Arkadaşlar şuanda gubreciye geldim fakat 20 20 alt gübresi yokmuş 15 20 var diyorlar kullanan var mı ne yapmalıyım sizce ?
Ne için kullanacaksınızArkadaşlar şuanda gubreciye geldim fakat 20 20 alt gübresi yokmuş 15 20 var diyorlar kullanan var mı ne yapmalıyım sizce ?
Arpa için alt gübresi olarak güzlük arpaNe için kullanacaksınız
Fosfor oranı biraz düşük ama biraz fazla atarsanız olur bence sorun olmazArpa için alt gübresi olarak güzlük arpa
Arkadaş zaten 20-20 kullanacak bulsa, kalmadığı için 15-20 tavsiye etmişler. 15-20 ile 20-20 deki fosfor aynı miktarda. Arasındaki fark fazla değil, azot miktarı 20 ye 15 olduğu için bir tık az ama yeterli olur. Çünkü tahminen 25-30 kg kullanacak zaten.Fosfor oranı biraz düşük ama biraz fazla atarsanız olur bence sorun olmaz
Ben 18.46 için yazmıştım alt gübre olarak 15 20 yi biraz daha fazla atarak aradaki farkı kapatır diye düşündümArkadaş zaten 20-20 kullanacak bulsa, kalmadığı için 15-20 tavsiye etmişler. 15-20 ile 20-20 deki fosfor aynı miktarda. Arasındaki fark fazla değil, azot miktarı 20 ye 15 olduğu için bir tık az ama yeterli olur. Çünkü tahminen 25-30 kg kullanacak zaten.
Tek kafama takılan 15-20 standart gübre yok Türkiye"de, organomineral gübre ise fiyat fayda oranı düşünülmeli.
Güzlük ekimde daptan şaşmayın.Arkadaşlar şuanda gubreciye geldim fakat 20 20 alt gübresi yokmuş 15 20 var diyorlar kullanan var mı ne yapmalıyım sizce ?
HOCAM BELKİ YERİ DEĞİL AMA ŞÖYLE BİR SORUM OLACAK.KURU KOŞULLARDA AYÇİÇEĞİNE GÜBRESİZ OLSUN 10-20-30-40-50 KG LARDA, 20-20 OLSUN 18-46 OLSUN 15-15 OLSUN ÇEŞİTLİ GÜBRELER DENEDİK.FAKAT VERİM FARKLARI KONUSUNDA ÇELİŞKİLER YAŞIYORUZ..SADECE YÜKSEK DOZAJLARDA ATTIĞIMIZ SENELERDE YALNIZCA BİTKİ BEDENİNDE BİRAZ KALINLAŞMA FARKI OLDUĞUNU ÖLÇEBİLDİK..O DA AZOTTAN OLDUĞUNU DÜŞÜNÜYORUM...BU YIL ŞÖYLE BİR UYGULAMA DÜŞÜNÜYORUM...YA 20 KG ÜRE İLE EKMEK YA DA 40 KG A.SÜLFAT İLE EKMEK....FOSFOR EKSİKLİĞİNDEN DOLAYI AYÇİÇEĞİNİN SIKINTI YAŞADIĞINI BUĞDAY GİBİ HİSSETMEDİK.BELKİ DE BİRİKEN FOSFOR KURU KOŞULLARDA AYÇİÇEĞİNE YETERLİ GELİYOR....NE DERSİNİZ....YALNIZCA 8-10 AZOT İLE EKMEK VEYA KÜKÜRTLÜ AZOT İLE EKMEK YETERLİ GELİR Mİ....BANA SANKİ DAHA İYİ BİR ÇIKIŞ YAPACAĞI VE BEDENİN DAHA KALIN OLACAĞI İÇİN DAHA VERİMLİ OLUR GİBİ DURUYOR.TABİ YAPRAKTAN TAKVİYE BESLEYEBİLİRİZ....Güzlük ekimde daptan şaşmayın.
