat görüyorum karşımızda, bunu kabul etmek zorunda değilsiniz. Riske girip daha fazla yer eklerim, daha çok ürün alıp satarım yüksek fiyattan, ha başka durumlar oluşur zarar ederim, o Allah'ın bileceği iş. Rızkın onda dokuzu ticarette, ticaretin onda dokuzu riskteymiş. Kimseye benim gibi riske gir demem. Girişimci olan bu fırsatı görür zaten.
 
  • Beğen
Tepkiler: Mustafaşahin

Benzer Konular