ABD'de Çiftçilik...

Ynt: ABD Çiftçilik...

bereket tv belgesel kuşağında şöyle bi cümle geçmişti
kanadada devlet tarlaları sulamak için 40 km öteden suyu getirdi.bizim ülkemizde bu mümkün değil.yani devlet yapmaz bunu.adamarın ülkelerinde çiftçiye değer var.

Birde ABD deki nüfusun çok azı çiftçi onlar sanayi ve teknoloji satıyorlar.
Bizde nüfusun çiftçi oranı çok yüksek ,tarlaların küçük olması biraz buna bağlı.
Onların destekleme pirim sistemleride değişik, bildiğim kadar.

YUSUFTUYLUOGLU link=topic=77054.msg910578#msg910578 date=1407750368' Alıntı:
dan waggoner bizlerdeki 3 ' er dekarlık tarlaları görseydi;
kafasını vagonlara dan dan dan vura vura ölürdü.. ;D
Kendini atlara çiynetirdi ;D

Gökhan ÖZKAN link=topic=77054.msg910592#msg910592 date=1407752365' Alıntı:
kanadada devlet tarlaları sulamak için 40 km öteden suyu getirdi.bizim ülkemizde bu mümkün değil.yani devlet yapmaz bunu.adamarın ülkelerinde çiftçiye değer var.

Haklısın Gökhan abi, bizim ülkemizde çiftçiye bol tekme atma var...

Gökhan ÖZKAN link=topic=77054.msg910592#msg910592 date=1407752365' Alıntı:
Mavi tünel duymusundur 17 km dağı deldiler konya ya hem içme suyu hemde tarım için su geliyor halen devam ediyor proje bitmedi

ramazanpullu link=topic=77054.msg910600#msg910600 date=1407753402' Alıntı:
Mavi tünel duymusundur 17 km dağı deldiler konya ya hem içme suyu hemde tarım için su geliyor halen devam ediyor proje bitmedi
kızılrımaktanda su çektiler Ankaraya.içme suyu.ama tarım için vermediler.Türkiyede bu konuya örnek verebilecğin başka bir yer varmı ?

Amac Turkiye ' de de çiftçinin aynı durumda calışması.

Buyuk arazi, düşük kar, sürümden kazanma.

Lakin yukardaki rakamlar gercekten abartılı. Dekardan 10$ net kar için (amerika gibi kapitalizmin yasam tarzı oldugu bir ülkede) kimse uğraşmaz. O kadar arazi işleyerek riske girmez. Biraz esnaf ağlamasına benziyor.

Ha su da var. Çiftçilikte bazı seneler vardır ki bırakın kar etmeyi, en az zararla kurtulmak, zararı biraz azaltmak için bile korkunç emekler harcanır.

Eğer o 1200 hektar arazi işleyen arkadasın telaffuz ettigi 10$/dekar kar oranı, benim bahsettigim gibi müstesna seneye ait ise, durumları çok çok iyi bile denebilir.

Hektar başına değilde acre başına 100$ olabilir,Bu durumda dekar başı kar 25 $ gibi bir rakam çıkar . Birimlerden kaynaklı bir hata olabilir .

bu sene california ' da kuraklık oldu belki sebebi budur ...yoksa bu paralara kimse çalışmaz...

Şeker pancarı kotalı...
Çünkü Mısır ' dan elde edilen şekeri amerikadan ithal ediyoruz..
çifçi sen ekme kazanma...
amerika zorla satıyor yalaka ülkelere..
elbetteki onların çiftçileri daha çok kazanır..
yüzbinlerce dekar mısır ekiliyor.. neden ????
arjantinden patates,,
ukrayna, rusyadan buğday...
Çin ' den pirinç...
benim gibi ahmak Çiftçilerde...
ektiği patatesi kışın hayvanlara yem olarak dağıtır...
neyin kafasını yaşıyoruz..
oldu olacak diye çırpınırken..
bi bakmışın yaş 70 iş bitmiş...
orada para kazanan yerinde kalıyor ...
burada kazanan olursa hasbelkader..hemen göç ediyor...
bi fırsat düştü kaçayım diyor...
benim başıma 6 ay kar yağıyor..
bir ürünü zorla kaldırıyorum..
amerika güçlü...
elbetteki çiftçiside güçlü olacak...
amerika acımasız...
elbetteki dünyayı yakıp kavurur...
anlatacak çok şey var....uzarrrr gider...
bize sil baştan çiftçilik lazım..
bunun içinde devlet ve yönetici..
onada bol bol para lazım...
demekki neymiş....
60-70 hp traktör beğenmeye devammmm..
hattatı veya uzeli eleştirmeye devam..
kara lastiğe ve yamalı pantola devam...
demekki neymiş...
bize nazar değmiş agalar...

İzlediğim bir belgeselde abd çiftçilerini anlatıyorlardı.. Gerçekten durumu çok kötü olan binlerce dönüm arazisi olan , ama devamlı krediler ile işi cevirenler çifçiler vardı. Hatta bir tanesi bu yıl 3.5 milyon dolar kredii ödedim bana 40 bin dolar kaldı demişti.. Ayrıca Rusya bir yıllığına abd den hayvansalgıda ve tarım ürünleri almayı durdurdu. Avrupa birliği norveç , kanada ve abd den rusya bir yıllığına gıda almayacak.. bu yaklaşık 9 milyar dolarlık bir tutar.. Peki nerden alcaklar : BRİCS ülkeleri , ( kendisi hariç hindistan, çin, brezilya, güney afrika cumhuriyeti) bu ülkelrin yanı sıra , kolombiya, şili ,gibi güney amerika ülkelerinden ve türkiye dende ürün alımı yapılacak. ki bence kaliteli ürünler alırsa abd den mal alımını düşürecektir.. Abd de çiftçilerin çok da kötü dürümda olduğunu sanmıyorum.. yoksa nasıl olacaklar o dev makinaları.. Abd nin tarımını vuran bence gdo lu tohumlar.. Rusya çin gibi ülkeler gdo lu ürün alımını yasaklıyacaklar tamamen.. Ama ne kadar da olsa bizim çiftçimiz kadar perişan olmazlar bence :S :8

