3 Aylık bir buzağı neden ölür?


Merhabalar,

5 yıldır küçük çapta süt inekçiliği yapmaktayım.
Ağız sütünden septisemi aşılarına, 2 ay boyunca süt içmesinden buzağı başlangıç yemi miktarlarına kadar her şeyi titizlikle uygularım. İlk defa bir buzağım öldü, dişi ve iyi bir tohumdan olduğu için çok üzüldüm.
Akşam üstü keyifsizce yattığını fark ettim, buzağı büyütme yemini elimle zorlasam bile yemedi, biberonla bile çok az su içti. Gözlerinin içi, alt kısmı sarı-kahverengi olmuştu. Annesinin daha önce taşıdığı Pseudomonas tipi bakterinin (sütünden antibiogram yaptırdığım için biliyorum) neden olabileceğini düşündüm ve antibiyotikle beraber B vitamin kompleksi enjekte ettim. (10ar cc).
Yattığı yerden kalkmadı ve sabah 8 gibi öldü.

Ve

Geçen zaman içerisinde bir buzağı daha kaybettim. Bu sefer enteretoksemi olduğu otopsiyle tespit edildi.

Teşekkürler ve iyi çalışmalar dileklerimle,
Ekrem Kangal

Ekrem Abiye Verdiği Bilgilerden Dolayı Burdan Teşekkür Ediyorum ...
 
Ynt: 3 Aylık bir buzağı neden ölür?

ağır abi link=topic=4283.msg44192#msg44192 date=1212601422' Alıntı:
ishal ve baslıca belırtılerı varmıydıkı
bi yeri yanlış yapmışım ekledim yeniden kusura bakmayın..

kangalli_84 link=topic=4283.msg44196#msg44196 date=1212601550' Alıntı:
Ekrem abi benim kuzen olanmıı bide nerden buldun

evt senin kuzen :)
 
Ynt: 3 Aylık bir buzağı neden ölür?

Buzağılara süt 3 aya kadar verilmelidir.Bence 2 aydan sonra verilen buzağı büyütme hayvana erken gelmiş olabilir.Derseniz hepsi aynı yemi yiyo hepsi aynı hayvandan olmadığına göre farkları olacaktır.İshal de varsa benim teşhisim tam olarak doğru olacaktır.Eğer ishal yoksa,yatıp kalkamadıysa kalsiyum eksikliğine bağlı olarak ölmüş olabilir.Bu da az süt içtiğinden dolayı.Bir başka seçenek daha var,buzağılara ilk doğduğunda bir aşı yapılmalıdır,ismi tam olarak aklımda değil.Bazı buzağılar hayat şartlarına alışır,bazıları alışamaz.Bu aşı buzağılara dayanıklılık kazandıran cinsten birşey.Bu 3 seçenek haricinde şu an aklıma gelen birşey yok...
 
Ynt: 3 Aylık bir buzağı neden ölür?

tersakan buzağı öldüğü için üzüldüm..bir şey sorcam 'otopsi sonucu anlaşıldı' demişsin.çiflik felan mı var ..çünkü bizim fakültede bile ölen bir çok hayvana otopsi yapılmıyor,şayet araştırma hayvanı değilse...yazılan bilgiler ışığında teşhis koymamız yanlış olur diye düşünüyorum...eğer ciddi manada hayvan yetiştiriciliği ile uğraşıyorsan uzman bir veterinerden bir bilgi alman diğer hayvanların sağlığı içinde faydalı olacaktır diye düşünüyorum..saygılarımla...
 
Ynt: 3 Aylık bir buzağı neden ölür?

Bizdede yeni doğan buzağıya ve annesine ilk 1 hafta içerisinde aşı vurulur.Ama daha önce hiç sormadım ne işe yaradığını ayrıca bizde buzağıya süt 3 aya kadar veririz.Bunlar babamın tacrübeleri doğduğundan beri hayvan yetiştirirmiş bi sene bile olsun hayvan yetiştirmedikleri olmamış.Yakın bi harihte(5-10sene) hatırladığım dedeğin cinsten ölen bir buzağımız olmadı.Ama buzağı için en önemli teşhiste yeyip içmemesi ve ishal olmasıdır.Bir iki hafta içinde geçmezse veteriner çağırırız.
 

Ynt: 3 Aylık bir buzağı neden ölür?

buzağının ölümüne üzüldüm anladığım kadarı ile selenyum eksikliğine baglı beyaz kas hastalığı gebe ineklere gebeliğin yedinci ayından sonra selenyum+e ve b vitavin karışıklı yeldif isimli ilaçtan vurursan yarar görürsün hatta biz buzağı doğduktan hemen bir gün sonra vururuz tavsiye ederim.
 
Ynt: 3 Aylık bir buzağı neden ölür?

guzel paylasım buzagı ıcın uzuldum bu sene bızım komsunun kurbanlık tosunlar vardı 1-5 yasındalardı ortalama acık besı sıstemınde 2 tanesı toslasmıs ve bırının boynu kırılmıs gece olmus sabah bı baktık boylu boyunca hareketsız yatıyor!!!
 
Ynt: 3 Aylık bir buzağı neden ölür?

buzagının ölüm sebebi kesin olarak vet. hekimin otopsisi ve gerekirse işkembe, barsak içeriği ve kan tahlili sonucu anlaşılır. Söylediğin belirtilerden başka bir sonuca varmak güç. Irkı çok iyi olan hayvanların bazı yönleri çok zayıf olabiliyor. Yaşama gücü, bağışıklık sistemi gibi. Bu hayvanları yetiştirmek epey zahmetli olabiliyor. Aslında oldukça geniş konu; bakım şartların, hayvanın bulunduğu yer, anasına gebeliğin 7. ayından sonra nasıl bakıldığı ve daha birçok şey buzağıları etkiler. Sana en iyi yardımı sürekli çalışacağın ve güvenebileceğin bir veteriner sağlayabilir.
 
Ynt: 3 Aylık bir buzağı neden ölür?

Vuruyormuş arkadaş ya septisemi aşısını (septiserum) türkiyede buzağılar en çok doğumdan sonrada ishalden (ishale bağlı septisemi) ölüyormuş ne yapın ne edin buzağıya ishal bulaştırmayın doğumdan sonra septiserum mutlaka vurun (deri altı) göbeğine tentirdiyotla pansuman yapın bağlayın 3 gün,Ağız sütü mutlaka verin yoksa derin dondurucuda ağız sütü bulundurun sürekli buzağıları kuru temiz bir yere koyun
Çünkü ishal bulaşırsa hayvan yaşasada geleceğini etkiliyor kemi gelişimi geri kalıyor
 
Ynt: 3 Aylık bir buzağı neden ölür?

Merhaba arkadaşlar,
bizim hayvanımız olmasa da derin bir araştırma içindeyiz.. bu konudaki en meraklı insanlardan biriyim de diyebilirim. dişi buzağılarda buzağılık döneminde ishal görülmesi inek olduğu zaman sağım dönemlerinde %12,5 gibi ırk standardına göre az verim alınması demek arkadaşlar..

buzağılarınızı bence de ishalden korumanız gerekli.
 
Ynt: 3 Aylık bir buzağı neden ölür?

Gerçekten de öyle bence arkadaşlar benim saf ırklı hoştayn ırkı ineğimden(iri cüsseli) düvem vardı doğum sonrası ilk hafta ishale yakalandı (ozaman acemiydik ) 15 aydan sonra tohumlattım düveyi doğumuna 1,5 ay var hayvan fiziksel olarak küçük
 

Benzer Konular