Ben de her yil gubreyi mibzer ile banda veriyorum ama dediğim gibi bu yıl 20 kg üre verip yaklaşık dönüme 8.5 kg saf azot düşürmeyi planliyorum ya da 40 civarı a.sulfat ile yine o değerlerde saf azot ve ona yakin kükürt düşürmek planim...8 kilo üre yi havalı ekim makinası ile verdik 250 kg ayçiçek biçtik
Merhaba,HOCAM BELKİ YERİ DEĞİL AMA ŞÖYLE BİR SORUM OLACAK.KURU KOŞULLARDA AYÇİÇEĞİNE GÜBRESİZ OLSUN 10-20-30-40-50 KG LARDA, 20-20 OLSUN 18-46 OLSUN 15-15 OLSUN ÇEŞİTLİ GÜBRELER DENEDİK.FAKAT VERİM FARKLARI KONUSUNDA ÇELİŞKİLER YAŞIYORUZ..SADECE YÜKSEK DOZAJLARDA ATTIĞIMIZ SENELERDE YALNIZCA BİTKİ BEDENİNDE BİRAZ KALINLAŞMA FARKI OLDUĞUNU ÖLÇEBİLDİK..O DA AZOTTAN OLDUĞUNU DÜŞÜNÜYORUM...BU YIL ŞÖYLE BİR UYGULAMA DÜŞÜNÜYORUM...YA 20 KG ÜRE İLE EKMEK YA DA 40 KG A.SÜLFAT İLE EKMEK....FOSFOR EKSİKLİĞİNDEN DOLAYI AYÇİÇEĞİNİN SIKINTI YAŞADIĞINI BUĞDAY GİBİ HİSSETMEDİK.BELKİ DE BİRİKEN FOSFOR KURU KOŞULLARDA AYÇİÇEĞİNE YETERLİ GELİYOR....NE DERSİNİZ....YALNIZCA 8-10 AZOT İLE EKMEK VEYA KÜKÜRTLÜ AZOT İLE EKMEK YETERLİ GELİR Mİ....BANA SANKİ DAHA İYİ BİR ÇIKIŞ YAPACAĞI VE BEDENİN DAHA KALIN OLACAĞI İÇİN DAHA VERİMLİ OLUR GİBİ DURUYOR.TABİ YAPRAKTAN TAKVİYE BESLEYEBİLİRİZ....
Toprak kıraç olduğu için fazla masrafın geri döneceğini dusunmedigim için 20 20 kullanıyoruz geneldeGüzlük ekimde daptan şaşmayın.
Hocam ph 7nin üzerinde yüksek diye hatırlıyorum ve kireç yuzde 40 çok yüksek organik madde düşük çıkmıştı. Toprak yari kirac. .ayrıca potasyum istemediğin kadar yuksek. yillik ortalama yağış miktarımiz 800 mm.ve 20 kg dap 20 üre 20 can ve iki pas ile ortalama 500 kg buğday. Yağış bakim iyi olursa 600 e kadar çıkabiliyor. Ayni bölgede ayni tip taban ama Sulama olmadan ayni arazilerde 100 kg daha verimli buğday yetişiyor. Bu yari kıraç kuru arazilerimizde 400 kg aycicegi aldigimiz da oldu..ama ortalamamiz 250 civari...bu aycicegine hic gübre ve çapa olmaksızın veya tabana gubre ve tek capa yapilarak arada verim farkinin kayda değer şekilde oluşmaması yalnizca yağışa baglanabilir mi...eğer öyle ise biz gübre ve capa zahmetini boşa mi yapıyoruz.magnezyum ve boru da her yil yapraktan ortalama 300 er gram civarı veriyorum. Buna çinko da dahil....Merhaba,
Ayçiçeği de dahil tüm bitkilerde hücre çeperinin gelişimi için Kalsiyum en önemli elementlerden biridir. Ayçiçeği özelinde konuşursak özellikle orta kireçli topraklardan iyi derecede kalsiyum çekmekte. Toprak analiziyle kalsiyum -kireç ölçülmeli gerekliyse CAN ile eksiklik karşılanmalıdır. pH da etkilidir ayçiçeğinde.Yüksek pH sodyum alımını arttırır fosfor, demir ve mangan alımını azaltır örneğin. Bunun yanında magnezyum ve bor da ayçiçeği verimini etkileyen etmenlerdendir. Özetle sadece azot ve fosforlu gübre miktarıyla verim artırmayı denemek yerine iyi bir analizle toprak yapısı belirlenip ona göre cok bazikse kükürt vs uygulanmalı, kalsiyum azsa kalsiyum takviyesi yapılmalı, organik madde miktarı artırılmaya çalışılmalı, magnezyum ve bor uygulaması analiz sonucuna göre değerlendirilmelidir.
toprak analizi gerçekten önemli. Kan tahlili gibi . Bir çok veri elde edilebilmekte.
Merhaba,Hocam ph 7nin üzerinde yüksek diye hatırlıyorum ve kireç yuzde 40 çok yüksek organik madde düşük çıkmıştı. Toprak yari kirac. .ayrıca potasyum istemediğin kadar yuksek. yillik ortalama yağış miktarımiz 800 mm.ve 20 kg dap 20 üre 20 can ve iki pas ile ortalama 500 kg buğday. Yağış bakim iyi olursa 600 e kadar çıkabiliyor. Ayni bölgede ayni tip taban ama Sulama olmadan ayni arazilerde 100 kg daha verimli buğday yetişiyor. Bu yari kıraç kuru arazilerimizde 400 kg aycicegi aldigimiz da oldu..ama ortalamamiz 250 civari...bu aycicegine hic gübre ve çapa olmaksızın veya tabana gubre ve tek capa yapilarak arada verim farkinin kayda değer şekilde oluşmaması yalnizca yağışa baglanabilir mi...eğer öyle ise biz gübre ve capa zahmetini boşa mi yapıyoruz.magnezyum ve boru da her yil yapraktan ortalama 300 er gram civarı veriyorum. Buna çinko da dahil....