işin ben başka bir tarafından bakmak istiyorum. az para bırakıyorsa neyin kavgasıdır bu.? 2. si sadece tarım geliri yazılmış hayvancılık gelirinden hiç bahsedilmemiş.
miras kavgası sadece Türkiye de olmuyormuş onuda öğrenmiş oldum. bilm-*s bilm-*s bilm-*s bilm-*s

Bu buyuklukteki ciftliklerde hesaplar sirket hesabi gibi tutulur..Ciftcinin tarlada harcadigi her saat icin maas odemesi yapilir..O gene kazanmistir kazanacagini..

Osman Musaogullari link=topic=77054.msg910701#msg910701 date=1407779808' Alıntı:
Bu buyuklukteki ciftliklerde hesaplar sirket hesabi gibi tutulur..Ciftcinin tarlada harcadigi her saat icin maas odemesi yapilir..O gene kazanmistir kazanacagini..
çok doğru burdaki gibi çalıştığını hesaba katmıyorsun ömründen ömür gidiyor devlet kendi elamanlarına saatine doğan çocuğuna kadar para veriyor bizim ömrümüz gidiyor hesapta bunlar yok sadece çıkan buğday ele geçen para kendi işçiliğimizi paraya dökset bütçe - (eksi) değerler verir...

Ynt: ABD'de Çiftçilik...

O kadar yer ekicek yani 1.200hektar ve sadece 110.000$ elde edicek. İmkansız bence bu olay. Türkiye ' de kaba hesapla bile 540 dönümden falan(işçiye yaptırarak kendisi 1-2 işin ucundan tutsun sadece) 140-150.000TL kazanıyor. Yani kaba bi hesapla yine 1500dönümden 300.000TL(verim güzel olur ve depoya atar hasılatın patlama yaptığı zamanlarda satma ile) gibi meblağlara çıkmak mümkün. Daha da yüksek paralara çıkmak mümkün hicar değilse ve verim dahada iyise çok daha fazla miktarlara çıkmak mümkün. En kötüsü 180-200.000TL kazanır.

Çiftçilikte önemli bi meslek püf noktaları çok attığınız 1 ilaç o ilacın atılma zamanın 1-2 gün oynaması bile çok fark ediyor çiftçi her gün kendi içinde kumar oynuyor aslında. Çok eken çok kazanır çiftçilikte evet bu doğru bi mantık ama o kadar dönümü eken adamın hizmetinde çalışan en az 1-2 adam olması lazım(1500 dönüm için konuşuyorum).

Çiftçilik bi mesleğin yanında yapılacak bi meslek olabilir evet adamınız veya adamlarınız olursa veya bu işi yapan tanıdıklarınız. O zaman bi işinizin yanında ek olarak yaparsınız ve güzel bi getiri elde eder. Amerika ' da yapılan çiftçilikte böyle adam hayvancılık yapıyor yanına devlet desteği ile biyogaz tesisi kuruyor devlet yardımı ile kuruyor sonra devlete enerji satıyor. Bu en basit örneği. Koç-Sabancı gibi gruplarda ilk başlarda çiftçilik işi ile kısa bi sürede olsa ilgilendiklerinide unutmamak gerek.

Çiftçilik doğru yapılırsa doğru bi yatırım. En önemlisi güzel ekipmanlar(yani dededen kalma 30 yıllık pulluk traktörler değil) ve en önemlisi büyük kullanışlı depolar ile yapılan çiftçilik işleyen bi fabrikaya benzer. +2000 dönüm üzerine ise değişimli hasılat ekmek en iyisi.

SEYİT link=topic=77054.msg910924#msg910924 date=1407857000' Alıntı:
uzun zamandır formda yorum veya paylaşım yapmıyorum ama şunu paylaşmak isterim hollanda alınan buğday verim denemeleri 1 hk 15 ton yani dk 1.5 ton sulu tarım yapılan bölgelerde çalışma yapmak gerekir inşallah sınırları zorluycam bende

http://www.boerenbusiness.nl/artikel/item/10852475/CZAV-hoopt-weer-op-15-ton-tarwe-per-hectare

Ingilizce bilen vardir her halde de forumda Flemenkce bir makalenin okunup anlasilabilecegini pek sanmiyorum. (Yunak ve Emirdaglilar cok degilse) :)

cem.ispir link=topic=77054.msg911165#msg911165 date=1407941350' Alıntı:
Ingilizce bilen vardir her halde de forumda Flemenkce bir makalenin okunup anlasilabilecegini pek sanmiyorum. (Yunak ve Emirdaglilar cok degilse) :)
google chrome kullanıyorum tr ceviriyor.

bu işte bir yanlışlık var. 12000 dekar yer işle 110 bin dolar kazan. amerikalıları silah zoruyla bile bu paraya çalıştıramazsın.

Hakkımızda

TrakKulüp, içinde 100.000'den fazla konuyu, 1.300.000'den fazla mesajı barındıran Türkiye'nin ilk ve en büyük traktör, tarım ekipmanları ve çiftçilik paylaşım sitesidir. 86.000 üyemiz gibi sizi de aramızda görmek isteriz.
Üst Alt