Bu hesaba göre zarar etmiyor çiftçi değilmi, yatırmış olduğu sermayeden az kazanıyor, süre 1 dekardan kuru tarımda 1 yıllık gelir
Peki 543 lira kazanmış ama seneye aynı dekar tarla işleyecek hep daha yüksek girdi maliyeti ile,
dönüp dönüp aynı tarlayı kuruda ekecek hali yok.
eldeki sermayeyi kullanacak, geriye o 543 den ne kalıyorsa net kazanç odur işte, ama tabi kağıt üzerinde.
747 lira masraf etmiş 747 lira olmuş 1290 lira,
seneye 1000 lira masraf ettiğinde aslında sermayeden geriye 290 lira cebinde kalmış oluyor.
icar tarla ise zaten hesaplamaya gerek olmadığını herkes biliyor.
tüm bu çalışmaları yaparken ne lastik patlıycak ne ekim makinesi arızalanacak ne alet kırılacak, traktöre hiç bakım yapmıyacaksın ustaya vermiycen beş kuruş harcamıyacaksın, kazandıysanda yenilemek için sürekli 1 dekarların karlarını toplayıp toplayıp üst üste koyacaksın, yemiyceksin içmiyceksin götürüp ekipman yeniliyceksin, amortisman bu hesapta hiç yok.
1 dekar tarla kaç lira? yöreye göre değişir, 10 bin TL yapıyorsa zaten hesaplamaya gerek yok, bu işi yapacak tezgah kaç lira, koy iksini üst üste, 1290 lirayıda koy üzerine, götür bir yıl faize koy, 543 liranın 2 katını çalışmadan hesabına yatırıversin banka, 543 ün birini ye birini sermayeye ilave et devam et her yıl, üretim yapmadan tüketime katıl, böylede zarar etmezsin, ama hiçolmazsa çalışmadan riske girmeden aynı parayı cebine koy, faize koymayacak olan gitsin başka bişeye yatırsın örneğin dükkan vaya başka bir gayrimenkul al, ver kiraya yine daha fazla kazanırsın.
Bu tablodan kazanmadığını biliyor üretici, ama iddia zaten kazanç üzerine değil zarar etmiyor ona dikkat çekiliyor her zaman.
Tablodaki 250 kg yerine 400-600-800 kg gibi üretim yapmanın peşinde üretici, bunun için daha yüksek girdi maliyeti, sulama, güçlü traktör ekipman vs peşinde, ama tabi bu ülkede trakya ve çukuruova ege bikaç ova haricindeki topraklarının yüzde 35 ini geçmeyecek araziler için geçerlidir, belkide yüzde 40 bilemem bunları hesaplamak için veriler olması lazım elimizde.
Tablodaki şekliyle üretim yapanlar tarla boş kalmasın diye devam ediyor o tarlasınıda ekiyor tarım yapıyor, sonuçta umuttur, hani ya tutarsa hesabı yapıyor, ne tarlayı satıyor ne vazgeçiyor.Komşusunun sulak arazisine yakınsa ona kiraya verdiği iki yılda bir kendi ektiği tarlasıda vardır.
Sonuç:
Evdeki hesap hiçbir zaman çarşıya tutmaz, yani bu tablo zarar ettirmez ama bırakın kazanmayı bir sonraki seneye işin devamını getirmez sermayeyi korumaz, böyle oluncada üzerinden geçim zaten küçük ölçekli üretici için imkansız onlar bırakalı uzun yıllar oldu zaten, orta ölçekli için zaman kaybı ne akar ne kokar, sürekli masraf et sürekli üret ama ne akarsın ne kokarsın, büyük ölçekli için ise bu işleri büyük ölçekte yaptığından epey çalışma kaydetmesi gerekir, her gün binlerce dönüm tarladan çıkma iş gücü sağla koştur işin peşinden, bunları yapmaz isen işler düzgün yürümez vs.. bakmışın yaşlanmışın dersinki keşke başka işin peşinden koşaydım, yani oda aslında sektör değiştirse zamanını sermayesini başka işe yatırsa yaşlanınca görürki bu işleri yapanlar yerinde saymış, kendisi kurduğu işiyle almış yürümüş.
çiftçilikte üreticilikte zamanında neler neler yapmış insanlar bunu diyorken, bu zamanda bu işe başlayan gençlerin durumu farklı olması imkansız, halihazırda yapanar içinde durum farklı değil zaten, tablodaki kuruda hesabı yapan üreticininde farklı olmaz, kazanmanın ne demek olduğunu bilemeyebilir, çok büyük kuraklık olmaz ise zarar etmeyecek olduğu için kendi bilir gerçi.