21 Şehire Tohum Hibe Desteği Geliyor


YAZLIK EKİM YAPILABİLECEK ARAZİLERDE 21 İLDE TOHUMUN YÜZDE 75’İ HİBE EDİLİYOR

Bakanlık olarak ekilebilir tüm arazileri üretime kazandırmak için "Bitkisel Üretimin Geliştirilmesi" Programını başlattıklarını belirten Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli "Yazlık ekim yapılabilecek alanlarda ekilişlerin kesintiye uğramaması ve tüm ekilebilir arazilerin üretime katılması için, bu proje kapsamında belirlenen 21 ilde üreticilerimize tohumların yüzde 75'ini hibe ediyoruz" diye konuştu.

TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI EKİLEBİLİR TÜM ARAZİLERİ ÜRETİME KATMAK İÇİN HAREKETE GEÇTİ

COVİT19 salgını dolayısıyla, bitkisel üretimin devamlılığı ve gıda arz güvencesini sağlamanın önümüzdeki dönem için büyük önem taşıdığının altını çizen Bakan Pakdemirli "Bu doğrultuda gerek Bakanlığımızın tüm birimleri gerekse diğer kamu kurum ve kuruluşları nezdinde girişimlerde bulunmak suretiyle tedbirler almaya devam ediyoruz" dedi.

STRATEJİK ÜRÜNLERDE REKOLTE ARTIRILACAK

Bu kapsamda yaz dönemi ekilişlerinde kesinti olmaması ve mümkün olan tüm işlenebilir arazilerde ekiliş yapmak için Bitkisel Üretimin Geliştirilmesi programını başlattıklarını ifade eden Pakdemirli "Bu proje ile ülkemiz için, hububat, baklagil ve yağlı tohumlu bitkiler gibi stratejik ürünlerde rekolte artışını sağlamayı, aynı zamanda üreticilerimizi bu dönemde üretime yönlendirmeyi, dolayısıyla da tarım arazilerinin etkin şekilde kullanılmasıyla tarımsal üretimin artırılmasını hedefliyoruz" şeklinde konuştu.

TOHUM BEDELİNİN YÜZDE 75'İ HİBE EDİLECEK

Program doğrultusunda mevcut üretim alanlarına ilave yazlık ekiliş yapılabilecek alan ve ürün deseni bilgilerinin toplandığını vurgulayan Bakan Pakdemirli "Uygulama ile bu alanlarda tohum bedelinin % 75'i hibe, % 25'i ise çiftçi katkısı ile karşılanacak" açıklamasını yaptı.

TOHUM DAĞITIMINA BAŞLANDI

Mevsim itibari ile öncelikli olarak ekilişinin yapılması gereken ürünlerin tohumlarının üreticilere dağıtımına başlandığının altını çizen Bakan Pakdemirli "Uygulamayı 21 ilde başlattık. Ekimi yapılacak ürünler ise buğday, arpa, kuru fasulye, mercimek, mısır, ayçiçeği ve çeltik olarak belirlendi" değerlendirmesinde bulundu.

6 BİN 700 TON SERTİFİKALI TOHUM DAĞITILACAK

Ekimi yapılacak tohumların sertifikalı ve miktarının 6 bin 700 ton olduğunu belirten Pakdemirli, proje kapsamında 364 bin dekar alanda ekiliş yapılacağını ve ilk aşamada ekilişleri yapılan ve hasat edilecek olan ürünün toplam rekoltesinin 80 bin ton olacağını söyledi.

Bakan Pakdemirli, proje sonucunda elde edilecek bitkisel üretim değerinin 220 milyon TL, proje bütçesinin ise yaklaşık 20 milyon TL olduğunu da sözlerine ekledi.
1d79dc095bcaab23e99be4b5959a37ee.jpg
 

Bu 21 il padişah soyundan mı? Diger illere neden yok?
Sakin ol grall arkadaşım ,hibe olcak 21 ilden biride benim ilim . Zaten memleket insanını baklava dilimine cevirdiler ayrıştıra ayrıştıra . Bu hibe işini neye göre belirlediklerinide kendilerinden başka kimse bilmiyor . Bu iş haber sitelerine yeni düştü , ilçe tarımda müracat bitti vs diyor gerisini sen anla artık arkadaşım .
 
21 il buyuk ihtimalle ipard desteklerinin oldugu illerdir bu yuzden verilmis olabilir yani is yine ipard kapsamina girer ama cidden niye 60 ilde ciftcilik yapilmiyor mu acaba su zamanda ekilecek 60 ilde urun yok mu herkese esit devlet esit sartlar neden olmaz anlamis degilim tohumun verimine deginenler olmus 100 liralik masrafin 75 lirasi cepte kaldiktan sonra verim yari olsada para kazandirir cebindrn para harcayip 100 lira cikan ciftci iki katini bicsede arada buyuk rakam oynamaz
 
Şaka gibi, ne yaptınız denilirse bişi söylemek için icat edilmiş gibi
Tohumla bitse iş iyi, maliyet?, satış fiyatı? Bunlar muamma,
zaten evde mercimek ve fasulye tohumu var ekecek olsak onu ekerdik, üstelik sertifikalı tohumun fiyati nedir muamma ... Vs vs vs
 
Trakya yok maalesef yine ... Çünkü Trakya yı karşılayamaz , ayrıca nerden oy alıyor oraya vermiş . Vermesin bu zamana kadar bedava tohumla ekmedik , herşeyin bi karşılığı var.
Tam olarak yok diyemeyiz, Gelibolu nun Çanakkale ye bağlı olduğunu unutmayalım. Benim köyüm Çanakkale il sınırına 20 km yi geçmez. Kimbilir, belki de bu bir ilk adımdır, ilerleyen zamanlarda trakyanın da, ülkemizin de tamamını kapsam alanına alırlar belki. Kesin olarak farkına varacakları şey ise üretim ve üretici olacak. İsteseler de, istemeseler de çiftçinin değerini anlayacakları vakit geldi.
 

Benzer Konular