Aslinda ik yil üst üste ticaret borsasında yaptırdım iki tarlanin da hemen hemen iki yil da değerleri birbirine cok yakin çıktı Zatan bizim bölgede ph ve kireç orani yuksek o belli her tahlilde fosfor orani 2.8-3.0-3.2 ppm çıktı bunda hata olabilir.Merhaba,
Bahsettiğiniz uygulamalara göre sorun olmaması lazım, toprak analizini nerede yaptırmıştınız? Bazı lablar kopyala yapıştır yapabiliyorlar. Ciddi sorun bu analiz labları. Eskişehirde kapatılmış bu şekilde bir lab var bir kaç yıl önce. Her yerde olduğu gibi bu lab işinde de kolaycılar olmakta maalesef. Şöyle bir örnek vereyim. Ortağımın bir denemesini anlatayım. Toprak numunesini ikiye böldü. Bir tanesine yüzde 3 fosfor olacak şekilde DAP ilave edildi toz halde. Analize verildi. Sonuç fosfor eklediğimiz numunede fosfor az çıktı. Biliyorum masraflı analiz ancak bir iki yere analiz yaptırılarak en azından netleşir durum. Bahsettiğiniz şekilde bir verim farklılığı hadi iklim vs desekte biraz ilginç geldi bana. Toprak sizinse bence ayrıntılı bir analiz yaptırın. Ağır metaline varıncaya kadar. Bir kez yeterli olacaktır. Toprak yapısı net belirlendikten sonra , tohum, tarla hazırlığı, ilaçlama ,vs gibi faktörlere odaklanılabilir.bu kadar iyi bakımınıza cok daha iyi sonuclar almayı hakediyorsunuz. Ana kaynak toprak. Güç hattı toprak. Maddi olarak sıkıntı olmazsa bir iki yere analiz yaptırmanızı öneririm.
Mecbur 15 20 aldım bu yıl neredeyse herkesde o gübreyi görüyorum Toros gübre dönüme 20 kg düşecek şekilde attım . 20 20 için bekleyin bı hafta diyorlar 18 46 Dap ta bu yıl çok pahalandiKonuyu açan Suleyman1998 arkadaş geri dönüş yapmamış, ne yaptı acaba?
20_20 , 18-46 ve 15-20 nin fiyatları neydi?Mecbur 15 20 aldım bu yıl neredeyse herkesde o gübreyi görüyorum Toros gübre dönüme 20 kg düşecek şekilde attım . 20 20 için bekleyin bı hafta diyorlar 18 46 Dap ta bu yıl çok pahalandi
Fosfor alım miktarında önemli bir kriterde toprak sıcaklığıdır.Ayçiçek baharlık bir bitki olduğu için aktif fosfor alım döneminde fosforun çözünürlüğü kışa göre nispeten daha yüksek olur.Ayrıca ayçiçek derin ve kazık köklü(taban taşı,pulluk tabanı olmadığı varsayılırsa) olması sebebiyle yıllar boyu yıkanarak buğday,arpa aktif kök bölgesinden uzaklaşan fosfordan beslenme imkanı sunar.HOCAM BELKİ YERİ DEĞİL AMA ŞÖYLE BİR SORUM OLACAK.KURU KOŞULLARDA AYÇİÇEĞİNE GÜBRESİZ OLSUN 10-20-30-40-50 KG LARDA, 20-20 OLSUN 18-46 OLSUN 15-15 OLSUN ÇEŞİTLİ GÜBRELER DENEDİK.FAKAT VERİM FARKLARI KONUSUNDA ÇELİŞKİLER YAŞIYORUZ..SADECE YÜKSEK DOZAJLARDA ATTIĞIMIZ SENELERDE YALNIZCA BİTKİ BEDENİNDE BİRAZ KALINLAŞMA FARKI OLDUĞUNU ÖLÇEBİLDİK..O DA AZOTTAN OLDUĞUNU DÜŞÜNÜYORUM...BU YIL ŞÖYLE BİR UYGULAMA DÜŞÜNÜYORUM...YA 20 KG ÜRE İLE EKMEK YA DA 40 KG A.SÜLFAT İLE EKMEK....FOSFOR EKSİKLİĞİNDEN DOLAYI AYÇİÇEĞİNİN SIKINTI YAŞADIĞINI BUĞDAY GİBİ HİSSETMEDİK.BELKİ DE BİRİKEN FOSFOR KURU KOŞULLARDA AYÇİÇEĞİNE YETERLİ GELİYOR....NE DERSİNİZ....YALNIZCA 8-10 AZOT İLE EKMEK VEYA KÜKÜRTLÜ AZOT İLE EKMEK YETERLİ GELİR Mİ....BANA SANKİ DAHA İYİ BİR ÇIKIŞ YAPACAĞI VE BEDENİN DAHA KALIN OLACAĞI İÇİN DAHA VERİMLİ OLUR GİBİ DURUYOR.TABİ YAPRAKTAN TAKVİYE BESLEYEBİLİRİZ....